Sabtu, 10 Julai 2010

Sekadar Luahan: Respond

Ini entri untuk programmer atau orang yang at least boleh paham siket - siket bahasa pengaturcaraan..

Well.. It shouldn't be hard. First, kita define dulu emosi yang mungkin terlibat..


public enum Emosi 
{
    Gembira,
    Sedih,
    Marah,
    Tenang,
    Emoooo,
    Undefined
}


Kemudian kita letak method untuk respond emosi orang lain. Kiranya kalau orang itu emosi sekian - sekian, kita respon balik sekian - sekian. Untuk mengecapi life yang sungguh mudah, kita letak buat simple je.

public Emosi Respond(Emosi e)
{
    return e;
}

Secara manusianya, aku boleh cakap camni: Kalau kau gembira dengan aku, aku akan gembira dengan kau. Kalau kau emoooo dengan aku, aku pon emoooo gak la dengan kau. Dan kalau kau punya emosi pelik, aku pon akan jadi pelik.

Senang bukan? Ini baru la life yang simple.

Tapi takkan la kalau emak aku marah - marah, aku pon respond marah marah. So kita kene ubah siket..

Ok. Kene tambah lagi enumerator baru untuk tapis..

public enum Relationship
{
        Family,
        BestFriend,
        KawanYangBolehDibawakBerbincang,
        KawanBiaseBiase,
        KawanKenalNamaTapiTakIngatMuka,
        KawanKenalMukaTakTauNama,
        WeySiapeKau               
}

Dan kemudian kita ubah balik body dan parameter method Respond tadi tu..

public Emosi Respond(Emosi e, Relationship r)
{
    if (r == Relationship.Family)
        return Emosi.Tenang;

    else
        return e;
}

Tapi kan, bestfriend aku ni sume jenis suke bersedih - sedih. Dan biase la, kalau kau jadi bestfriend orang ni, kau la kene gembirakan mereka. Jadi ubahhhhh lagi body method..

public Emosi Respond(Emosi e, Relationship r)
{
    if (r == Relationship.Family)
        return Emosi.Tenang;
    else if (r == Relationship.BestFriend)
        return Emosi.Gembira;
    else
        return e;
}

Pelik bukan? Sebabnya, aku sentiasa percaya yang my laugh and happy always infectious to others.

Ok. Macam mana nak respond KawanYangBolehDibawakBerbincang pula?

public Emosi Respond(Emosi e, Relationship r)
{
    if (r == Relationship.Family)
        return Emosi.Tenang;
    else if (r == Relationship.BestFriend)
        return Emosi.Gembira;
    else if (r == Relationship.KawanYangBolehDibawakBerbincang)
    {
        if ((e == Emosi.Marah) || (e == Emosi.Emoooo))
            return Emosi.Tenang;
        else
            return e;
    }
    else
        return e;
}

Ohhh.. Makin kompleks. Itu tak campur lagi macam mana reaksi aku dari reaksi diorang dari reaksi aku. Dan tak campur lagi reaksi dari mereka yang lain.


Haaaa.. Susah bukan? Wish it could be simpler macam method yang first skali tu. Tapi camne pulak kalau family and bestfriend aku? Ah. kene repeat balik. Camne pulak yang lain? Kene edit lagiii method tu.

Nak jaga hati orang punya pasal, kan dah jadi macam idiot. Mengedit method sampai terperangkap dalam infinite loop. Wish it could be simpler.. Ah dammit. terperangkap lagi!!!!

ps:
39. If sesiapa tanya nak compile camne, aku cadangkan kau pergi kat laman web Microsoft, dan cari download untuk Microsoft Visual Studio C# Express Edition. Kemudian install dalam hati, dan run. Jangan lupa override SendMessage untuk include method respond ni.

40. Bila laa aku boleh jadi orang bersabar ni. tak kira apa pon emosi orang lain, aku boleh respond dengan tenang. uuuuuuuuuuuu

14 ulasan:

  1. emm.. dah pening.. huhu.. org kate programming adalah senang sebab ia adalah logik.. tpi still bg sy, memeningkan kepala.. huhuh..

    BalasPadam
  2. amende yg ko cube lakukan raje??
    amende yg ko cube sampaikan raje?
    amende yg ko....hmmmm ko mmg hebat...
    -fafa

    BalasPadam
  3. myres..
    aih. kamu tu kan troubleshooter. stakat coding atas ni, macam makan capati je. hehe

    fafa..
    tak hebat la fafa. itu basic je kot.. =)

    BalasPadam
  4. hmmm...boley compile x coding emo ni...:P huhuh

    BalasPadam
  5. couz, tere2. aku pon tak reti nak wat prog mcm ko.wakkaka!
    -dila

    BalasPadam
  6. hahahaa.. bukan untuk scripting.. stakat faham tapi tak reti camne nk tulis.. kalo org lain tulis mungkin paham.. :p

    BalasPadam
  7. programming tu membuktikan betapa payahnya nak jaga hati semua orang. betul-betul susah.

    BalasPadam
  8. to tanpa nama:
    hehe.. thanks :D

    to siti fairuz:
    boleh je. compile dalam hati. kalau hati beroperasi menggunakan Microsoft (R) Windows, override SendMessage loop.. hehe

    to dila:
    kau makin tua ni makin humble ek.. hehe

    to myres:
    wah. itu dah macam magic tu :D tak pe. kalau dah selalu tengok, means takde masalah pon nak tulis ;)

    to atiqah:
    ha. itulah pasal. baru satu code snippet je. belum lagi nak merge dalam system. hehe

    BalasPadam
  9. ok. sy tidak paham langsung. serius

    BalasPadam
  10. yazid dah anOOan..
    oh. faham ayat kicker die je pon dah cukup.. hehe

    BalasPadam
  11. en_me..
    Itu la kan? Wish it could be simpler.. :P

    BalasPadam

terima kaseh :)