Rabu, 27 Jun 2007

sekadar luahan

digalakkan membaca post yazid yang bertajuk True Love

anak kedua aku ni baru masuk darjah satu. kat umah, memang aku ajar die cakap english. mase awal awal die masuk sekolah (darjah satu), then suddenly die kene panggil dengan cekgu dia. cekgu die tanya dia and suruh dia baca something la. tapi sebab anak aku tak faham bahasa melayu, die pon senyap je la. eh, die ni kat umah speaking je dengan aku and abang die, kitorang memang nak die pandai english dari awal lagi.. ok. sambung balik. dah panjang panjang cekgu tu membebel, die still senyap je lagi. hangin la cekgu tu, pastu die terus tampar anak aku. anak aku balik umah bagitau aku. aku pon hangin la. aku pergi balik sekolah tu, carik guru besar sekolah tu. tanye die cekgu mane yang tampar anak aku tu. die kate cekgu tu dah nak pindah ke sekolah lain (tak silap aku, ni guru sandaran je). nasib baik la die mintak maaf. kot tak aku dah report kat polis dah. hangin betul aku. aku sendiri pon tak penah tampar or marah anak aku. diorang ni kan, tak tengok dari sudut positif, tak tengok anak aku tu sebagai bakal representative untuk negara kita.

ini merupakan luahan seseorang tu kat aku and member member yang lain (dah lame dah cerita ni, baru teringat nak post), mase kitorang tengah minum minum. actually terkejut gak aku dengar cerite ni. biasanya tengok kat movie ade la. tapi first time la pulak aku encounter mase real life. tapi disebabkan aku maseh lagi dalam environment baru, aku just mengiakan aje, anggukkan aje, sokongkan aje. aku tak nak la mase awal awal macam ni, orang fikir aku ni melawan (walaupon pada hakikatnya adalah benar). first impression really penting (at least pon, pandangan aku la). tapi aku memang agak kecewa dengan bapak budak tu. ade ke die salahkan cekgu and die tak penah lempang anak die tu. and ade ke patut anak die tak pandai cakap bahasa kebangsaan kita sedangkan budak tu adalah budak melayu. isk..

so, let see...
cekgu tu: memang tak patut tampar budak tu. takkan la sebab die tak boleh cakap bahasa melayu die pergi tampar. kalo budak tu ade sakit ke ape, tak ke jadi kes naye. tapi, try tengok dari pandangan cekgu tu, maybe sebab die sayangkan budak tu, sebab tu die tampar. kalo die tak care dengan budak tu, die pedulik ape dengan budak tu. ko boleh cakap ke, ape ke, mind ur own bisnes laa (ni kalo die tak care la).

budak tu: takkan la nak senyap je. kalo dah pandai sangat speaking, cakap je kat cekgu tu "sorry teacher, you are no match for me to teach me how to speak". hehehe (kalo budak tu cakap kat aku macam ni, memang aku lempang je die, tak kire la die ade sakit ke ape). takde lah. at least speak la kat cekgu tu, bagi tau yang ko tak faham. tapi, try tengok dari pandangan budak tu, maybe die tak faham langsung ape yang cekgu die terangkan. and bagi die, lebih baik senyap dari kuar speaking english. nanti tak pasal pasal dituduh berlagak. nak jadi low profile la ni.

bapak budak tu: a'ah. ye lah. sayang sangat la dengan anak ko tu. tak pasal pasal keluar cerita anakku sazali season 2. and pandangan dari bapak budak ni plak, maybe sebab die sayang sangat anak dia, dia tak nak ade ape ape terjadi kat anak dia. dia nak manjakan sangat anak dia, sebab tu dia mengamuk anak dia kene lempang. and maybe bapak budak ni pandang terlampau jauh ke hadapan, die tau anak dia ada potensi untuk pergi jauh, so dia ajar anak dia ni speaking english in the first place.

aku: hell yeah.. someday, i'll become a father. not sooner, but maybe later. aku just nak ambil cerita ni sebagai pengajaran and try amik positive values from all aspect. still ade possibility untuk aku jadi macam bapak budak tu. if i do, aku terpaksa mintak tolong korang printkan post ni, then tunjukkan kat aku. jangan risau, aku belanje la sekali. hehehe..

24 ulasan:

  1. aku rasa... pada pemikiran aku... weh.. ni anak die ni x reti bahasa melayu lansung ke?

    mak aih...

    aku akan aja anak aku bahse melayu ngan inggeris dan bahasa arab.. bia senang die terjemah apa yang dibaca imam dan mengajar aku ape yang salah....

    BalasPadam
  2. a'ah. gitulah yang dikhabarkannya. tak faham langsung bahasa melayu. tapi power giler cakap english (and aku rase lagi power dari ko and aku yang cakap english berterabur)

    hek eleh. pehal nak suruh anak ko ajar ko. ko la blajar, then turunkan kat anak2 ko. kalo dia tak faham, ko libaskan aje macam kite slalu kene waktu kecik2. at least dah besar camni, slalu teringat bagusnya mak aku blasah aku time aku kecik2 dulu2.

    aku nak ajar anak aku bahasa tamil and bahasa cina sekali. bahasa german.. err.. banyak pulak bahasa aku nak anak aku blajar. ehehe

    BalasPadam
  3. bahasa melayu dah tukar kepada bahasa malaysia, so kita sudah tiada lagi bahasa melayu hanya tinggal sejarah

    BalasPadam
  4. a'ah. let the history be the judge. bahasa melayu => nampak bahasa untuk kaum tertentu. bahasa malaysia => nampak mewakili the whole malaysians. SEPATUTNYA malaysians boleh la cakap bahasa malaysia.. just imho la.

    BalasPadam
  5. budak kecik mmg patut di ajar.. but jgn lempang...just bg pengajaran/nasihat yang boleh buat budak tu faham... n bapa budak tu kena fkr juga, klu dia manjakan sangat budak tu, budak tu takder kesedaran...

    BalasPadam
  6. ha. tu dia. apabila president dah kuarkan statement, aku tak leh nak betah lagi dah :p

    BalasPadam
  7. bahasa cina, bahasa tamil kenapa tidak tukar bahasa malaysia.
    hanya bahaya melayu tukar bahasa malaysia.
    bahasa jiwa bangsa

    BalasPadam
  8. let malaysia be the 'whole malaysians'

    bahasa malaysia -> bahasa kebangsaan yang berakarkan dari bahasa melayu (dari kaum melayu)

    kaum melayu = kaum majoriti di malaysia.

    minoriti ikut majoriti or vice versa? the answer is sooooo obvious.

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. lupe nak cakap. except that, the uniqueness of the majoriti akan makin menipis.

    @president
    did i know u? hehe

    BalasPadam
  11. @underaged gurl
    a'ah. that's the true spirit for a future mom. should know when to tibai anak and when should backup them.

    BalasPadam
  12. kalo aku.. anak aku nati kena diajar.. agar dia tak kurang ajar bila besar nati... pendek kata anak aku nati kena jadi sorg yg terpelajar dalam knowledges, agama ,budi bahasa,adab n life...

    manjakan anak biar bertempat.. tangankan anak biar bertempat...

    aku mase kecik2 slalu kena rotan.. kena gedebuk2.. kena denda..byk gak..

    BalasPadam
  13. gile ahh budak fa ni.. aku baru 1 second submit..sempat dia bace tu..

    BalasPadam
  14. ehehe.. that's what i called a coincidence :)

    i think we are lucky. sebab kecik kecik mak slalu marah and tibai sebagai cara kaseh sayang mereka kat kita. mase kecik2 dulu memang la fikir macam diorang tak sayang kita. but now, we know their true feelings on us.

    BalasPadam
  15. sorry. hati aku memang takde kat sini. hehe

    BalasPadam
  16. yelah... hati ko kan kat awek ko.. muahahahahhahaha!!!!!

    BalasPadam
  17. alamak fa.. dulu ko suh aku simpan hati ko.. hati ko ade kt kl ni.. camne.. ko bleh idup ke kt jb w/o hati?

    bagi je la aku simpan dulu ea.. goreng kunyit pn sodap....

    BalasPadam
  18. boleh syg. simpan or buat la ape ape saje. hehe..

    ps: kalo masak kunyit, jangan lupa huluq2 la siket kat fa. hehe

    BalasPadam
  19. betul tu.... goreng pun sedap.. hahahahaha!!!

    BalasPadam
  20. tz sorang je boleh goreng. hehehehe.. jangan jeles..

    BalasPadam
  21. tak jeles pun.. muahahahahhaha!!!!
    baik aku goreng ayam cm KFC.. lagi best....

    BalasPadam
  22. aaaaaaaaaaa....lambatnye aku bace blog hari ni...dah byk komen...

    1. Kalau anda mahukan anak yg kurang ajar n tak reti base...maka manjakanlah mereka...
    2. Kalau mahukan anak yang tak kurang ajar reti bahase tapi hilang keyakinan diri...hentamlah mereka...
    3. Kalau mahukan anak yang stabil...maka ketahuilah kenapa kita "Ahlul Sunnah Wal Jamaah"...(Sori kalo salah eja)..

    ish...ke ade puak syiah kat sini????sori pak syiah...huhu

    BalasPadam

terima kaseh :)