Jumaat, 10 Februari 2012

Sorted Stack II - Directory

15 comments
sambungan sebelum ini..

Rumah terbakar, nampak asapnya,
Hati terbakar, siapa yang tahu..



Sebenarnya, aku takde la kesah sangat kalau barang - barang aku bersepah (secara fizikalnya la). Tak kesah la ape yang bersepahnya, selagi ada ruang tempat untuk letak keyboard, selagi aku gerakkan mouse tanpa terlanggar sana sini, i'm always ok with it..

Tapi,,

Antara benda yang boleh buat aku terasa annoyed giler ialah kalau content hard disk aku bersepah (maksudnya, file - file aku). Seriously..

۞

Ok mari mengemas file2..

Mulakan dengan desktop dulu.. Senang siket. Takde la bukak2 desktop je, terasa bersepah..



Uhhh.. Boleh diterima lagi.. Selagi tiada banyak folder bersepah.. Ok kite teruskan ke drive yang lain pulak..



Ok. Dalam drive F, ade folder "Desktop", dengan "Sile Kemas Part Time Jobs"..

Ok. Kalau dah namanya folder "Desktop" tu, memang confirm sebab dulu ada buat backup sebelum format komputer ni.. Start dengan folder "Desktop" dahulu..


Er.. Dalam "Desktop", ade folder "Desktop".. Mungkin ni backup sebelum format punya backup sebelum format. Nak tergeliat lidah.. Dammit!! Kene kemas!!!



Uhh.. Kenapa ada folder "Part Time Jobs backup" sini lak.. Bukan ke kat root F: tadi ade sile kemas? ;(



۞

Mengemas file2 kat laptop / external hard disk pulak..
Urghh.. Banyak giler folder nak kene kemas..

Baik start dulu dengan folder "Kemas Boleh takk".. Macam marah je nama folder nih..
Ah. Simple. This is doable..

Tengok folder lain pulak..
New Folder < untitled folder ade "Kemas Boleh takk" lagi? What the hell bro? Ok jangan panik. Folder same isik je kot..

Dammit. Banyak pulak watak tambahan dalam tu..

Ahh.. Tengok folder lain pulak..



"Part Time Jobs 2"... "Kemas Boleh takk"



...







۞ Sesi tahukah anda - Copy


Tahukah anda, tiap kali anda meng-copy-file anda itu, anda akan membuat the exact duplicate (content) untuk file itu? Ah. Mesti la korang tahu kan..

Tapi tahukah anda, sekali anda dah copy satu file, you are actually opening a new path to hell.. Metaphorically speaking lah..

Why?

Take a look at this picture..


Once kau dah COPY satu file, kau akan dapat dua file yang sama isinya, tetapi berbeza nama atau/dan lokasinya. Oh tapi bayangkan kalau kau dah copy the whole FOLDER yang mengandungi banyak2 file tu. Especially kalau folder thesis, gambar, atau projects folder.

The main problem is, macam mana nak tau yang File 1 atau File 1 B (rujuk rajah) yang paling latest?? *assuming, latest = better* Rajin ke nak check satu2? Kalau nak merge, mana satu yang nak kene padam dan mana satu yang boleh buang??

Ha. Ni tak masuk lagi kalau hantar email (another copy was made on the server), kalau copy ke pendrive untuk print dan sebagainya..

Thanks to the good Microsoft Windows VISTA developer, you'll have a nice dialog box kalau korang copy paste redundent object (granted, diorang check dengan hanya file-name sahaja, but it's still good enough)..


Tak seperti Mac OS X yang selalu *sesetengah orang* dibangga banggakan kat dalam facebook tu..


"Takde. Takde info lebih lanjut. Maaf la ye" - Mac OS X Lion..


Moral of the story.. Kalau nak susun file, better go to Windows (Vista, 7 or >7). Ye tau la Apple korang mahal..


۞ Sesi tahukah anda - Folder vs Directory

Zaman - zaman tok kaduk dahulu (mase zaman kegelapan - DOS, sebab background die hitam!!), takde orang tau maksud "Folder".

See? It's called directory.

Folder biasanya digunakan oleh mereka yang dah biasa dengan Graphical User Interface (GUI). Dan orang yang suke hidup dengan text-based (or poyo2 claim to be Linux-er), akan panggil directory..

Oh tak percaya? Sila wiki di sini..



۞

Selepas directory dan folder, there's something more!! We called it as tag or catagory..

And here, there's a nice video related to this topic. Enjoy ;)






Jumaat, 3 Februari 2012

Sorted Stack

12 comments
Dear diary,,


Maybe it's tiem,, for me to sort my things out..


..

Serabut! Serabut!! Serabuttttt!!!




۞ Bon Iver - Re: Stack









This my excavation and today is kumran
Everything that happens is from now on
This is pouring rain
This is paralyzed

I keep throwing it down two-hundred at a time
It's hard to find it when you knew it
When your money's gone
And you're drunk as hell

On your back with your racks as the stacks as your load
In the back and the racks and the stacks are your load
In the back with your racks and you're un-stacking your load

I've twisting to the sun I needed to replace
The fountain in the front yard is rusted out
All my love was down
In a frozen ground

There's a black crow sitting across from me; his wiry legs are crossed
And he's dangling my keys he even fakes a toss
Whatever could it be
That has brought me to this loss?

On your back with your racks as the stacks as your load
In the back and the racks and the stacks of your load
In the back with your racks and you're un-stacking your load

This is not the sound of a new man or crispy realization
It's the sound of the unlocking and the lift away
Your love will be
Safe with me