Jumaat, 3 Ogos 2007

Sekadar Luahan 7

Chapter: Moved 2

1 Ogos (2 hari lepas)...

aku dapat PC baru. jenama dell. penyelia aku cakap "hopefully this computer will assist u to make ur research faster". yup. pc baru. almost high end. sebelum ni aku pakai pc lab sebelah. since computer lab and computer research (bilik aku ni) can't go along, die belikan pc baru. thanks

disebabkan research aku ni banyak confidential, so aku kene remove semua research aku dari pc lab tu sebelum aku kene pulangkan pc tu ke tempat asalnya. aku move segala research tu ke pendrive aku (2 hari lepas). and semalam aku sibuk menginstall segala jenis program yang (hopefully) dapat membantu aku menyiapkan research aku ASAP (takde mase aku nak memain lagi dah).

2 Ogos (Semalam)...

After segala dokumen and projek berkaitan research aku ditempatkan didalam pendrive aku, and aku tengah tunggu installer2 ni siapkan kejenye, aku teringat geweng (hosmet aku) mintak game "Soduku". agak pelik lak sebab aku tau geweng ni bukannye minat game. tapi tak pe la. orang dah mintak tolong kan.. aku bagi pendrive aku kat RO aku. "Man, ko tolong letak installer files untuk game soduku". die amik pendrive aku then die send all files required for the games. die pulangkan pendrive aku then time aku cucuk je pendrive aku ni, tetiba aku check kat 'My Computer' label pendrive aku bukan lagi "FA", but jadi "Removable Drive". What the fuck?? (kata aku laa). aku try double click pendrive tu, then kuar dialog box "Format this drive?". Segala curse words yang aku telah belajar selama 23 tahun aku hidup ni aku telah tujukan kepada pendrive and pc aku ni. damn.. all my works has gone. all my fucking works. all my damn files..segala research yang aku telah jalan selama 7 month, lost in a blink of eyes.

Chapter: Irony

3 Ogos (ari ni)..

Aku datang ke opis aku ni sambil bawak my damn pendrive (aku namekan pendrive aku ni sebagai John The Ripper since die dah due kali rip segala keje aku.. damn). tengah hari, RO aku dapat call dari penyelia aku. aku and RO aku kene jadi representative untuk our research group kat international seminar kat UTM KL 8 and 9 Ogos ni and aku diberikan arahan untuk bawak all my damn works aku sekali (since aku kene jadi presenter).. padahal works aku hilang di awang awangan.. can i do all 7 month works for several days? yes, i believe i can.

...aah! and that's IRONY...

8 ulasan:

  1. fa fa... da menda penting camtu.. ko save dalam pendrive?

    ape salahnya klo ko burn dalam cd.. at least ko ade backup lg bgus dr pendrive..

    adehhhhh... ko budak bijak fa.. tapi management ko tak betol skit.. tak pasal2 kena wat kije 2 kali

    (sori.. aku meleter... bla..bla..)

    BalasPadam
  2. kan dah cakap. pindahkan ke dalam pendrive sebab nak bawak ke pc baru. and kene padam kat pc sebelum ni before information dalam research tu leaking (kat lab tu kadang kadang ramai orang pakai).

    tak pe. thanks. bendenye sume dah ade kat kepale. cume nak kene luahkan la balik buat (buat keje 3 kali). ahaha

    BalasPadam
  3. fa...dlm kes mcm ni...kalo ko nak nangis pon xpe fa...gila ar aku xleh imagine kalo aku kena camtu....habis org aku maki hamun agaknya...uuuu...tetiba tempias tensen dpt dirasai aku....

    BalasPadam
  4. abeming.. aku tak nangis. sebab bende macam ni dah slalu berlaku. just bersabar je la.

    weh.. rilex weh. bende ni jadi kat aku and aku ok je. rilex.. rilex ye..

    BalasPadam
  5. aite raje...
    itz been so long xjumpa n hang out with u...windu nak borak2 ngn ko

    nape nie raje...aku tumpang simpati ngn ko..u r genius raje but naper dis thing happend to u???
    so many times it happend to u tau...cian ko
    sempat ker ko nak wat n siapkan dlm mase terdekat??
    walaupun sumer dlm mind ko tapi aku plak yg rase risau gle o

    in future, plz i beg u raje...i dun want this kind of thing jadi lagi kat ko..t ko stress pnt and tambah pening plak kpala ko nak wat keje byk kali

    naper ko x jadikan pengajaran dari kisah lepas??? patutnyer ko wat backup burn dlm cd at least xjadik cam psm ko dlu...u have to work smart raja k...

    so moral of tha story...jgn wat keje byk kali n jgn nyusahkan diri ko blk k...n ape2 benda yg libatkan zaman2 it nie ko kna wat backup k...aku as ur fren skadar memberi pandangan utk kebaikan ko n for ur future k

    BalasPadam
  6. teratai,

    yup. lame gak tak jumpe ko. sorry ar. aku nk try jadi anti-social. ym pon aku dah lame gile tak bukak. nanti kalo ko free, bgtaw la. leh aje kalo ko nak datang lepak lepak umah aku..

    btw, thanks for ur concern. insyaAllah sempat punye. aku tak genius la. aku ni manusia biase je. kalo aku genius, takdenye bende careless camni leh jadi kat aku.

    ok. ok. pasni aku dah buat 4 copy untuk research aku. pc bilik aku, pc opis lame aku, harddisk lame and kat IIS. hopefully takde berlaku lagi la.

    but to think again about this, at least bende bende macam ni akan melatih aku menghafal research2 aku, bukan sekadar copy paste je. memahami, etc etc..

    and again, thanks :)

    BalasPadam
  7. ko kan rajin. so, keep moving. wat keje ko tuh... kalo dah sampai kl tuh kekontekla aku yer

    BalasPadam
  8. insyaAllah. aku maybe dok kat hotel sa (penyelia aku kate hotel kat kl tak best). nnt aku bgtaw ko la ae :)

    BalasPadam

terima kaseh :)