Rabu, 12 September 2007

...aah! sekadar luahan (10)

Sudah agak lama kiranya aku tidak menulis beberapa perkara yang agak berat didalam blog aku ini..

Beberapa bulan yang lepas, aku tengok cerita Doraemon. the same old plot. Nobita kene buli dengan Giant and Sinyu, then merayu kat Doraemon meminta alat dari Doraemon. pastu Nobita salah gunakan alat tu sehingga melibatkan Shizuka.

gambar doraemon la. takkan gambar aku lak

Bab kali ni mengesahkan mengenai satu alat yang Doraemon keluarkan, alat yang diberi nama "Alat Mendengar Hati Orang Lain" (lebih kurang camtu la). alat ni macam earfon bluetooth. mula mula Nobita pakai. then macam biasa la ianya dirampas oleh Giant. dan ketika Giant pakai, bla bla bla (macam macam events berlaku) then Giant mula terasa menyesal atas perbuatannya. dia pulangkan semula alat tersebut kepada Nobita. dan ayat yang paling sedap sekali dia cakap (yang aku sendiri pon tak sangka dia cakap macam ni - sorry, aku agak bias terhadap Giant before this):

Saya pulangkan alat ini kepada awak. biarlah saya tidak tahu apa yang orang lain fikirkan. itu pon untuk kebaikan saya jugak. - Giant


Betul apa yang Giant cakap tu. kadang kadang aku/kita terlalu memikirkan perasaan dan hati orang lain sehingga sometimes kadang kadang ianya melukakan sendiri hati orang tersebut ataw orang lain. dan macam mana kita nak taw yang kita dah melukakan hati orang? teringat lak beberapa minggu lepas, aku call and berborak dengan azah. for some reason, tetiba kami terborak pasal hati. die cakap kat aku (sort of..):

Kita tak tahu hati orang. kadang kadang kita sendiri pon tak tahu hati kita sendiri. apatah lagi hati orang lain. hati kita ni hanya Allah SWT sahaja yang tahu kerana sesungguhnya Dialah yang Maha Mengetahui. - Azah


it's make me think. so, apa yang kita perlu lakukan kalo kita tak tahu hati orang? kadang kadang apa yang kita buat kita fikir betul tetapi tidak pada orang lain. kadang kadang kita buat untuk memprotect orang lain ataw diri orang itu sendiri tetapi akhirnya memakan diri. ni kata kata cik X kat aku sehingga membuat aku rethink my situation/life.

buat je sesuka hati ape yang difikirkan betul. janji tak kacaw orang dan tidak melanggar hukum syariat. - cik X


yup. simple words. and walawpun kat tag tu kelihatan cik X ni agak ganas, tapi at certain point, i know she the one that i could rely. sebab beliau memiliki pemikiran yang agak kreatif, jalan jalan kehidupan yang dilaluinya juga sukar manjadikan pengalamannya sebagai jalan untuk dilintasi meniti jalan dihadapan. dan keupayaan dia mengpsiko diri sendiri tu yang menjadi kekuatan pada dirinya. mengpsiko diri agar memikirkan apa yang dilakukan adalah betul.



yeah. banyak actually aku belajar dengan cik X ni. cubaan untuk menepis pandangan luar. belajar cara tidak mengjudge orang. tidak memandang luaran. sebab all that things akan mempengaruhi cara pemikiran dan tindakan yang perlu diambil. tindakan yang diambil untuk berbuat baik kepada semua orang.

encho: pernah dengar tak...
encho: "Barangsiapa yang tidak membuat kebaikan di bulan ramadhan...Allah akan haramkan kebaikan ke atas dirinya...."
encho: Allah akan haramkan pertolongan ke atas diri kita gak...
encho: baru dengar mlm td...
encho: ceramah ramadhan mlm td...
encho: kekadang kita tk perasan, hidup kita kacau bilau....tk tentu arah....sbb ape?
encho: mungkin ni salah satu sbbnye..

encho (budak fakulti sha, jabatan SKK) berkongsi apa yang didengarnya dengan aku. kene berbuat baik. and hopefully ianya (buat baik tu) tak berlangsung didalam bulan Ramadhan sahaja. kene gak teruskan untuk bulan bulan yang lain. thanks encho for sharing :)

...aah! sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, aku ingin meminta maaf atas keterlanjuran aku, kebiadapan aku, kesengalan aku dan segala macam lagi kesalahan aku kepada korang. maafkan aku dari hujung rambut ke hujung kaki. dari hujung kata ke hujung hati. semoga kita sama sama dapat be a better person for tomorrow and beyond dan semoga amal kita diterima olehNya. insyaAllah.

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak dari saya sekeluarga, fa..

37 ulasan:

  1. fa..terima kasih..i really appreciate our relationship..thanks for being there when i need sum one to hold..sum one to trust..to yell n laugh..Allah sahaja yang membalas budi baik mu...this is from my heart..terima kasih lagi sekali.. :)

    BalasPadam
  2. cik stoberi.. terima kaseh gak. banyak yang saya blajar dari awak. and really thanks to put ur trust on me. thanks also for try to make me a better person :) budi baik awak pon saya tak taw nak reply macam mana. thanks for everythings =)

    BalasPadam
  3. hamba...sebagai orang luar...boleh mencelah tak ni...mcm utk cik stroberi n fa jek coretan ni...kekeke...slamat menyambut ramadhan...ampun ya! =)

    BalasPadam
  4. coretan untuk semua =)

    selamat menyambut ramadhan juga untuk abeming. aku pon minta ampun ye pak =)

    BalasPadam
  5. comelnyer cik stroberi nie...
    slmt berpuasa suma....

    p/s: Ming, post kali nie mmg Fa tujukan kpd Cik Stroberi sebenarnya.... hahahaha!!!!

    BalasPadam
  6. hmm..fa..nak emo duk longkang je la..cik stoberi..leh kenal?..muahahaha

    BalasPadam
  7. kerna cik ini lah,
    dia jadi serious semalam takut kami serumah.
    jgn marah (kena jula nanT)

    BalasPadam
  8. penangan cik stoberi.. =D
    hehhe... termenung jap aku membacanya!

    BalasPadam
  9. aku mls nak bace.. panjang sgt la...
    pe2 pon 1 yg aku paham.. stoberi kale merah..

    BalasPadam
  10. perghh...ni nk berkenalan ngan cik stroberi nih...buleh aku jadik serius n wat org termenung bace coretan aku...ngeh3...=)

    BalasPadam
  11. president..
    takde la sangat. untuk semua orang =)

    abang zaidi..
    ye. saye tengah main internet kat tepi longkang le ni XD nak kenal cik stoberi? tunggu answer die. hehe

    yazid..
    aah! pandai ko putar cerita ye. =P

    ati..
    XD

    alan..
    hah. stoberi kaler merah tu yang enak dimakan mase buke nanti :)

    abeming..
    aah. buat la. aku pon terasa nak termenung termangu mangu seketika :)

    BalasPadam
  12. tu ke cik stoberi..aku kenal..dak sc comp kan..slalu nampk dulu..:P

    BalasPadam
  13. a'ah.. dak PPI. kirenye dak junior ko la ae chaki

    BalasPadam
  14. bukanlah sebab cik ini sahaja yang membuatkan aku serius. dengan hubungan pelbagai orang lagi yang dikonsiderkan ok =)

    BalasPadam
  15. aku tak penah napak lg cik stoberi stakat ni.. (tu la.. sape suh kerap ponteng kelas dulu.. kan da tak kenal org..)

    BalasPadam
  16. raju serius... hmm. da matang da bdk sorang nih.. time kasih kpd cik stoberi kerana mematang kn rakan saye sekor ni.. RAJU JIWANGGG!!!!!!!!!

    BalasPadam
  17. raja kora ni se pyar hogaya...pehli nazar me pehla pyar hogaya...raja yg jiwang telah menjadi serius akhirnya...maka tiada lagi senyuman anuar zain yg dibangga2kan...selamat tinggal anuar zain....hoho...=)

    BalasPadam
  18. raju tetap raju yang dulu..jgn slh paham kat dea..dea cume mengikut peredaran zaman sahaja..sekian sahaja hujah pembelaan saya ke atas defenden raju...

    BalasPadam
  19. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  20. tz..
    haha.. ko cakap sape yang slalu ponteng ni? cik stoberi or ko? :p

    alan..
    aku pon manusia normal gak. nak gak berjiwang jiwang. hehehe

    abeming..
    aah! anuar zain? hehe.. ade aje anuar zain lagi. aku still lagi slalu buat senyuman anuar zain. hehe

    cik stoberi..
    hehe. thanks. sesusah je bekap. nak kene blanje ape ni? takkan eskrem kot. hihi

    yazid..
    mari bekup aku skali. tapi tak jamin leh bagi upah macam cik stoberi la. hihi

    ati..
    ko tak nak bekup aku ke? =P bagi alan jeles. hehe

    BalasPadam
  21. cik stoberi pon aku tak kenal.. camne lak nak cakap dia ponteng kelas..

    aku la tu yg kerap ponteng kelas..

    BalasPadam
  22. aq back up ko tapi aq tak tau nak back ape? confius la

    BalasPadam
  23. tz..
    mane le taw kalo sesame rajin ponteng klas. hehehe

    BalasPadam
  24. yazid..
    back apa? hehehe.. macam tak biasa je dengan kucai. hihihi

    BalasPadam
  25. eh,aku tersesat masuk sini melalui blog foXkid keh3...weh raja,baik len mcm je ngn cik lin tuh..kui3..jgn lupe kt encek yat~~

    BalasPadam

terima kaseh :)