Khamis, 17 Januari 2008

Maybank

aku berbual dengan t pasal keje maybank tengah hari semalam..

t: ari tu..
t: aku ade dgr...
t: maybank wat part time..
t: kire account..
fa: series?
fa: nnt aku tanya fafa
t: gaji ikut jam..
t: ko tak nak try ke
t: aku borak ngn budak maybank account clerk ari tu..
fa: mesti la nk
fa: ari tu ade gak jumpe part time kedai pc kat tmn u ni
t: budak tu tnye aku...
t: duk sesaje kt umah..bleh wat pert time..
t: ko try tnye mbank kt taman u tu..
fa: boleh buat kat umah ke?
t: mane buleh..
t: ke pakai sistem dorg nk key in..
fa: oo
fa: ok ok
fa: krg aku g tanya
fa: thanks for the inpho
t: ok
t: kebetulan aku tnye..
fa: fafa ckp:
fa: part time jual credit card and len2 je
t: itu jual..
t: 2 hari lepas aku borak ngn budak maybank tu..
t: dia cerita la..
t: bebudak u biase buat part time kire account..
t: account yg dorg kira tu.. biase account kredit card la..
t: brape balance la.. ape la.. n key in dalam system
fa: oo
fa: brape sejam?
t: klo bebudak maybank..OT ari ahad..
fa: maksud ko?
t: dorg dapat 14..
t: klo bebudak part time..
t: 3 jam dalam 45.. lebey kurang la tu..
t: fafa kije maybank ke?
fa: oo
fa: camtu ek
fa: bagus gak tu
fa: keje pon tak la berat sangat pon
fa: kan
fa: a'ah
fa: die jadi eksekutif credit kat maybank
t: kije maybank mesti gaji besar kn
fa: a'ah
fa: baru je die amik hp baru 1.3k
fa: pastu die tak suke hp tu
fa: die nak beli lain
fa: (cerita ini sekadar menunjukkan gajinya besar)
fa: haha
t: yup...


so, berbekalkan lagi informasi tambahan daripada roomate aku yang mengatakan Maybank nak pakai budak untuk ETIQA, terus aku setkan pukul 2 petang ni jugak aku g carik kerja di sekitar Taman Universiti dengan berbekalkan segala salinan sijil dan transkrip serta hati yang membara.

sampai sahaja di Maybank Taman Universiti, aku terus pergi ke kaunter..

Aku: Assalamualaikum bang.
Dia: Wa'alaikumussalam. Ye nak apa?
Aku: Saya ada dengar Maybank ada offer keje pert time untuk kira account.
Dia: Ha? (sambil buat muka blur)
Aku: Ye la. ala.. keje kira kira account kredit orang
Dia: ???? (sambil pandang pandang dan mengangkat bahu kat sorang awek cun yang merupakan kerjemet die)
Aku: Eh. kerje yang macam kira kira account, key-in data..
Dia: Rasanya sini takde la. kalo nak, kamu cuba pergi ke City Square.
Aku: Hek eleh. kalo cakap camni awal awal lagi kan senang (kata aku dalam hati)
Aku: Ok baiklah. terima kaseh bang. callo


Hah. salah aku gak kot. takkan la die nak buat kat cawangan kecik ni. mungkin je la..

so, aku teruskan cari kerje part time kat Taman Universiti. pusing pusing keliling Taman Universiti, dan aku terserempak dengan kedai komputer yang memasang iklan dihadapannya seperti berikut.

"JURUTEKNIK, PARTTIME WANTED"

(maaf, takde kamera untuk aku snap pic iklan tu..)

aku masuk ke dalam and tanya pasal iklan tu..

Aku: Kak, saya nak tanya pasal iklan part time tu.
Dia: Ha. ok..
Aku: Still available lagi ke?
Dia: Kamu hantar je resume dulu kat sini. nanti kalo ada, kami panggil.
Aku: Owh. time kerje macam mana pula?
Dia: Biasanya waktu malam la. takpe. kamu hantar je resume dulu.
Aku: ok. nanti saya hantar ye. mekaseh..


Ekceli aku ada bawak resume. tapi aku teringat lak resume aku tu khas untuk mintak kerje yang dalam Field Matematik. hehehe.. tak pe. nanti esok aku datang lagi pas aku finalize resume aku..

******

Akiviti ni semua aku buat sebab aku dah buat kira kira beberapa hari lepas. sekiranya aku abiskan master dalam sem ni jugak, aku still takde duit simpanan. so, tu yang aku decide aku nak devote my life untuk keje je sekarang ni..

******

and kepada Siti Fairuz dan Yuslinda. aku mintak maaf. dunno what's going on. serentak lak tu. buat aku termangu mangu. apa apahal pon, sorry..

Wings - Jerangkung Dalam Almari

Apa ada dalam kamu
Ada juga di dalam kami
Apa ada dalam kami
Ada juga di dalam kamu
aku adalah aku adalah aku

Apa ada dalam kamus
Ada juga di dalam diri
Apa ada dalam diri
Ada juga di dalam kamus
kami adalah kami adalah kami

Maafkanlah kami
Dalam generasi ini
Tak faham
Tak kenal
Syair perahu
Tunjang pujangga Melayu

Apa ada dalam kamus
Ada juga di dalam diri
Apa ada dalam diri
Ada juga di dalam kamus

Maafkanlah kami
Dalam generasi kami
Menjerit...
Meraung...
Menjadi jiwa nafas dan nadi kami

Maafkanlah kami
Dalam generasi kami
Menjerit...
Meraung...
Meminta lepaskan
Jerangkung dalam almari...

5 ulasan:

  1. so sorry. forgot to tell u that part time jobs only at 'big' branches..

    =(

    BalasPadam
  2. menghayati lirik lagu Jerangkung Dalam Almari atau "Skeleton in the closet" hehehe

    Banyak maknanya, memang ia satu expreksi orang muda, yang susah diterima oleh masyarakat.

    BalasPadam
  3. =)
    it's ok je. nanti aku pergi la ke 'big' branch kat johor ni. hehe

    abeming..
    tah. aku pon tak tahu :p

    yazid..
    yeah. thanks :)

    ninja..
    yeah. aku suke lagu tu pon sebab diorang ni (ltb) slalu bawak time jamming. nak nak plak time 'Maafkan lah kami'...

    BalasPadam

terima kaseh :)