Khamis, 25 Jun 2009

Just tell me what to do, ill do it

Minggu lepas..

minggu lepas merupakan tarikh keramat bagi budak budak batch aku. mane tak nye. masing masing kene anta thesis end of that week (19 Jun 2009). dan macam biasa la. tak student la kalo tak buat kerje last minit. hehe

so, with addiction with coffee, caffine and nicotine, aku strugle nak siapkan thesis aku sepanjang minggu itu. sampaikan badan aku menggigil - gigil, mata menjadi kabur dan mula emosi tak tentu pasal. akibat paksa diri. tak kira. aku nak abes sem ni gak. penat aku orang dok tanya kat aku "bila mahu habis". aku mahu je habis sekarang, tapi banyak lagi lor nak kene tempuh..

dan seperti biasa la. sebelum submit thesis ke fakulti, kene la disemak dulu oleh penyelia. ye tak.. so, aku hantar 'draft' aku ni ke penyelia aku, iaitu Dr T. pada hari Selasa lepas.

Hari Rabu..

Dr T: Fa, sori la saya tak sempat semak thesis kamu ni. esok la ye..
Aku: orite doktor. no problem..


Hari Khames..

Dr T: Fa, saya nak cakap siket pasal thesis kamu nih..
Aku: errr...


ah sudah. dengan nada yang sebegitu 'lunak' dan berdasarkan kepada pengalaman aku tiga tahun dengan dia, aku sudah dapat bayangkan the worst possible situation: tak lepas..

dia kata dia mahu datang ke opis aku. tapi segan lah. sebab aku dapat bayangkan, mesti aku kene marah. so, better aku pergi terus ke tempat die..

sampai sahaja di bilik isterinya (isterinya pon lecturer matematik juga), habes aku kene hembur. aduuhhh.. dia pulangkan 'corrected-version' of my thesis. tengok sahaja muka hadapan thesis aku, aku dah mula start pening dan terasa mahu muntah darah (akibat terkejut, darah banyak keluar)..



ni apahal sampai title aku pon salah nih. betul ke tak aku buat research neh..

ok takpe. turn to page 1. Bab Pengenalan. bab ini merupakan bab yang paling crucial skali di dalam sesebuah thesis (akan menentukan research tersebut menarik atau tidak). ianya mengandungi problem of statement, objective, scope dan importance of research..



ok. just a little wording problem here..

now we turn to page 2. objective and scope..



uh. TH? objective salah.. scope pon salah. biar betul. ni macam memain je research nih..

tak pe la kot. aku fikir leh ubah ubah siket objective dan scope tu siket. banyak balik nak kene fikir ni, tapi tak pe..

pergi pula ke page 3. importance/kepentingan research..



except for few words, dan beberapa kepentingan yang sebenarnya tidak penting pon..

ok tak pe (apekejadahnye tak pe). ade banyak pembetulan. selesai sedikit Bab 1. masuk pula Bab 2. kajian literasi. bab ni aku masukkan bahagian medic siket..


argh... di potong. tidak di perlukan.. penat aku tulis..

masuk pula ke page 5 dan 6..


juga tidak di perlukan. tak pe. tak pe. sabar. baru 3 page kene potong..

turn to page 7....


emm.. mimik muka aku dah mula berubah siket..

page 8..


uhh.. tertutup sebentar mata aku. hopefully this is just another nightmare..

9..


terkenang aku zaman dulu - dulu. di mana aku berlari lari ke library meredah hujan, print sana, fotostate sini dan tdo disamping buku - buku yang tebal - tebal.. cuma tak sangka pula ianya hanyalah sia sia sahaja.. well.. who knows

10..

akhirnya.. no more cutting.. yeay. bergembira aku mahu sahaja aku melompat lompat di situ :D:D

۞

banyak sangat salah. tapi di atas sifat masa yang siri, and, one by one, I'm gonna make up for all my mistakes.

ekceli aku tak tension sangat pon. dia penyelia aku. dia buat apa yang terbaik untuk melaksanakan tugasnya. aku pula hanyalah student, patut aku buat apa yang terbaik. tapi apa apa hal pon aku berterima kaseh kepada Dr T sebab banyak bantu aku buat resarch ni. ko tak, kalau dia tidak semak, sudah tentu aku kene buat major correction atau paling teruk, failed mase viva nanti. so.. no problemo ;p

♫♪♫♪♫♪♫♪♫♫

Sacred Fart Heart.. di ambil dari Webisodes Srubs: Interns

video

Don't tell me, you trying to sell me
you're taking my song

i get it, as long as i learned it
life's gonna be long

and i'm still learning
so i can turn it around

Just tell me what to do, i'll do it

and i'll be bring it all
what it's take to fight

Dont tell that i wont get through it

it started out all wrong
but ill make it right

۞

ps:
28. this is 2, 3 in 1 story. just chage a little keyword, u'll get another story of mine ;p
29. penatnye..
30. owh btw.. aku tak anta pon thesis aku 19 jun lepas. lantak lah..

20 ulasan:

  1. very optimist! i wonder how u take this kind of situation?

    BalasPadam
  2. bile kau nak abes belaja?
    haha..soklan wajib tanya kalo jumpa ;D
    Belajarlah selagi mana kau ada semangat nak belajar...

    Good for you Dr.T's there.

    BalasPadam
  3. Alaahai..cuaks plak yana nk smbg ni.adoi..papepun bro, teruskan perjuangan!chayo2;)

    BalasPadam
  4. rasa mcm nk kasi softcopy ja kan?

    anyway, sabar ja la...sy pun mengalami benda yg sama time final project..huhu~

    BalasPadam
  5. teringat time buat asgment dulu
    benda2 gini biasakla
    sometime kelakar la juga...
    enjoy enjoy

    BalasPadam
  6. ganbatte ne!

    takpe. merah-merah di kertas boleh membakar semangat anda untuk mendapatkan merah-merah di muka kerana terlalu gembira thesis dah siap dan viva cemerlang. *fuh~ panjang ayat* :D

    BalasPadam
  7. Fina..
    percaya pada diri sendirik ;)

    intan.dayana..
    ye. ye.. sabarr :D:D

    circleinspoon..
    semangat mahu belajar sentiasa ada. tapi mane leh tahan orang keliling ni sume dah dok sebok sebok nak kawen, aku jugak yang tak abes abes blajar lagi..
    yeah.. thanks to him, qualiti thesis aku makin ++ :)

    princess liyana..
    don't worry. mine is always special case :D sambung sahaja ;)

    president..
    haha.. yup sabar. dugaan masa belajar je ;p

    myself..
    itulah. enjoy juga. tapi kadang kadang terlebih enjoy tu yang payah ;p

    izzati fuad..
    er.. rasanya kalo thesis dah siap, lagi pening kot nak fikir pasal cari kerje :D:D

    btw, thanks :)

    BalasPadam
  8. siannyerrr.. teruskan berusaha.. ehehe

    BalasPadam
  9. Fa, biasala tu. Tu pasal aku xnak pk lagi pasal sambung blajar. Tp aku galakkan korg smua buat. woit, rumah baru baru ada hantu x?

    BalasPadam
  10. dont give up

    mana fa yang aq kenal, tidak pernaj mengalah

    BalasPadam
  11. aduh..nmpk dari contengan itu, mcm masih jauh perjalanan ko ni,hehehe..but remember, no pain no gain

    BalasPadam
  12. tertibe teringat he..23x my thesis xsiap lg arghhh... mlm nie kite mulakan dengan pendahuluan ek

    BalasPadam
  13. Cian! Tak per! Cabaran hidup! Jom nyanyi ...

    BalasPadam
  14. incik fa, sapekah isteri dr T?

    BalasPadam
  15. en_me..
    hehe.. thanks :)

    hint..
    budak budak ni slalu la kene hempap. tapi tu dulu la. hehe

    yazid..
    ah. tepat skali tu :D thanks

    BalasPadam
  16. johari..
    ya. berakit rakit ke hulu, berenang renang ke tepian :)

    liyana..
    thanks :)

    framestone..
    pendahuluan tu leh buat 3 page je. takde hal. hehe

    BalasPadam
  17. yazid..
    dah tak main :(

    precious..
    tak mo menyanyi. suara tak sedap :X

    noni..
    Puan A :)

    BalasPadam

terima kaseh :)