Khamis, 17 Mei 2007

makanan

16.05.2007
aku call mak aku. saje tanye perkembangan umah aku. but sadly to say, mak aku sakit. tengah kene gaut. bahaya gak. darah tinggi and kencing manis pon naik. hmmm.. tak tau aku nak cakap ape.

kalo time kitorang adik beradik balik umah, memang antara moment yang yang hepi. senda gurau dengan adik and kakak aku, mak and ayah aku. tapi ade satu problem utama. time memasak. camni:

emak aku:
tak boleh makan: daging, seafood, sup and ape ape yang buat darah tinggi + kencing manis naik

ayah aku:
tak boleh makan: ayam

akak aku:
tak boleh makan: seafood (allergic)

aku:
tak boleh makan: seafood (allergic)

adik aku:
tak boleh makan: ayam (allergic)

nenek aku:
tak boleh makan: ikan

tapi aku paling respek dengan mak aku kalo bab bab masakkan ni. buat siket je lauk. tapi at least sume orang kat umah aku leh makan nasik. kalo ikutkan aku, akak aku and adik aku, kitorang memang tak bagi mak aku masak lauk daging. tapi kadang kadang mak aku masak lauk seafood gak sebab mak aku tau adik aku suke seafood (udang, ketam, lala). kadang kadang masak ayam sebab akak aku memang suke makan ayam. and yang part paling best skali, masak sambal ikan bilis, memang permintaan aku acap kali aku balik umah.

ape apehal pon, aku kat sini mengharap sangat mak aku jaga kesehatannya. or patutkah aku keje kat area area umah aku? mmm...

17 ulasan:

  1. a ahh.. patut la.. sbb u r the only one anak lelaki .. kna ade responsibility nk take care of them...

    klo aku jadik ko.. aku duk dkat ngn family... sbb takde org kt umah tu... camne pn.. ko kna abiskan studi tu dulu...

    in a words.. berbakti lah kpd mereka selagi masih ada waktu..

    BalasPadam
  2. weekend ko balik la umah... tgok2 mak ekau.. cm kate kucai.. family first.. best frenz second.. awek third kot..

    BalasPadam
  3. tu la pasal. boleh aje dok umah. keje tolong ayah wat wiring or construction. tapi tu just waste my degree la (mak aku cakap). lagi pon lepas grad ari tu dok umah 6 bulan je dah kene amuk dengan mak. mak soh g carik keje or g belajar.. :(

    i know my tanggungjawab. sebagai seorang anak lelaki, aku kene gak jaga famili aku, akak and adik aku. setakat ni, tak banyak aku dapat sumbangkan buat famili aku.. :(:(

    famili = first.
    awek = second.
    kawan baik = third.
    bestfriend = fourth.
    friends = fifth.
    tak kenal = sixth.
    kawan tapi tak kawan = null.
    ex-kawan = below null.

    BalasPadam
  4. i mean.. bukan duk umah buat kije kg... duk umah n carik kije area2 melaka tu yg staraf ngn cert ko..

    BalasPadam
  5. kalo ade, dah lame dah keje kat situ dulu wahai cik akak. mase 6 bulan tu nak gak keje kedai runcit, cuci kete, casher kat giant, jaga pam minyak. tapi mak tak bagi. mak kate "daripade ko keje camtu, baik ko g blaja"..

    BalasPadam
  6. klo cmtu.. blaja rerajin.. pastu jadik lecturer...

    BalasPadam
  7. weh...betul awek ko ckp...berbakti selagi ade mase...tp kn xsmestinya ko kena balik duk kt die...aku phm sume org pn syg famili...mak bapak...makcik aku pernah ckp satu ayat yg xmasuk akal kt aku "ko nk balik keje ntah ape2 kt terengganu semata2 nk duk dkt ngan mak ko, lepas diorang meninggal ko yg nyesal...", mula2 cam xleh terima...tp lame2 aku paham...betul...diaorg tetap akan pergi...pastu kita still nk kena teruskan hidup...fikir2knlah...tak duduk dkt ngan mereka xsemestinya xsayang mereka...xsempat tgk jenazah mereka pn xsemestinya xsayang...yg paling mustahak "Doa anak yg soleh yg boleh menyelamatkan mereka dari azab kubur"....sekian

    BalasPadam
  8. a ahh... ekceli mak ayah kita tak nak sgt duit kita.. ckup la kasih sayang n perhatian kita utk mereka...

    klo cam aku...sbulan kna balik skali... sminggu 2 kali kna tepon mak ayah aku... sntiasa tnye kabar..

    BalasPadam
  9. i will aware about that. bagi aku, selagi NYAWA AKU ade, aku tetap cuba berbakti kat ibu bapa aku. tetap nak bagi diorang bangga dengan aku. nak bagi diorang hidup senang.

    sebab ade 3 amalan yang boleh dibawak ke kubur. termasuklah doa anak yang soleh.

    BalasPadam
  10. famili = first.

    kawan baik(temasuk bakal isteri) = second

    karim the fmiliar face = tegur aje kalo die pandang

    jack the unknown name = kalo jumpa kat memamana.. aku pandang lantai

    john the unknown nobody = pandang hadapan.... kalo die tegur.. kita wat wat kenal.. dan bagi reason rabun


    perghhhhh.......
    aku sokong sarmi.. x balik x bermakna x sayang...
    "Doa anak yg soleh yg boleh menyelamatkan mereka dari azab kubur"....sekian

    BalasPadam
  11. "x balik x bermakna x sayang"
    but at least kene amik tau ape yang berlaku kat umah. bukannye dok senyap je kat sini..

    no offence ek karim.

    BalasPadam
  12. ade sorang tu nak blk umah pun xnak..rela duk utm sorang2..iskh3...

    BalasPadam
  13. nati bila kita jadik parents... baru la tau cmne prasaan mak bapak kita dulu cmne...

    BalasPadam
  14. @chucky
    haha. no komen. nak pengsan pengsan orang lain bagi nasehat kat die.. still the same

    @atropine
    err. lagi 2 3 tahun lagi. hehe

    BalasPadam
  15. carilah kerja kat melaka.
    aku ada contact kat kolej teknologi islam melaka. yg dkt2 ngan masjid tanah gak.

    ketua bahagian it. kalo berminat silalah passkan resume kat aku kay

    BalasPadam
  16. op, xdak kekosongan la, kalo ada nanti aku alert kau balik

    ala, tapi kalo nak try, kau antar aje

    BalasPadam
  17. thanks anum. nanti aku try usahakan. yang tempat tu jauh la anum. ade lagi dekat.

    ape ape hal pon, thanks for the inpho.. :)

    BalasPadam

terima kaseh :)