Rabu, 21 Oktober 2009

My Raya

12 comments

.:|[Selamat tinggal Syawal]|:.

Sebenarnya malas aku nak tulis pasal hari raya aku. tapi since orang dok asyik tanye je, so i decided to make one. and i know, biasanya org suke baca blog aku ni sebab ada unsur unsur kelakar siket. so if aku tak tulis ape ape, means takde la bende yg klakar laa yang berlaku. am i right?

...

۞ Kerja..

Aku promise untuk siapkan thesis aku tu before Syawal. but hell.. broadband aku kene potong sbb tak bayar sebulan (biasa aku biarkan sampai 2, 3 bulan baru dia potong.. celcom makin kedekut. hampeh. dah la service makin tak bagus.. hampeh hampeh..). so i'm stuck again with my works sampai ke hari ni. hampeh. naik segan lak aku dengan lecturer-lecturer kat sini.. uuuuuu (efek sedih)

۞ Upah..

Masa bulan Ramadhan hari tu, dapat gak la siket duit upah. tak banyak pon. dalam 2k je. itu pon lepas aku komplen sane sini, sampai haru biru gak la RMC tu (lewat 2 bulan. panas hati aku).. dan macam biasa la.. kira, kira dan terus mengira.. hutang sana, hutang sini, barang dapur dan stok rokok untuk sebulan.. damn. akhirnya kat aku tinggal 100 je untuk raya. dan semestinya duit tu kene simpan untuk aku pulang semula ke JB. so, raya tu, aku tak beli ape ape untuk diri aku, dan untuk famili aku.. ahhh.. the shame..

۞ Baju..

disebabkan takde duit nak beli baju raya, aku godek godek dalam almari aku, and yeay. baju raya tahun tahun lepas ada lagi dan masih elok lagi (tapi mak aku marah apasal aku bawak baju yang dah usang usang dan luntur, pada matanya). tapi nasib baik gak ade baju melayu baru untuk tahun ni, dapat mase time akak aku kawin bulan 3 hari tu. and thanks juga to Geweng dan wife dia sebab bagi gak kat aku baju melayu yang aku pakai mase jadi pengapit perkahwinan dia, bulan 3 ari tu. adee gakk laa dua helai baju raya. yeay!

۞ Kasut..

tinggal seminggu lagi nak raya. kasut aku kene curik.. tapi tak pe. lucky to me, aku ade kasut spare yg aku beli 4, 5 tahun lepas. dah buruk. tapi that-kasut tetap kasut juga adanya, and it still serve its purpose as kasut.. walau buruk camne pon pada pandangan orang lain (dan aku), but heck.. like hell i care :p

۞ Selipar..

masa aku balik raya, aku tumpang kerete member aku. sampai je kat Alor Gajah, kami berpisah. tapi.. boleh pulak dah sampai rumah, baru perasan kasut spare aku tu tertinggal dalam kereta dia. so, hari raya ni aku sambut dengan selipar pink aku tu je.. hehe

۞ Sakit..

sebelum aku balik kampung dan tinggal 2, 3 hari sahaja lagi nak raya, aku kene demam panas. elok elok famili aku kat kampung tu sume sehat walafiat, terus terjangkit demam dari aku. so ramai ramai famili aku menghadapi hari raya dengan demam. hehe.. sori sebab sebarkan virus.. erk!

۞ Solat Eid ul Fitr

disebabkan flu dan batuk batuk, aku decide untuk tidak pergi solat raya. cukup lah aku menjadi penyebab demam keluarga aku. tak nak la sampai satu kampung pon kene demam. ha!

۞ Beraya..

dan juga disebabkan aku masih demam, raya tu aku tidur awal je. kalau aku demam, biasanya dalam 1 minggu lebih baru wean off, itu pon ade lagi sebulan untuk kesan kesan sampingan totally clear. pukul 8 malam aku dah terbungkang tidur sampai pagi.. and sadly to say, hari raya ni aku sempat pergi beraya sorang je kawan kat kampung aku, rumah Tengku.. nasib baik gak planning CircleInSpoon (agak) menjadi. dapat gak beraya lagi 3 biji rumah kat jb ni (rumah CircleInSpoon, Baizah dan juga rumah Bebelan Anak Tukang Jahit). raya ni aku beraya 4 biji rumah. lebih 1 biji dari tahun lepas. lol!

۞ Silent..

dan macam Syawal yang lepas - lepas, aku tak pergi mane mane sangat. duduk rumah dan buat kerja sahaja. makin jarang pergi melawat Teratak 61. mungkin sebab terlalu penat. terlalu penat berfikir.. damn! my life sux..

...

well.. that's it. itu je yang aku dapat summerize about my raya. not blaming this Syawal. it occured to me, my Syawal always like this. agak susah aku nak jumpe Syawal aku yg betul betul macam mana orang lain define as 'Raya', bergembira di sana sini, berjumpa rakan rakan dan enjoy sana sini.. even kawan kawan kampung aku sekali pun, sudah fed-up dengan cerita aku-sangkut-sana-sini/barang-itu-ini-kene-curi..

but still, i always and will always believe.. even if there's a slightest (and yet, smallest) possibility to make it better, i'll risk everything i have and i'll trade it away.. in order to feel the 'Raya' just like everybody else..


because this is fa. my story always filled with 'from zero to zeroes' :)

ps:
33. Happy belated birthday buat kawan karib aku, Cik Fafa. semoga panjang umur, murah rezeki, ceria selalu dan akan menjadi golongan datin yang bling-bling gitu :D



-title 'Cik' tu tinggal less then 2 month je lagi :D-

34. ubah background pic. no more hate me XD