Jumaat, 10 Februari 2012

Sorted Stack II - Directory

sambungan sebelum ini..

Rumah terbakar, nampak asapnya,
Hati terbakar, siapa yang tahu..



Sebenarnya, aku takde la kesah sangat kalau barang - barang aku bersepah (secara fizikalnya la). Tak kesah la ape yang bersepahnya, selagi ada ruang tempat untuk letak keyboard, selagi aku gerakkan mouse tanpa terlanggar sana sini, i'm always ok with it..

Tapi,,

Antara benda yang boleh buat aku terasa annoyed giler ialah kalau content hard disk aku bersepah (maksudnya, file - file aku). Seriously..

۞

Ok mari mengemas file2..

Mulakan dengan desktop dulu.. Senang siket. Takde la bukak2 desktop je, terasa bersepah..



Uhhh.. Boleh diterima lagi.. Selagi tiada banyak folder bersepah.. Ok kite teruskan ke drive yang lain pulak..



Ok. Dalam drive F, ade folder "Desktop", dengan "Sile Kemas Part Time Jobs"..

Ok. Kalau dah namanya folder "Desktop" tu, memang confirm sebab dulu ada buat backup sebelum format komputer ni.. Start dengan folder "Desktop" dahulu..


Er.. Dalam "Desktop", ade folder "Desktop".. Mungkin ni backup sebelum format punya backup sebelum format. Nak tergeliat lidah.. Dammit!! Kene kemas!!!



Uhh.. Kenapa ada folder "Part Time Jobs backup" sini lak.. Bukan ke kat root F: tadi ade sile kemas? ;(



۞

Mengemas file2 kat laptop / external hard disk pulak..
Urghh.. Banyak giler folder nak kene kemas..

Baik start dulu dengan folder "Kemas Boleh takk".. Macam marah je nama folder nih..
Ah. Simple. This is doable..

Tengok folder lain pulak..
New Folder < untitled folder ade "Kemas Boleh takk" lagi? What the hell bro? Ok jangan panik. Folder same isik je kot..

Dammit. Banyak pulak watak tambahan dalam tu..

Ahh.. Tengok folder lain pulak..



"Part Time Jobs 2"... "Kemas Boleh takk"



...







۞ Sesi tahukah anda - Copy


Tahukah anda, tiap kali anda meng-copy-file anda itu, anda akan membuat the exact duplicate (content) untuk file itu? Ah. Mesti la korang tahu kan..

Tapi tahukah anda, sekali anda dah copy satu file, you are actually opening a new path to hell.. Metaphorically speaking lah..

Why?

Take a look at this picture..


Once kau dah COPY satu file, kau akan dapat dua file yang sama isinya, tetapi berbeza nama atau/dan lokasinya. Oh tapi bayangkan kalau kau dah copy the whole FOLDER yang mengandungi banyak2 file tu. Especially kalau folder thesis, gambar, atau projects folder.

The main problem is, macam mana nak tau yang File 1 atau File 1 B (rujuk rajah) yang paling latest?? *assuming, latest = better* Rajin ke nak check satu2? Kalau nak merge, mana satu yang nak kene padam dan mana satu yang boleh buang??

Ha. Ni tak masuk lagi kalau hantar email (another copy was made on the server), kalau copy ke pendrive untuk print dan sebagainya..

Thanks to the good Microsoft Windows VISTA developer, you'll have a nice dialog box kalau korang copy paste redundent object (granted, diorang check dengan hanya file-name sahaja, but it's still good enough)..


Tak seperti Mac OS X yang selalu *sesetengah orang* dibangga banggakan kat dalam facebook tu..


"Takde. Takde info lebih lanjut. Maaf la ye" - Mac OS X Lion..


Moral of the story.. Kalau nak susun file, better go to Windows (Vista, 7 or >7). Ye tau la Apple korang mahal..


۞ Sesi tahukah anda - Folder vs Directory

Zaman - zaman tok kaduk dahulu (mase zaman kegelapan - DOS, sebab background die hitam!!), takde orang tau maksud "Folder".

See? It's called directory.

Folder biasanya digunakan oleh mereka yang dah biasa dengan Graphical User Interface (GUI). Dan orang yang suke hidup dengan text-based (or poyo2 claim to be Linux-er), akan panggil directory..

Oh tak percaya? Sila wiki di sini..



۞

Selepas directory dan folder, there's something more!! We called it as tag or catagory..

And here, there's a nice video related to this topic. Enjoy ;)






15 ulasan:

  1. haha
    saya suka mengemas folder
    sebab nanti tetiba kita akan terjumpa something yang kita dah lupa kewujudan ia

    macam kemas bilik, tetiba jumpa duit :p

    BalasPadam
  2. MereSerenitatis (apple fan girl),
    ikr..

    Rose,
    Haha. Tak de ertinya. Sangat serabut kalau time nak kemas folder.. Kalau kemas2 folder, jumpe duit tak pe gak ;p

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. ooooo...sy buang je semua tu~ Tolong clear kan...huhu...

      Padam
    2. Agak kejam disitu. Tak pe. Tak pe. Mentang - mentang la citer korea die tu tersusun ;p

      Padam
  4. Balasan
    1. Ye. Thanks to blog Kaciwa laa,, Aku nak buat die sebagai satu sesi kat dalam blog ini lak ;p

      Padam
  5. balas ni mcm cool. (klu ade org nk komen la)

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh same je mcm komen. aku igt ade subtree ke ape.

      Padam
    2. ceh kenape yg Feb 10, 2012 03:17 AM ni jd subtree, tp yg Feb 10, 2012 03:16 AM tu xmasuk subtree?
      and kenape 3:17 AM, skrg kan 7:19PM Malaysia time.

      Padam
    3. Oh itu aku tak tau. Blogger punye bug..

      Ada explain kat sini ha: Blogger Support

      Btw, thanks Sha sebab bagi tau. Aku tak tau pon pasal boleh reply comment orang nih ;p

      Padam
    4. oh. jd sume org ade ke? aku igt ko br deploy or something.. haha

      Padam
    5. walawey ade perkataan 'deploy' kat situ,, haha.. ni kat dalam 'new interface/design' dari blogger kowt.,

      Padam

terima kaseh :)