Isnin, 16 Mei 2011

in the world of tasteless

4 comments
A truly elegant taste is generally accompanied with excellency of heart.
Henry Fielding (1707 - 1754)

۞ Ahad..

Pagi..

Bangun. Masih terasa kosong. Lidah aku masih lagi tidak terasa apa - apa. I guess it is pretty normal for people who's hving a flu, sore throat and -slightly- high fever will lost his taste for several days. Its like my taste bud aint here no more. But I can't remember when I encaunter such an -event- where I lost my taste due to my cold-like illness. Seriously.

Googled?
Yup. But no help.

Eating history -slash- my last meal?
Well.. Maybe. There's a lot of changes on my diet in this week. So let us back-up a little while.


۞ Isnin

Its all started with a new resolution for this week.


BE BIG!
BE FAT!
BUT DON'T BE A BIG FAT IDIOT!

(Motivational motto untuk kempen menggemukkan badan)


Jadi, hari ini aku mulakan dengan membeli sarapan di kawasan rumah aku sebelum pergi ke kerja. Pretty the same like the others. Setakat kuih muih seperti karipap dan kuih koci menjadi pilihan.

Not really a big deal huh u say. Hmm. Im not really the kind of guy yang makan banyak. Suffice to say, aku ni jenis yang makan nasik tiga suap, dah cukup untuk cover perut aku selama satu hari.

So. What gives? Ideanya mudah saja. Kene pergi ke hari esoknya pula..


۞ Selasa

Dahulu, aku pernah ambil jamu ni. Jamu Gemuk Sehat, Ubat Jaya Sakti kapsul keluaran Amrih Sehat. And yes, it works like a charm! Aku ambil masa bulan puasa, dan ketika hari raya, berat aku dah naik jadi 45KG!! (from 40KG).

The only trick is, kene makan dua kapsul selepas sarapan dan dua kapsul selepas sore (tea -meal-, ikut british). Mase bulan puasa dulu, aku makan lepas sahur ok..


Boleh di dapati di kedai obat - obatan tradisional berhampiran anda.

So, is this the culprit? Let us not jump to the conclusion here.


۞ Rabu

This day, aku mula terasa sakit - sakit tekak. Nafas aku mula ada terasa panas - panas. Hidung dah mula terasa lemas. Ahh.. The classic symptom untuk fever.

Maka, petangnya aku pergi ke Pusat Kesihatan UTM. Macam biasa, mintak ubat..


Augmentin 625mg vs Uphamol 650mg

The hell? Besar giler papan tablet antibiotik die bagi. Sampai tercekik cekik aku makan..


۞ Khamis

Since demam aku makin teruk, aku banyak tidur kat opis je. Tapi masih lagi mengekalkan diet yang same (semua kat atas tu aku makan sekali). Masih lagi merasa manis.


۞ Jumaat

Hari ni aku sarapan sume macam biase. Karipap kentang dengan kuih gulung-warna-hijau-ada-inti-kelapa (aku tak tau nama kuih tu).

Later on, aku mula terasa sesuatu kehilangan. Aku mula tak rasa apa - apa yang aku makan. Takde manis. Takde pahit. dan takde rase masin..

Mula - mula, terfikir gak maybe makanan yang aku makan tu yang dimasak tawar.. Tapi kalau sampai dinner pon camtu. Kedai yang berbeza pulak tu. No. No. This ain't right!


۞ Sabtu

Hari sabtu ni, aku drop sarapan, jamu dan ubat - ubatan aku. Hopefully, dapat mengembalikan aku ke dunia yang penuh dengan kemanisan dan kepahitan..

...

Harapan! Same jugak. Boleh terasa pahit di hati, tapi bukan di lidah! dammit.


۞ Kembali ke hari Ahad.

Its been 3 days. Dan sehingga malam ni aku menulis (11pm), masih lagi sama. Pagi tadi aku ade SMS gak dengan doktor peribadi aku..

Aku: Tumpang tanya. Aku tengah selsema dan batuk.. pas makan antibiotik, aku loss of taste. normalkah?
Dia: Aku rasa sebab ko batuk dengan demam baru sense of taste kau hilang. Selalunye antibiotik tak menyebabkan alahan tu.
Aku: Sejak2 aku loss of taste ni, aku berenti sume ubat. ingatkan allergen.
Dia: Makan balik antibiotik tu. Habiskan, tengok kalau ada improvement atau tak. Kalau ada rash, baru berhenti.
Aku: Ok thanks
.

dan after facebooking with another doctor, die kate:
Gadis: Augmentin side effect dia yg ketara rsnye ke digestive system..nausea, vomiting, abdominal discomfort, diarrhea or flatulence..mybe tasteless ko tuh effect flu ko..sbb sense of taste depends on sense of smell..sbb tuh kalo time selsema slalunya mknn rasa tawar..kalo x silap r..

I see.. Semoga semuanya normal. But i cant stop wondering, why now?? Sebelum ni takde pon.

Hopefully this (new) week, aku dapat makan sesudu gula dan terasa balik keindahan kemanisan gula. owhh.. how i miss it..

And what i missed most? rasa pahit ketika menghisap rokok. dammit. kalau hisap rokok takde rase pahit, baik tak payah hisap rokok camni.. huh!

ps:

53. Disclaimer: Please don't mind english aku berterabur T__@

Jumaat, 6 Mei 2011

Sehari selembar benang, lama-lama jadi sehelai kain

8 comments
Mase aku duduk rumah beberapa bulan lepas, aku selalu gak dengar cerita daripada mak aku time aku kecik - kecik dulu.

Mak aku kate, mase aku dalam perut dia, aku ni jenis yang senyap je. Takde tendang - menendang. Takde tarik - menarik. Tidurrr je.. Sampaikan punyelah mak aku risau, dia picit - picit perut dia nak kejutkan aku (istilah YM: buzz, atau ding). Dan mase aku lahir pulak, senang je keluar.. Takde masalah.. Kecuali the fact that, yang aku lahir mase awal bulan Ramadhan. Sebulan gak mak aku kene ganti puasa. Hehe..


Gambar seksi I.. awww


Tapikan, sejak - sejak aku mula mengenali dunia ni, aku makin lama makin nakal. Ape yang mak aku cakap, sume aku buat bende yang disebaliknye. Ape yang mak aku bagi, semua aku tak nak..

Korang bayangkanlah. Mak aku selalu pesan, pergi sekolah, jangan nakal - nakal. Belum sempat aku naik bas ke sekolah, TASS, terputus jari aku sebab panjat sana, panjat sini. Tu baru tahun ke-7 kehidupan aku tu.. Kalau budak lain, dari hyperactive jadi makin ok, aku pulak, dari senyap terus jadi hyperactive.

Dan ketika aku remaja, aku makin lama makin teruk. Makin liar (takde la liar (sangat) dari segi sosial ok). Ahh. Teruklah. Aku nak cerita pon aku rasa segan..

Mak pesan macam - macam. Tapi standard la kite, budak - budak baru nak up. Masuk telinga kiri, keluar hidung kanan. Masuk telinga kanan, keluar hidung kiri. Mane taknye bersimpul kat tengah - tengah, kat otak aku nih..


Tapi sejak beberapa tahun ni, aku perasan aku makin lama makin ok (macam 'pulih' dari sakit pulak). Makin mendengar kata. Betul ni. Tak tipu. Mak aku pesan, jangan selalu keluar malam - malam. Ok. Sekarang malam - malam aku dok rumah je. Sekali sekale je aku lepak malam - malam. Mak aku pesan, ikut kata boss aku, jangan main - main lagi. Ye aku ikut.. Dan banyak lagi lah. Kalau aku listkan satu - satu, ade gak korang kate aku baik sangat. Hehe


Jadi..

Aku terfikir gak. Nape jadi camni. Ya. Walaupon benda ni baik, tapi aku tetap nak fikir gak kenapa berlakunya perubahan ini..

Is it the fact that yang aku dah mule bosan buat benda yang bukan - bukan? Aku rasa, kalau dulu time aku bosan la aku buat balik benda yang bukan - bukan. The cycle of life la orang kata. hehe

Or is it because kawan - kawan rapat aku mostly dah kawin dan dah pindah (agak) jauh dari aku, so aku takde rakan sekepala? Takk gakk kot.. Ketiadaan duit dan teman tak menjadi penghalang perilaku spastik aku. Kan aku suke buat perangai walaupon aku sensorang.. hehe

Or maybe.. and (for me, its most) preferably because of this:
Dari kecik sampai la sekarang mak selalu pesan kat aku macam - macam. For some kids, diorang terus dengar kata. Ada yang ambil masa beberapa tahun. Dan bagi aku pula, 25 tahun. Mungkin sebab selalu dengar pesan - pesan tu, membuatkan aku secara subconciously berubah..

Terima kasih mak..

Kepada rakan - rakan (wanita) aku yang dah ada anak atau bakal ada atau planning ada, rajin - rajin la pesan - pesan kat anak tu, walau nakal camne skali pon die..

Sebabnya..

Sehari selembar benang, lama - lama jadi sehelai kain.

(Peribahasa yang bermaksud: Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. (Peribahasa lain yang sama makna: Sedikit-sedikit tekun, lama-lama menjadi bukit). [52])


Selamat menyambut hari ibu.


[52] Maksud peribahasa tersebut diperolehi dari laman web Dewan Bahasa dan Pustaka di sini: http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=Sehari+selembar+benang+lama-lama+jadi+sehelai+kain