Isnin, 8 Oktober 2012

A better place to live in...

3 comments
I dedicate this lovely song and its lyric, (and also, its weirdest dance) to Ikadeepika..



I love you, I wanna love you tender.
You could be my only sweet surrender.
I would never bring you any kind of sorrow.

You love me, you wanna love me tender.
How can I be sure you're not pretender?
You want me today,
But what about tomorrow?

Oh, you're absolutely fine,
Your lips are taste of wine.
I'd like to think you're mine.
And if I could touch your hand,
This rock would turn to sand,
So this is where we stand.

You love me, you wanna love me tender.
How can I be sure you're not pretender?
You want me today,
But what about tomorrow?

I love you, I wanna love you tender.
I just want to be your loving fender.
I would like to take you;
I know I can't deceive you.

I love you, I do can be so tender.
I can be your only sweet surrender,
And if you give your heart,
I'll never ever leave you.

Oh, you're absolutely fine,
Your lips are taste of wine.
I'd like to think you're mine.
And if I could touch your hand,
This rock would turn to sand,
So this is where we stand.

If we all say 'Wanna love you tender,"
No-one has to be a great pretender.
And this world would be
A better place to live in.

Sabtu, 22 September 2012

Jumaat, 10 Ogos 2012

Seketika, chatting bersama "Ani Asmahani"

7 comments
Aku baru lepas install application VIBER. Alaa dia macam Whatsapp gak, ganti conventional SMS.. (message-ing/chatting dengan no contact talifon je, tapi over internet connection -- menjadikannya lebih murah dari main SMS). Lagi satu viber ni boleh buat call over internet (atau dengan nama sebenarnya, voice over ip, VOIP). Dan di-founded oleh mamat Israel!!..

Ok. Salah satu features dia, adalah kalau ada kawan aku* yang baru install VIBER ni, nanti aku dapat la notification dari Viber bagitau "your friend just join Viber etc etc". (definition "kawan aku" = orang yang ada dalam phonebook aku).

So tiba - tiba aku dapat notification kata Ani Asmahani baru join viber. Agak excited gak aku, dan pelik,, memandangkan ani ni bukannya kaki-teknologi sangat.. Rajin pulak dia beli handphone moden.


Driven by intrigue, aku terus chat dengan dia..




And then, here comes the awkward moment..





warghhh!!!!!!

malu aku malu!!


۞ Explaination

Disebabkan VIBER ni sync contact dengan phonebook aku, jadi semua nombor yang aku simpan kat dalam phone akan diupdate.. Jadi kalau aku simpan no bil akaun celcom Asmahani yang macam ni:

(contoh bil celcom, bukannya bil Asmahani betul2 pon)

.. maka ianya pon akan dianggap sebagai nombor talifon orang, eventho takde 01XXXXXX punya format..

Dulu aku rajin tolong Ani bayarkan bil celcom dia. So aku simpan la nombor akaun dia kat dalam phonebook aku..




Ok lepas ni kene padam kawan2 aku punye nombor2 bil, nombor2 akaun bank, no plet kereta dan letak kat field yang sepatutnya!!!!!


۞ Further Explaination

Aku ingatkan explaination aku tu dah cukup nak explain semua.. Lepas aku borak dengan aan tadi,,, nahh.. tambahan penerangan..



ps: yang aku borak kat viber tu bukan ani. in fact, aku tak tau pon sape name die. heh

Isnin, 6 Ogos 2012

Hari ini cuti (Tertakluk kepada terma dan syarat)

0 comments


Holiday for these states:
Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Terengganu only..


Tapi rumah aku kat Selangor! Nyaris-nyaris! Betul-betul tak sampai sejengkal dengan sempadan Selangor - Kuala Lumpur..

(tak sampai sejengkal kan??)


Tapi opis aku lak betul-betul sebelah sempadan Kuala Lumpur - Selangor, iaitu dalam jajahan Kuala Lumpur!!..

(dalam jarak baling batu je, and heck, i'm not even olympic-class baling batu pon!)


> MFW (my face when)..


uh uh. tak pe la. tahun ni aku kerja extra sehari. sebab aku tak sempat dapat cuti wilayah (1 Februari) sebab masa tu aku masih bekerja di Johor. dan obviously aku tak dapat nak merasa cuti hari hol Johor (20 Disember 2012) dan birthday sultan Johor (22 November 2012)..


Tekunlah, wahai Fa Wildchild!!!


Tekunnnnn

T__________T


ps: gambar kucing itu diambil dari ThePetProductGuru hasil dari carian images.google.com => shocked cat.

Rabu, 1 Ogos 2012

WTF to WTG!!

8 comments

Tiap kali kalau aku sampai rumah dan masuk ke bilik aku, mesti aku terdetik cakap WTF?? (What the Fairuz?)..

Giler tension giler tengok bersepah. Masalahnya, ruang aku yang sangat limited, mane lagi la aku nak campak barang - barang tu. Huhu

..

Jadi malam semalam aku pergi shopping raya kat Giant Taman Seri Sentosa..


Dan hasilnya,,


Serta,,

At least kalau kau nak menyepahkan barang, kau ada compartment sendiri. Kalau bersepah dalam tu pon, takde la nampak dengan mata kasar. Hehe



Way To Go!


Also,,

Mahal giler!!





Ahad, 8 Julai 2012

Silent treatment

4 comments
..... versi SMS.

It could be misleading you know. Kalau boleh, ckp la dulu "I nak bagi silent treatment kat u. Ape2 sms u nanti, i tak reply tau"...

Memang confirm la aku akan jawab "ok. Kalau silent treatment u dah abis, bgtau la"..

Aku: warna hijau (kanan)
Syaffiqah: warna silver (kiri)

Isnin, 11 Jun 2012

Which day izit?

6 comments
Semangat nak bangun pagi dan jadual kehadiran kerja aku memang berkadar langsung dengan hari tersebut.



Isnin
- Masih mamai mamai lagi. Masih tidak dapat terima yang weekend dah habis dan hari ini kene kerja.. And the baddest part is, ade 5 hari lagi untuk bekerja!!

Rabu
- Come on Fa. It's halfway there. Lagi separuh weekdays je sebelum cuti.. Come on Fa, you can do it!!

Khamis
- Alalalala.... 1 more day. Dah siap dah fikir esok lepas kerje, nak terus balik kampung atau balik kampung lepas terus balik dari kerje!!

Jumaat
- Thank God It's TGIF!!!


The only productive day is Tuesday!


.. Tak boleh ke hari2 keje waktu Selasa je?

Jumaat, 13 April 2012

Pengalaman Gempa Bumi Saya

7 comments
*I mean; Pengalaman Gempa Bumi Aku!

Dulu aku selalu terdengar cerita pasal pengalaman gempa bumi diorang (kebanyakkan first time diorang adalah masa tsunami tu). Aku hanya boleh mengangguk ye dan menggeleng tidak je; sebab mase tsunami tu berlaku, aku tengah tidur. Mase tsunami tu, macam pelik je bangun - bangun, dengar huru - hara sana - sini. I mean, come on la.. Macam lame giler pulak aku tidur.. Bangun - bangun pon, terasa macam tetiba dah the end of the world. Apa - apahal pon, takziah kepada sesiapa yang menimpa musibah ketika itu..

۞ Ini yang berlaku beberapa hari lepas

Mase berlakunya gempa bumi tu, aku tengah buat kerje kat rumah. Pastu tetiba rasa macam goyang - goyang dunia ni. Aku ingatkan sebab pening. Jadi aku pejamkan mata, pastu cuba rasa betul - betul.

Memang series terasa bangunan ni bergoyang (aku duduk umah flat, duduk tingkat 5 dari 7). Ke kiri, ke kanan. Ke kiri, ke kanan.. Cuak giler. Terus aku bangun.

Tapi...



Aku fikir laptop mane satu aku nak bawak nih???

Dammit takde mase, terus aku keluar.


Sampai je pintu rumah, aku terfikir aku lupe bawak kunci rumah (I know,, right?). Patah balik ke bilik amik kunci rumah.

Keluar lagi..

Pastu aku terlupe nak bawak handphone (nak facebook dan twitter la kononnya). Patah balik ke bilik amik handphone.

Pastu keluar lagi skali, nampak tangga,,



Giler tinggi giler nak kene turun!!

Peh nampak je tangga yang tinggi giler, terus masuk bilik balik (lagi), amik rokok dengan lighter.
Tukar plan, tak jadi turun bawah nak selamatkan diri,, cuma hisap rokok je la..


Pastu mase aku on the way nak keluar tu, terdengar roomate aku tengah sebok membasuh baju lagi dalam bilik air.. Ciss..

"Weh Man, gempa bumi Man, gempa bumi nih.."

Pastu terus keluar isap rokok sambil tengok orang lain semua keluar rumah terpinga - pinga gak macam aku..


Pakcik sebelah umah aku borak dengan aku, "Mase tsunami dulu, siap cawan, kipas, tv, meje semua bergegar"..
Whoaa scaryyy giler....


۞ Aftermath


So, lepas sebatang rokok, macam biasa la update2 kat facebook. Habiskan masa dalam masa setengah jam!! Pastu sambung kerja dan kehidupan balik, like there's nothing happen dan setakat jadi perbualan di kedai kopi sahaja..


I know,, right?


...

Ade tak antara korang yang lupa nak ucap Alhamdulillah (dari mulut dan hati) sebab takde ape2 dahsyat berlaku??

Jumaat, 6 April 2012

hadiah :D

14 comments
Jadi, pada 4 April yang lepas, aku balik ke rumah kakak aku kat Bangi.

My my my.. What a surprise. Aku tetiba dapat hadiah (di alamatkan ke kampung, dan di bawa oleh parents aku ke umah kakak aku)..






But wait.. I know this! Dia menggunakan "Gift" wrapper untuk bungkusan. Peh.. Memang betui la rajin sape yang order nih..

The very same!

I wonder what books in there..


Wowowowiee rupanya memang something dalam wishlist aku..

  1. The Art of Deception - Buku pasal social engineering, ditulis oleh hacker terkenal (wiki: Kevin Mitnick). Giler ah. Dari tahun 2005 aku mengidam buku nih.. huhuhu.. thanksss!!!
  2. An Imaginary Tale: The story of √-1 - Aku suke sangat tajuk buku ni. Buku pasal imaginary story. Bukan pasal fairies, pasal genie etc etc.. Tapi pasal THE real imaginary (punca kuasa dua untuk negetif satu).. Plus, it's said to be a light reading (wiki: Popular Mathematics)!!


Apa pon, aku ingin berterima kasih kepada Fa Wildchild kerana menghadiahkan buku ini... Sangatt takk sabarr untuk membacanya.. Weee :D



Thank you,, me :D




Ahad, 18 Mac 2012

Damn The Weekend: I don;t even..

2 comments
Bongok la templete baru nih. Aku tertekan enter kat Post title, terus publish.



Ok. Sebenarnya aku pon ngok ngek gak.. Tangan gatal sangat nak tekan enter.


Sori le kalau sape yang tertipu,,




Jadi aku terpaksa tulis entri ini sebab tak nak orang tertipu,, T___T

Selasa, 6 Mac 2012

des ar u - 2 k l

6 comments
Aku rasa dah jadi macam satu habit lak, kalau tiap kali ada life-changing event, aku akan ke Desaru. Kali ni, best siket.. Pergi ke Muzium Layang - Layang kat Pasir Gudang, dan kemudian, naik the-so-called-new-highway-in-the-town untuk ke Desaru. Takde option untuk sesat - sesat lagi!!!

(not-so-related blog-post: des ar u)

۞ Muzium Layang - Layang..

Festival Layang - layang Sedunia


Ini sebenarnya kali pertama dalam 28 tahun aku hidup, datang ke sini.. Sangattnyaa best tengok orang main layang - layang..



Who knows, rupa - rupanya, yang atas ni pon di panggil layang - layang. Giler ah ding dong. Siap kene 'tunda' pakai kren nak naikkan layang - layang nih.. Giler ah 'lame' giler gune perkataan ding dong di zaman ini.



Aku ingatkan layang - layang yang berbentuk segiempat tu je adalah layang - layang.. Itu lah. Kalau dah satu dunia datang, dah pelik dah jadinya. Globalisasi, menjadikan dunia lebih kreatif, tidak terkongkong (motto globalisasi)..



۞ Lebuhraya Desaru - Pasir Gudang - ..




Kemudian, setelah selesai mencuci mata di Muzium Layang - layang, kami teruskan perjalanan ke Desaru, tetapi kali ini dengan melalui lebuhraya baru yang digembar - gemburkan warga Johor, iaitu Senai - Desaru Expressway (SDE)..


Tanda/Jenis Jalan -> E22 = Untuk Senai - Desaru Expressway!

Terlalu baru sampaikan masih belum update dalam Google Maps lagi!

(Google Maps yang dibangga - banggakan pengguna Android, tapi highway Senai - Pasir Gudang pon takde lagi)



(Bing map, ah same je takde)



Oh tapi ramai gak yang komplen sebab katanya mahal sangat highway ni. Naik Pasir Gudang, turun Plaza Tol Penawar (Desaru) = RM 5.90..


I know,, right??



۞ Desaru!!







Tak perlu nak cerita kot betapa bestnya Pantai Desaru ;D



۞ Kota Tinggi

Korang mesti familiar dengan cerita sejarah yang Sultan Mahmud mangkat dijulang tu kan?? Unfortunately, aku juga tergolong dalam golongan yang disumpah itu (satu keturunan). Ye. Srsly!!

Sebab dahulu, arwah atuk aku pernah pitam mase dia betul betul meletakkan kaki di tanah Kota Tinggi. Dalam bas/kerete tak ape. Sebab sumpahnya, TAK BOLEH MENJEJAKKAN KAKI DI KOTA TINGGI (pusat Kerajaan Johor dahulu)..

Ade juga pendapat yang mengatakan sumpahan itu bertahan sehingga 7 generasi sahaja.. Dan mengikut perkiraan, aku ni keturunan ke 8 atau 9!! (agak tak accurate di situ..)

So, mase balik dari Desaru tu, kami singgah la sebentar kat Masjid Kota Tinggi.. Takut gak aku kalau sebenarnya aku ni forbiden forever untuk jejak kaki di Kota Tinggi.. Tapi hati gatal gak nak tau ada lagi ke tak sumpahan tu,,


So, here goes nothin'..


(meletakkan kaki di Kota Tinggi)




YEAY!! Alhamdulillah takde ape2.. menari2 aku kat situ (ok aku tau tu kawasan mesjid).. ;D

(rujukan: wikipedia/Makam Sultam Mahmud Mangkat Dijulang)


۞ KM Kosong, JB,,

Oh dan macam biasa la. Kalau bercerita pasal Desaru, mesti nak cerita gak pasal Jalan Persekutuan. Lepas kami balik dari Desaru tu, kami singgah Jalan Persekutuan 1. Jalan yang terlama sekali dan jalan terutama sekali di Tanah Melayu. Sebab jalan ni melalui sangattt banyakk major road sini..

And here it is, the Zeroth Kilometer of Malaysia Federal Route 1:



I know,, right?? :D



۞۞۞۞

Sebenarnya, kalau nak ikutkan, aku ada banyak lagi benda nak cerita, tapi cukuplah ini sahaja.



Apa pon, terima kasih kepada sesiapa yang mengentertain aku, ketika aku berada di selatan Tanah Melayu...




Terutamanya kepada Cik Ika D Pika.. Sincerely (from deep inside of my heart),, thanks Pika.. :)



Jumaat, 10 Februari 2012

Sorted Stack II - Directory

15 comments
sambungan sebelum ini..

Rumah terbakar, nampak asapnya,
Hati terbakar, siapa yang tahu..



Sebenarnya, aku takde la kesah sangat kalau barang - barang aku bersepah (secara fizikalnya la). Tak kesah la ape yang bersepahnya, selagi ada ruang tempat untuk letak keyboard, selagi aku gerakkan mouse tanpa terlanggar sana sini, i'm always ok with it..

Tapi,,

Antara benda yang boleh buat aku terasa annoyed giler ialah kalau content hard disk aku bersepah (maksudnya, file - file aku). Seriously..

۞

Ok mari mengemas file2..

Mulakan dengan desktop dulu.. Senang siket. Takde la bukak2 desktop je, terasa bersepah..



Uhhh.. Boleh diterima lagi.. Selagi tiada banyak folder bersepah.. Ok kite teruskan ke drive yang lain pulak..



Ok. Dalam drive F, ade folder "Desktop", dengan "Sile Kemas Part Time Jobs"..

Ok. Kalau dah namanya folder "Desktop" tu, memang confirm sebab dulu ada buat backup sebelum format komputer ni.. Start dengan folder "Desktop" dahulu..


Er.. Dalam "Desktop", ade folder "Desktop".. Mungkin ni backup sebelum format punya backup sebelum format. Nak tergeliat lidah.. Dammit!! Kene kemas!!!



Uhh.. Kenapa ada folder "Part Time Jobs backup" sini lak.. Bukan ke kat root F: tadi ade sile kemas? ;(



۞

Mengemas file2 kat laptop / external hard disk pulak..
Urghh.. Banyak giler folder nak kene kemas..

Baik start dulu dengan folder "Kemas Boleh takk".. Macam marah je nama folder nih..
Ah. Simple. This is doable..

Tengok folder lain pulak..
New Folder < untitled folder ade "Kemas Boleh takk" lagi? What the hell bro? Ok jangan panik. Folder same isik je kot..

Dammit. Banyak pulak watak tambahan dalam tu..

Ahh.. Tengok folder lain pulak..



"Part Time Jobs 2"... "Kemas Boleh takk"



...







۞ Sesi tahukah anda - Copy


Tahukah anda, tiap kali anda meng-copy-file anda itu, anda akan membuat the exact duplicate (content) untuk file itu? Ah. Mesti la korang tahu kan..

Tapi tahukah anda, sekali anda dah copy satu file, you are actually opening a new path to hell.. Metaphorically speaking lah..

Why?

Take a look at this picture..


Once kau dah COPY satu file, kau akan dapat dua file yang sama isinya, tetapi berbeza nama atau/dan lokasinya. Oh tapi bayangkan kalau kau dah copy the whole FOLDER yang mengandungi banyak2 file tu. Especially kalau folder thesis, gambar, atau projects folder.

The main problem is, macam mana nak tau yang File 1 atau File 1 B (rujuk rajah) yang paling latest?? *assuming, latest = better* Rajin ke nak check satu2? Kalau nak merge, mana satu yang nak kene padam dan mana satu yang boleh buang??

Ha. Ni tak masuk lagi kalau hantar email (another copy was made on the server), kalau copy ke pendrive untuk print dan sebagainya..

Thanks to the good Microsoft Windows VISTA developer, you'll have a nice dialog box kalau korang copy paste redundent object (granted, diorang check dengan hanya file-name sahaja, but it's still good enough)..


Tak seperti Mac OS X yang selalu *sesetengah orang* dibangga banggakan kat dalam facebook tu..


"Takde. Takde info lebih lanjut. Maaf la ye" - Mac OS X Lion..


Moral of the story.. Kalau nak susun file, better go to Windows (Vista, 7 or >7). Ye tau la Apple korang mahal..


۞ Sesi tahukah anda - Folder vs Directory

Zaman - zaman tok kaduk dahulu (mase zaman kegelapan - DOS, sebab background die hitam!!), takde orang tau maksud "Folder".

See? It's called directory.

Folder biasanya digunakan oleh mereka yang dah biasa dengan Graphical User Interface (GUI). Dan orang yang suke hidup dengan text-based (or poyo2 claim to be Linux-er), akan panggil directory..

Oh tak percaya? Sila wiki di sini..



۞

Selepas directory dan folder, there's something more!! We called it as tag or catagory..

And here, there's a nice video related to this topic. Enjoy ;)