Isnin, 25 Jun 2007

gelang terpatah

Damn the weekend

Ahad 24th June

Takde kerje di waktu weekend. tengah kepala aku kusut masai, aku teringin lak nak mencari pantai. tetiba aku teringat kawan aku ade cakap kat aku yang die penah handle satu kem motivasi kat gelang patah, siap ade mandi kat laut lagi. so, dengan tak prepare ape ape, aku terus pergi ke gelang patah dari rumah aku pukul 5 petang dengan harapan, dapat mencari pantai untuk menenangkan hati aku. damn..

Sampai kat gelang patah (ikut jalan lama, lalu mutiara rini), aku dah terkedu kedu sensorang. tak tau mane arah yang aku nak tuju. so, aku pon pergi lah tanya kat pegawai keselamatan satu kilang tu. aku anggar umur dia dalam 50an.

aku: salam. pakcik, tumpang tanya boleh?
dia: ... (pandang aku dengan pelik)
aku: err.. kat mana pantai paling dekat ek?
dia: awak nak pergi kat pantai ape?
aku: tak kesah.
dia: ha. awak jalan je terus sampai ade satu signboard tu tulis Saujana. awak masuk simpang tu.
aku: oo. ok. jauh tak pakcik?
dia: tak jauh pon. dalam 8km je.
aku: ok. tk

Then aku terus berjalan (ekceli naik moto (pinjam) aku tu la) straight seperti yang diberi tahu. dari jalan besar, jadi makin kecil. lame lame jadi jalan kampung yang muat dua kete myvi je. simpang dah banyak dah lepas, tapi tak jumpa gak simpang tu. dah jauh lebih 20km, still tak jumpe. damn..

then aku terjumpa simpang tulis "Restoran Saujana". lega hati aku. tak sabar nak tengok pantai. tapi sampai je kat pantai tu, terasa kecewa gila. "pantai" tu tak seindah pantai yang aku harapkan. damn..



duduk kejap 5 minit, then aku check condition moto aku (pinjam) tu. tengok 2T, damn kering. tengok minyak, damn tinggal 1/4. tengok bateri hp aku, damn tinggal less 10%. tengok begduit aku, damn tinggal rm13. tengok pantai, damn damn damn.. terasa macam tak sempat je nak balik. uuuuu (efek sedih)



then aku terus cari arah pulang. kali ni aku try naik highway, ikut port tanjung pelepas. tapi sadly to say, aku leh lak sesat sampai ke taman perling, then naik highway ke pasir gudang. melilau nak carik pam minyak, akhirnya jumpe kat pasir gudang highway 3 (??). sepanjang aku naik highway dari ptp, sampai highway pasir gudang baru jumpe pam minyak. damn.. dah le nak balik ke taman universiti nak kene patah balik ke belakang. damn damn..



pukul 7 lebih baru sampai umah. damn penat giler. macam nak patah tulang blakang. cerite kat nazri (hosmet aku), die geleng kepale je dengar cite aku. hehe. die kate "kalo la aku diberi pilihan nak lepak kat pantai mane, aku pilih pontian je sebab lagi dekat. tak pon pantai lido".
ceh, tak teringat lak aku pasal pontian or tempat lain. mind set aku dah tertumpu kat gelang patah je.. damn

but at least mase jejalan tu, aku sempat menyanyi sambil menangis (akibat helmet takde visor), meluahkan perasaan sensorang, melompat lompat atas moto (maklum la, moto scoot). and several things to ponder.. let see


  • Mind set. kalo kite dah setkan minda kite and yakin, memang boleh berjaya (selagi diizinkanNya). walaupon banyak halangan, sesat ke, ape ke, as long as we try to think positive, there's always ade jalan. katakan lah kalo aku dah start fikir negative mase aku nak pergi tu, aku rasa memang tak sampai la aku ke tepi "pantai yang indah tu". dengan mindset yang negatif, akan menyebabkan mudah marah marah, dan tak peka kat sekeliling. bahaya bagi pemandu moto. malah leh juga menyebabkan ilang semangat..

  • Harapan. tak leh nak mengharap sesuatu tu terlalu tinggi. sebab sometimes when harapan tu betrey ur self, sendiri yang merana.

  • Expactation. expactation and harapan (hope) adalah dua bende berbeza. tak leh nak expact something is like something. tak leh nak expact yang pantai tu terlalu indah untuk dinikmati.

  • Sabar. amongst all, sabar la yang paling penting. let say if aku ni tak sabar. aku rasa aku dah sangkut kat pekan gelang patah tu memarah sebab tak jumpe pantai. padahal jauh lagi. kalo aku tak sabar, aku dah bawak laju and merbahayakan diri aku (and orang ramai) sebab jalan kat situ banyak lubang and banyak lori besar besar.



Ithnin, 25th June
pagi tadi, RO aku call, die soh datang cepat sebab penyelia aku soh datang and kate NC nak buat visit. penat giler tunggu sampai 1.30 ptg, akhirnya dikhabarkan die tak jadi datang. damn..

ari ni layan lagu KRU - Diari Metropolitan. lirik die best sangat..



...

Adakah hidupku satu gurauan
Sekadar penuhkan pementasan
Diriku tak perlu belas kasihan
Bersendiri ku menyepi di sini
Jangan kau cuba mendekati
Kamu juga pentingkan diri sendiri
Mengakulah ini realiti
Yang lemah 'kan mati, gagah berlari

Sepuluh tahun pengalaman
Anak jalanan juga punya prinsip dan pegangan
Inilah dia syarat pertama
Jika gua tak kacau lu, lu jangan kacau gua

Apa jua kau berkata
Beranilah juga tanggung risikonya
Aku masih muda, umur dua tiga
Jangan kerana mulut badan binasa

Dan janganlah kau cuba menyekat dan beri nasihat
Kerna mungkin kini masanya sudah terlewat
Biarku dengan caraku nanti hidup kau juga akan tidak menentu
Walaupun apa kau fikirkan

Aku masih menaruh sedikit harapan
Agar diari lebih bererti
Anak metropolitan tak perlu berdosa lagi


damn. life goes on..

10 ulasan:

  1. perghhhhh berat mata membaca blog, berat lagi bahu ko memikul... sabar.. sabar... hidup ini adalah imej di dalam kepala bk kata monoque..

    BalasPadam
  2. hidup ini adalah imej dalam kepala..

    patut ar kepala aku selalu je sakit. rupenye banyak imej rosak dalam kepala aku. ahahaha

    BalasPadam
  3. Isk..isk..isk... Nasib baik still boleh pulang rumah.. klu tak?? Hah...mcm mana tu?? Hehehee... Yang plg penting, Life goes on... :)

    BalasPadam
  4. Dunia memang tak adil,
    yang kaya bertambah kaya,
    yang miskin bertambah miskin,
    yang lawa-lawa suka kaum sejenis,
    yang hensem-hensem pun sama,
    yang tingal hanya ketakwaan kita kepada-NYA,
    bersabar atas ujian-NYA.

    BalasPadam
  5. @president
    tu la. seb baik gak la. sebab sampai stesen minyak kat pasir gudang, tengok minyak 2T dah kering kontang, bateri hp dah tinggal 5%..

    that's true. life must goes on..

    BalasPadam
  6. @yazid
    dunia tak adil. tapi adilkah kita nak mengjudge dunia ni? sapakah kita?

    yang lawa lawa suka kaum sejenis tu, memang konfem aku (sebagai lelaki) tak puas hati.ehehe

    kalo bab dunia ni, tak boleh la kite nak bersabar saje. tapi kene la berusaha sekali. usaha tu termasuklah.......

    BalasPadam
  7. o0o0o00..... bru teringat.. patut lah hr tu tanya, tempat saya dekat dengan laut or tak... huhuhu.... :)

    BalasPadam
  8. aku tak tau ngape sume org yg aku kenal skang ni suka berpujangga...damn!

    BalasPadam
  9. @president
    yeah.. tau pon. but sadly to say, sabah is not an option. jauh le nk g sabah semata mata nak carik laut..

    @abeming
    damn. hehe

    BalasPadam

terima kaseh :)