Isnin, 31 Oktober 2011

It's tiem for my baby..

(sorry for my grammar nazi)


It's been more than one year I own this laptop. To be fair, I haven't made any major upgrade for this laptop. Heck. Not even a minor upgrade.

So, by the power bestowed upon me (and by that, i mean, by using my previous balance of my salary), I decided to upgrade my laptops' RAM, from 2GB to 8GB (tamak giler).. Hee


/enter the computer shop.

Me: Boss, u ada tak RAM laptop DDR3 4GB, 1066MHz, SODIMM PC-8500?
Boss: (mencarik - carik)
Boss: Takde la. Yang ada, 1333MHz je.
Me: Aiya. Tak ngam la camtu.
Boss: Ish. U pasang je la kat laptop u. Garenti boleh punya. I slalu buat maa.
Me: Ye ye je.
Boss: Betul ma. U kalau tak percaya, u bawak u punya laptop datang sini..

And I'm thinking.. Maybe I should bet on his experience. So, i decided to buy 2 stick of SODIMM RAM DDR3 4GB, 1333MHz..



After I'm back, I do a little google search..


err.. more?


crap..




and by ignoring all the advise by the netizen (internet citizen), i'm going hail marry pass. because i desperately really need it!!







AND NOW,,, WE'LL WAIT FOR THE CONSEQUENCES!!

and by 'we', i meant 'me'. and by 'wait', i meant 'use without worrying much -ch -ch'..




۞ Q and A tiem?


Jadi, beberapa budak berkata, "Tambah RAM bukannya boleh buat komputer laju"..

You naive.. Of course la tidak.. That, IF AND ONLY IF kau gunakan hanya a little portion of your total RAM..

Ok. Bagi yang tak paham apa kepentingan untuk upgrade RAM dan efek kelajuannya kepada komputer korang, sila lihat gambar di bawah..


Bayangkan kedua - dua botol di atas adalah RAM. Yang kecil adalah 2GB dan yang besar adalah 8GB.

Jadi, untuk setiap perisian yang dilunchkan, ianya akan diumpukkan ke RAM. Mostly disebabkan performance.


۞ Lebih besar botol tu, lebih banyak air boleh dimasukkan.. Ye tak?

Sama juga dengan RAM. Lebih banyak RAM, lagi banyak program multitask yang korang boleh buat. (Maksud multitask tu, adalah pelbagai aplikasi yang dijalankan dalam satu masa, contoh korang bukak Microsoft Word, bukak game solitaire dan browse internet : classic example pekerja yang sedang mengular).

Tapi setakat ni korang tak pernah dapat messege "Virtual Memory Low" kan? Jadi kenapa nak upgrade RAM?

Now, that's the beauty of modern Operating System a.k.a OS (Microsoft Windows, Mac OS X, Linux dan sebagainya!). OS akan buat something something supaya bagaimana pon, korang boleh lunch jugak banyak - banyak aplikasi... Selagi OS tu tak bengang dengan korang laa..

Oh Oh Oh... ini pon ada kaitan dengan hardware korang gak,, cume lagi panjang kalau nak citer pasal tu.. huhu


۞ So, tak perlu lah nak upgrade processor/CPU ek?

CPU adalah tempat yang nak buat arithmatic instruction. Dalam contoh botol ni, CPU adalah kelajuan kita berfikir untuk letak dan ambil air tu kat dalam botol (ok tak semestinya botol je). Ataupon orang kata, lambat pickup ke tak..

Kalau korang guna perisian seperti MATLAB, atau korang rajin nak mengedit/mengconvert video, processor speed adalah sangat penting sebab perkara ini banyak melibatkan calculation dan sebagainya. Nak tau software korang banyak gune CPU atau tidak, senang je. Kalau korang guna laptop, perhatikan time bile je kipas laptop tu mengaum.

Kipas Laptop ← sejukkan processor ← banyak instruction dijalankan pada processor

Lagi sejuk processor, lagi laju calculation. Lagi laju kipas, lagi banyak tenaga diperlukan.. (duhhh)

۞ Ape kaitan pulak dengan mulut botol tu?

Walaupon kite tambah RAM besar, tapi itu tidak bererti kelajuan data tersebut bertambah, iaitu selaju informasi antara RAM dengan lain - lain hardware/chip berinteraksi. Ingat tak kalau orang cakap pasal Memory Speed/Bus dan FSB? Ade kaitan la tu..


۞ Jadi, adakah aku perlu upgrade RAM?

Tepuk dada tanya nafsu.. Aku lak, disebabkan aku Windows programmer yang menggunakan Apple MacBook, jadi kadang2 aku perlukan gune Virtual Machine untuk working side by side antara dua Operating System nih.. I really fall in love with multi touch gesture in MacBook.. Senang giler nak buat kerja.



Oh. Lagi satu.. Memory usage aku:


You see that? See? Kat bawah sekali tu (gambar di atas), aku kene gunakan 6.46GB!! Bayangkan sebelum ni aku hanya ada 2GB je..

2GB!! OS aku pon dah naik bengang dengan aku,, asyik kasi warning memory low je.. aish!!


Ni plak kalau tak pakai virtual machine (penggunaan biasa hari - hari, except kali ni tak bukak Microsoft Word 2011)




....


Hopefully, everything will be working better than expected.. :)


۞ ۞ ۞ Sesi tahukah kamu?

Korang kene pastikan yang Operating System korang tu beroperasi dengan 64 bit untuk menggunakan RAM 4GB atau lebih, sepenuhnya. Kebanyakkan OS (semua?) yang beroperasi pada 32 bit, hanya limit 3.5Gb atau 4Gb sahaja. Jadi, kalau korang gune RAM 8Gb kat Windows 32-bit, die hanya guna sikett je macam contoh kat bawah nih..


Oh jangan tanya aku kenapa 2.72GB dari 8GB. Aku ta' tau @_@ Aku tau die pakai siket untuk graphic,, tapi tak pasti camne setting dia (maksud aku, kenapa die amik 1.28GB dari 4GB tu..)..

Err.. Tahukah anda kenapa? Bagitau la saya T_T

Quick search at google, here (added 1st Nov 2011):


Aku ingatkan 256MB je ~_~

۞ ۞ ۞ Sesi tahukah kamu? (2)

Tahukah kamu, dengan menambah RAM, sebenarnya korang boleh tambah smoothness multitasking?

Senang citer, korang mesti tau kenapa orang benci Microsoft Vista bukan? Korang tau tak,, diorang yang benci Microsoft Vista tu sebab diorang tak sabar nak gunakan teknolgi baru (mase zaman Vista tu) kat komputer yang hanya met minimum requirement untuk Vista??

Itu la die,, nak pakai teknologi baru tapi tak nak upgrade hardware. Dan pengeluar laptop/komputer lak, bagi ngam - ngam minumum requirement untuk operate Vista.. Mane taknye orang sume benci vista..

Well,, for me.. I ♥ Vista..

5 ulasan:

  1. 8G RAM tu....internet jd laju x.....hahaa....aku pon nk upgrade RAM la....16G pnyer ....br bleh bid ko...huhu

    BalasPadam
  2. Peh. aku tak sempai taip www.google.com, dah keluar dah page tu. Giler ahh laju.. Haha..

    Tak la. Browser je boleh terasa ringan siket. Speed internet same je..

    Kau pakai 32 bit kan? Aku dah edit balik kat atas ni. Sile bace..

    BalasPadam
  3. wak dulu pakai powerbook mac jugak tapi dah kaputt kokk... eeeeE wak dh datang niii nk komen komennnn...

    BalasPadam

terima kaseh :)