Rabu, 5 Disember 2007

...

15 comments
i'm really not in the mood for blogging. not in the mood for surfing. not in the right mood to do everythings...

really thanks to my family: mak, ayah, along and adik. dan kepada mereka yang banyak membantu, geweng, yazid, kucai, lin, ijan taman u, awek kucai dan awek geweng, asmahani, azah, ijan dan fazrol, bob marduk and the gang, brader payung serta mereka yang banyak membantu sama ada secara langsung ataw tidak langsung. thanks..

Sudden implosion of silenced emotions
Buried beneath a scarred heart for too long
Delusions of hope fading away
Dying like leaves on frozen soil

My apocalypse is near
I can feel the end...coming near

Neglecting existence repulse and repent
An endless journey into the morbid
Whispering voices distorting all senses
Buried beneath a scarred heart for too long

My apocalypse is near I can feel the end...coming near

The bitter taste of a dying dream
Shine the light on our shadows and illusions
Arch Enemy - My Apocalypse

Isnin, 26 November 2007

:)

14 comments
This is the story of how i enjoy my last weekend..

Jumaat malam..



Menyaksikan satu perarakan yang aku tidak ketahui namanya ketika dalam perjalanan makan malam di Restoran Ayub (kedai mamak) di area kebudayaan, Taman Universiti. Sedikit sebanyak dapat menghiburkan hati ku yang agak bercelaru,dengan melihat pelbagai kaum (kerana ada sekali perarakkan kompang dari malays dan tabla dari indians) turut memberi sumbangan dalam perayaan tersebut. khabarnya mereka berarak menuju ke tokong di jalan selekoh belakang kawasan gerai makan taman universiti (payung). motifnya tidaklah diketahui kami... namun kami ada perasan diorang siap bawak berlari colok colok yang sedang terbakar..

setelah selesai makan, aku yazid serta ahli ahli Lorong Terbabas (LTB) bergerak menuju ke hard sound. aku ditugaskan untuk mengambil video dengan menggunakan digicam en kucai. tujuan utama LTB melakukan jamming kali ini adalah untuk merekod lagu lagu sebagai kenangan kenagan terakhir band ini di utm (fyi, mostly ahli band ini telah menamatkan pengajian mereka semester ini). geweng kata, dia baru lepas makan banyak sangat sehingga sarat. tu sebab dia tak dapat perform bagus. tapi aku dengar balik mp3 tu, rasa sedap jugak. hehehe

selesai sahaja dengan jamming, sekali lagi kami pergi ke Ayub untuk minum minum serta ditemani dengan ijan, rakanku semenjak forecast lagi. kemudian bergerak ke Danga Bay untuk berkara-ok. malangnya, setelah kami tiba, kara-ok box tersebut telah tutup dan kami terus menukar plan untuk pergi main snuker. geweng, panjang, azri dan yazid telah menunjukkan bakat masing masing dalam mengira dan mengaplikasikan trajektori serta momentum yang diperlukan ketika main snuker (sebutan nama tersebut diletakkan berdasarkan kepada ke-power-an mereka bermain snuker dan aku tiada dalam list kerana aku tak power). setelah selesai main snuker, kami lepak lagi di Ayub (atas permintaan Panjang) untuk kali ketiga.. then balik tdo pukul 7 pagi.

Sabtu..

Hari sabtu ni, aku banyak buat repetative (?) action sahaja. dari bangun pukul 10 pagi, aku berchatting. tengah hari ke maghrib, aku habiskan masa dengan membasuh baju dan membasuh cik rosz.



malamnya, aku, kucai dan yazid berjalan jalan dari Taman Universiti, Mutiara Rini, Bukit Indah dan akhirnya berhenti lepak di Mek-D di Jalan Skudai (sebelah simpang ke Sutera Utama). ekceli ni kali pertama aku lepak kat Mek-D. menurut yazid, aktiviti ini telah lama melanda mesia dari beberapa tahun lepas. hah. aku tak taw..



aku dan kucai menunggu sahaja yazid membuka air tu since kami berdua tak penah minum air jenis tersebut.. ye lah. kami berdua ni orang kampung je.

Kucai: Tekak aku rasa kering ar.
Aku: aku pon sama..

kami berdua tunggu reaksi dari yazid. malangnye yazid tidak perasan kata kata kami kerana sebuk membaca surat khabar. ceh. cara halus tak berkesan rupanya kat yazid ni..

Aku: yazid, aku haus la..
Yazid: ha, bukak la air tu..
Aku: ...

Tertekan lak aku. mane le aku taw nak bukak air tu.

Aku: Macam mano eden nak bukak eh ni.

Tak pasal pasal kuar bahasa kampung aku. mane le aku taw nak bukak...

lepas tu kami balik and tdo.




Ahad..

Aku pergi berjumpa kawan aku di rumahnya berhampiran Ulu Tiram dan berjalan jalan di Tebraw City.. dan aku perasan tayar moto aku macam gelong siket.. ;(

argh.. guna bahasa baku..

Khamis, 22 November 2007

Ketika sakit..

13 comments
Deep into a dying day
I took a step outside an innocent heart
Prepare to hate me fall when I may
This night will hurt you like never before


Ketika sakit kepala..

ini adalah solution dari encik yazid. pergi ke kedai makan/minum, order apa apa air sejuk (ais) dan tekapkan di kepala.

dari dulu lagi aku nampak yazid buat macam ni, tapi aku tak penah tanya dia sama ada menjadi ataw tidak 'trick' ini. hehe

solution dari aku lak, aku suke pergi mencari kawasan yang dapat melapangkan fikiran. dan sambil on the way nak ke sana, aku suka menyanyi keriangan lagu lagu yang seswai untuk di buat pogo. hehe


Ketika sesedu..

aku suka kalo sesedu. sebab apabila bercakap dgn orang, sometimes bende tu jadi macam klaka plak.. mase aku tengah bercakap dengan member aku: "weh, ko tolong *urp* kopikan segala fail yang ada kat fol- *urp* -der tu kat pendrive aku." sebab kadang kadang satu perkataan tu boleh tersangkut sebab tengah sesedu. hehe.. tapi yang tak bestnye kalo kene time start masuk keje sampai lah dah balik kat umah. macam macam gak petua yang aku dapat. dari kawal penafasan, tahan dari bernafas sampai lah ke petua mak aku yang ni:



dengan menggunakan kertas resit ATM, aku tampal sedas kat dahi aku. Geweng Terbabas (GT) ternampak aku buat camtu, pastu die tegur aku..

GT: Ko sesedu ek..
Fa: a'ah *urp*
GT: Sapa yg ajar ko buat cara ni?
Fa: mak *urp* aku. kenapa?
GT: dah agak dah..

hehe.. tak taw la geweng tu perli aku ke ape. tapi mungkin disebabkan kertas yang aku daskan kat dahi aku ni kecik sangat, so terpaksa lah aku tampal lagi besar..



seb baik menjadi gak. hilang sesedu tu. ko tak, aku rasa nak je aku tampal satu resit tu kat dahi aku, or maybe satu ketas A4. 6 jam kene sesedu :sigh:

Isnin, 19 November 2007

The nite, was sultry..

9 comments
Smelly air all around me
I'm looking as the sky goes by
garbage kitchen all around me
I'm wondering what the world's gonna be.


14 Nov [Life]
Happy belated birthday diucapkan kepada Siti Noraishah yang jatuh pada 14 November. semoga dengan usia ko yang genap 23 tahun ini, adalah diharapkan agar ko menjadi lebih tabah dan matang dalam menghadapi suka duka kehidupan


Nah, video sempena birthday ko :)




Sempena birthday ko ni, aku prasan meter moto aku dapat 011110. ekceli agak sukar nak dapat no macam ni. satu nombor yang simetri. no binari. no genap. hehe



permintaan ko sempena hari jadi mu ini, insyaAllah akan ku cuba tunaikan. ko pon taw, kalo nak tengok aku dapat beri apa yang ko inginkan or tak, hanya sehingga salah sorang dari kita tiada dibumi nyata ini :) semoga ketika itu tidak terlewat lagi...

15 Nov [Sekadar Luahan]

Tiada apa apa yang menarik except ni adalah kali pertama aku pergi ke Senai Airport. aku suka lalu jalan nak ke sana. cantik. indah. best betul landscape die.. walaupon aku tak sempat berjumpa dengan si kacang :( tak apalah. lain kali boleh sahaja :)

16 Nov [Things to Ponder]

Perbualan antara seorang pekerja (P) dan bosnya (B) di hadapan aku. si P ni telah diberi kebenaran untuk datang lewat (pukul 9 pagi) dan disebabkan itu, dia perlu pulang lewat (5 lebih petang)

B: P, esok awak datang awal boleh?
P: pukul brapa? biasanya dalam pukul 8 sy dah sampai.
B: eh, bukan ke sy bagi awak datang lewat lewat siket?
P: tak apa lah. saja saya suka datang awal.

then boss tu pandang aku. ye. aku taw. aku diberi kelonggaran untuk datang lewat. tapi.. well. it doesn't seem so nice. tah le..



petangnye aku mengambil masa untuk berjalan jalan sekitar bukit indah. melihat keseronokkan kanak kanak bermain di taman rekreasi sambil makan eskrim dibawah tiupan gerimis. sejuk. and mase balik, disebabkan badan aku gatal gatal, so aku saja mencari jalan lain untuk pulang, dan akhirnya tersesat sehingga nusa idaman. kawasan yang indah sekali. and yang lagi best, rumah kat situ agak besar jugak. 20' X 80'. best~



17 Nov [Lucky]
Planning nak pergi ke Taman Desa Cemerlang, dekat dengan Ulu Tiram. berdasarkan kepada penjelasan Geweng Terbabas, sepatutnya aku boleh sampai kejap je. tapi disebabkan aku ni gatal sangat ikut jalan lain, akhirnya aku sesat kat kawasan kilang kat area kempas. ah. demmit. makan masa satu jam gak la nak sampai ke sana. berjumpa dengan sorang kawan aku yang aku rasa lame giler tak jumpe. cume tak lost kontek je. hehe



mase nak balik pon aku sesat gak (disebabkan jalan kat highway pasir gudang tu tutup), aku terlajak kembali ke highway taman perling - bukit indah. demmit (again). kalo ikutkan peta yang dibekalkan JKR, ade gak la aku buat segitiga. ceh..

ekceli, aku rasa kinda Lucky gak sebab semalamnya aku dah usha usha highway kat Bukit indah tu. cuma hari ini sahaja (terpaksa) berpeluang mempraktikkannya :)

dan malamnya, Yazid belanja aku tengok wayang setelah Yazid gagal memujuk kami untuk menembak langit. hehe.. cerita Penny Dreadful. aku cadangkan korang semua tengok cerita tu sebab cerita tu mampu membuatkan Yazid dan Shukran Terbabas terkejut beruk mak yeh. aku dengan A'in sahaja yang cool tengok cite tu. haha.. dan (macam biasa) lepas tu kitorang lepak kat ayub, sebagai memenuhi rutin harian bersama Panjang Terbabas dan Geweng Terbabas. ada cerita menarik.. tapi aku biarkan Geweng Terbabas menceritakannya di dalam blog LTB. hehe

18 Nov.. [Damn the Weekend]
inilah antara hari yang aku rasa malas giler nak kuar rumah. dah le hujan. aktiviti aku banyak dipenuhi dengan tidur sahaja. malamnya pula masak cekodok, kembali kepada rutin harian sebelum waktu puasa dahulu :)

dan yang lagi best, masing masing kini dah ade cawan polistrin tersendiri. nama diletakkan dengan nama buah. aku menggunakan nama Timun, geweng kekal dengan Buah Geweng, Shuk pula memilih Kiwi, Kucai pula dengan Betik, Panjang diberi nama Picang, A'in dengan Teratainya manakala Yazid pula dengan Anggur Blackcurrent. hehe

Sabtu, 17 November 2007

...aah! ESFP

7 comments
Your Personality is Somewhat Rare (ESFP)

Your personality type is playful, charming, open minded, and energetic.

Only about 7% of all people have your personality, including 9% of all women and 5% of all men
You are Extroverted, Sensing, Feeling, and Perceiving.

Selasa, 13 November 2007

...aah! bbq nite (terima kaseh)

26 comments
the roof, the roof, the roof is on fire
we don't need no water let the motherfucker burn
burn motherfucker, burn

burn, burn, burn, burn


Di sini aku akan meletakkan rentetan peristiwa ketika bbq nite yang dianjurkan oleh teratak 42 (t42) dan band Lorong Terbabas (LTB) yang berlangsung pada 10 November 2007 malam. untuk melihat dari persepsi lain mengenai malam ini, sila layari ke blog yazid, LTB, t42 (terima kaseh III, mencari tar) dan cik payung
(if korang ade menceritakan jugak, plz tell me. nanti aku insert link nanti).

the nite before..

Terima kaseh diucapkan kepada Shukran dan Fitri kerana telah membersihkan kawasan ruang tamu kami. dan pada mase tu, thanks kepada Yazid dan Geweng kerana telah membuat deal dengan katering Kak Ana (Warisan Tunjang Sdn Bhd) mengenai peminjaman sedikit peralatan serta membekalkan nasik goreng dan bihuun goreng. dan diwaktu tengah malamnye pula, aku, fitri, panjang dan geweng mencari dan memilih batu tar (terbuang) terbaik untuk dijadikan sebagai medan membakar di laman rumah..



the day...

paginya (ekceli tengah hari)..

terima kaseh kepada ahli ahli LTB (Shukran, Azri, Nuar serta ketua band, Panjang) kerana mendecoratekan hadapan umah kami serta tolong membersihkan kawasan laman kami. manakala aku, yazid dan nazri pula pergi ke taman tun aminah untuk membeli keropok ikan mentah secara pukal dan gula sekilo. kemudian terus menuju ke Jaya Jusco untuk membeli 2 batang serai berharga RM 0.30. maklum lah. Jaya Juscokan berada di hati kami. hehehe



Terima kaseh kepada Kucai kerana menjadi sound engineer, Panjang kerana membenarkan laptopnya (yang power giler) untuk menjadi "music box" serta ahli ahli LTB, yazid, ika dan izati kerana membantu mengemas bahagian dalam umah. korang memang baik hati sebab sanggup bertungkus lumus..



video kemas kami boleh didapati di sini.

dan ketika si ika sedang memasak keropok, leh la pulak gas abis. minta maaf ika. selama ini kami memang gamble abis untuk tidak menukar gas walawpon dah hampir 6 bulan menggunakannya. boleh lak gas abis time time critical ni..



so, aku and panjang pergi ke kedai gas. sadly to say, kedai gas kehabisan tong gas (??). seb baik ade kedai apek kat blakang to. thanks to that apek sebab ade jual gas. hehe

perbualan kami dengan yazid (Y)..

Y: tong gas harge die dalam RM 13 je. tak lebih dari RM 15.
P: mane ade. kitorang tadi beli RM 25 ar.
Y: ye ke. dulu aku beli gas takde mahal camtu.
G: hek eleh. tu dulu ar. sekarang memang dah naik giler babi..
A: harge gas memang macam ni la. kedai bapak aku jual harge die memang RM 25.

hehe. apolah yazid ni. tu tahun bila ko beli gas. tapi, apa apahal pon, thanks sebab ko adalah penyumbang terbesar dalam usaha pembelian gas tersebut (dari segi kewangan).



juga terima kaseh kepada usen and the gang (band itakadimas) kerana membekalkan sosej sebagai makanan tambahan. hehehe

dan the event..

perasaan penat aku telah berubah kepada amat gembira apabila melihat usaha kami yang berterusan dinikmati oleh tetamu tetamu. terima kaseh banyak kepada mereka yang sudi datang ke majlis kami. jangan risaw. insyaAllah kalaw ada peluang lagi, akan kami buat lagi :)



tidak lupa juga kepada cik nana payung and her housemates kerana menjadi sponser kepada kami. hehe. thanks :)



terima kaseh kepada fazrol, kerana terus datang ke umah kami selepas balik keje di tengah malam. minta maaf kerana aku ada hal penting lak mase tu.. dan terima kaseh kepada kucai, awek geweng (min) dan yazid kerana mengizinkan menggunakan kamera mereka untuk membantu menangkap momen momen yang agak kritkal ketika aktiviti ini berlangsung.

serta tidak lupa juga kepada korang yang sudi membaca (ataw pon tak baca sangat, ataw tak baca langsung) post aku kali ini. sesungguhnya, post kali ini tiada unsur unsur steganographic :) thanks a lot...

Rabu, 7 November 2007

...aah! apo kono eh jang...

5 comments
apo cito? 24 hours? macam sehari tak cukup 24 jam je :D



nak je aku g tanya kat orang kedai tu "apo kono eh jang?".. hehehe


ari ni..

aku bangun bangun je (pukul 11 pg lebih), aku dapat msg dari herman (RO aku). die kate ade makan makan free (jamuan raya peringkat universiti) kat tepi tasik utm. so, dengan laloq laloq aku terus singgah kat sana (otw nak g opis). so, dengan laloq laloq ni lah, aku parking moto aku. tapi disebabkan otak aku still belum dapat synchronize antara mimpi dengan realiti, aku double standkan moto aku di kawasan yang tidak rata. aku lepaskan tangan je, terus moto aku jatuh. kelam kabut aku nak angkat balik moto. pastu boleh pulak aku dengan moto jatuh lagi sekali. sengal gila.. akibatnya..



kemek.. :( banyak lagi tanda calar yang aku segan nak letak kat sini...

peristiwa memalukan ini disaksikan oleh 2 orang mat moto yang ada kat tepi aku, sorang minah yang tengah tunggu bas (sambil pandang pandang aku, nak up*to*date dengan kesah ni kot), serta segerombolan wanita yang nak pergi ke tepi tasik. aku dengan tersenyum senyum sensorang, terus letak moto leklok sambil berjalan cepat ke tempat lagi ramai orang. kalo ikutkan nafsu, nak aje aku berlari terjun tasik.. tapi takkan la nak biarkan badan dikuasai nafsu. buat cool sudah.. jalan sambil tersenyum sambil cuba menyelit ke kawasan berkepadatan tinggi. berjalan ke hadapan, bukan ke belakang (macam iklan petronas tu)..

seb baik takde orang kat situ tanya aku "apo kono eh jang?". hehehehehehe


dari semalam aku dok layan lagu nogori nih. secara tak langsung, thanks to sarmi (sebab bagi lagu dikir barat seperti di dalam post kat bawah) and to fahni (budak nogori yang memperkenalkan lagu ni kat aku). ade 2 video yang berkaitan. satu yang nih:



menceritakan macam mana mamat tu giler giler nak mengayat si milah. siap poning poning palo eh dibueknyo. siap kene bahan dengan orang kampung. and it's kinda fun disobabkan watak watak sampingan tu..

and ni vids sambungan yang agak sedih. terasa macam ada kaitan dengan life aku lately lak. kekeke ;(



Ally Noor & Mastura - Apo Kono Eh Jang

( P: )
Jang oh Jang
Mano pulak poi eh budak bertuah ni
Sonyap yo...
Siaplah jang oi...
Kobau tu tak boghi makan lai

( L: )
Batu kikir jambatan bosi
Gulai udang sebelango
Cubo omak fikir dalam hati
Ayo ni bujang sudah lamo aih


( P: )
Apo kono eh jang kau monong ajo
Orang ke bulan ekau di mano
Muko bepoluh apo teghaso
Carian ubek penawa duko


( P: )
Poilah mandi hari dah tinggi
Jangan temonung menoman tanggo
Ke sawah kito menuai padi
Apo dikonang pekaro yang sudah

( P: )
Si milah kau gilokan
Orang dah masuk meminang
Mano den lotak muko
Kondak kau jang diambik orang
Biar omak cari an lain
Ompuk orang jangan diidam

( P: )
Ha... tu lah, dulu lai den koba kan
Kojo jang... kojo.
Ni.. ke kobun maleh
Ke sawah liat pulak tu

( L: )
Ah.. Omak ni..
Sekolah tinggi tinggi takkan ke sawah do
Buek malu yo...

( P: )
Nak kan anak orang tak payah beduit
Apolah nak jadi kau ni jang oi hai...

( L: )
Abih macano mak
Badan seh ni nak domam yo ghaso eh

( P: )
Dah den koba an dulu kumpo kan duit
Pinanglah copek ini kau tangguh an
Ke sawah kito mengumpo belanjo
Bekonan den si milah buek menantu

( P: )
Apo lai kau sosakan
Menghaung tak ado guno
Milah kawin minggu dopan
Melopong kau jang putih mato
Jangan lai dikonang konang
Asik dikonang merano badan


( L: )
Bekocak air di boting
Limau manih betaruk mudo
Bio becacak koghih dan lombing
Putih kuning den tarik juo

( P: )
Kau nak apo an milah tu pulak
Jangan jang, malu omak
Kito yang susah nanti

( L: )
Seh tak kiro
Seh nak an jugo milah tu mak
Apo nak jadi, jadilah

( P: )
Dah di haruk setan ko budak ni
Dunio pun tak nampak layi...

( L: )
Ke jelobak ke jelobu
Tuai padi tigo tangkai
Kato ombung den...
Kato ongah den...
Kato ocu den
Podih nyo hati menanggung malu
Tak mati badan menghasai... Aih


( P: )
Apo kono eh jang...


and so, aku dah tekad.. u know y.. gotta do what you gotta do.

Isnin, 5 November 2007

8 comments
...aah! ngantuknye~~



thanks to sarmi for this vids. best lak layan dikir barat nih. topi nike! hehe

Rabu, 31 Oktober 2007

...aah! apabila..

17 comments
...apabila research aku diragui kebenarannya...



pagi tadi aku kene berjumpa seorang lecturer pakar statistik. aku diminta oleh penyelia aku untuk jumpe die untuk membincangkan research yang aku telah jalankan selama 10 bulan ini. untuk memastikan aku berada dilandasan yang betul. untuk membantu research aku yang ade sedikit sangkut ni. tetapi lain pula halnya. dia bertanya adakah data yang aku lakukan ini adalah bertaburan normal. sekiranya tidak bertabur secara normal, maka segala kaedah yang telah aku guna-pakai boleh diragui dan ditolak mentah mentah oleh statistician. yang lebih menyakitkan, ianya perlu dilakukan pada peringkat awal lagi. aku dah buat apa yang patut pada asalnya. telah melakukan segala transformasi yang diperlukan. tetapi ianya seperti tidak cukup. aku telah runkan null hypothesis (H0) dan resultnya amat mengecewakan. lebih banyak rejection daripada acceptance. data aku tidak normal rupanya. pening pala aku. bajet nak abiskan before tahun depan.. tapi.. tah la..


...apabila ada makan makan di institut ibnu sina (iis)...



lepas aku jumpe lecturer tu, aku terus pergi ke iis. ada makan makan untuk semua staff iis. terasa segan giler sebab aku datang paling lambat dan majlis tu seperti menunggu aku, padahal aku ni just a man with null kat iis tu. takde la jadi orang penting pon. dah le aku sahaja yang tidak berpakaian kemas. aku sahaja yang pakai seluar jeans kat situ. yang lain sume pakai kemeja and sluar slack serta kasut kulit. hah. tah la.. yang ada kat pemikiran aku mase tu, "janji aku kenyang dah le". hehe


...apabila liquid nitrogen berada didepan mata aku...



masa aku lepak kat luar iis untuk isap rokok, aku ternampak satu transaksi liquid nitrogen. teringat lak aku ade satu video tu yang menunjukkan overclocking melampau, tapi dengan bantuan liquid nitrogen sebagai bahan penyejuk - ganti heat sink. boleh overclock dari 2.66GHz sehingga 3.2++GHz. dan aku lak terasa nak main main dengan pengewapan liquid nitrogen tu. tapi teringat lak macam mana diorang pecahkan bunga dengan menggunakan liquid nitrogen. jadi takut lak. takut tangan aku pecah. hehe.. or maybe it's only my stupidity je. hehe


...apabila kepala aku sakit gila...



thanks to yazid sebab memperkenalkan lagu Benny Benassi - Satisfaction. best. best bangat. tetiba aku teringin balik dengar lagu lagu disco nih. and again, it's a paradox. tapi paradox yang menggembirakan. maybe sebab aku tertarik dengan bunyik bass die yang giler mantap. lagu lagu seperti Beyonce - Crazy in Love dan Boney M kembali menggegar bilik aku. dari opis sampai la kat umah aku dengar lagu lagu ni. lagu Boney M yang buat best, lagu Rasputin. baca sahajalah liriknya dan korang akan taw pasal apa.. kali ni aku setkan minda aku untuk menerima lagu lagu jenis jenis camni. bak kata pepatah, for future use. hehehehe


...apabila aku ternampak lipas...

hah. ni memang tak leh nak cakap apa la. melompat aku kalo aku nampak lipas. aku takut. takut sangat. boleh lak lipas tu keluar time aku tengah menulis blog ni. mane tak melompatnye aku. last skali, aku bunuh je die. takut.. aku ade pengalaman buruk dengan lipas. boleh buat aku menangis kalo lipas tu naik kat badan aku ;(

Isnin, 29 Oktober 2007

...aah! sudenly...

9 comments
another episode of damn the weekend!

...suddenly, ade sejambak piala di atas meja makan..



actually ini adalah piala kemenangan tempat ketiga band LTB (Lorong Terbabas) di pertandingan Asean Beat (battle of the band) peringkat Negeri Johor. negeri johor tu beb. bukan peringkat cikai cikai.. and aku turut berbangga kerana salah seorang ahli teratak 42 merupakan vokalis band tersebut (Nazri aka Geweng Terbabas) serta teratak kami sentiasa dilawati oleh ahli ahli band ini. taniah kepada Geweng Terbabas (vokalis), Shukran Terbabas (lead gitaris), Azri Terbabas (2nd gitaris), Anuar Terbabas (drummer) dan Panjang Terbabas (basis dan merupakan Ketua Band. hehe). korang memang best. tak lupa jugak kepada diehard fan, iaitu Encik Yazid kerana banyak memberi informasi mengenai band tersebut di dalam blog beliaw. thanks and taniah weh. dapat RM500, huluq2 la siket. hehe


...suddenly, ade seekor beruang di atas katil aku...



aku ekceli tak suka patung. amat tak suka. sehinggakan mase aku dapat lucky draw dalam Mekrosop Scripting Game, aku dah berhajat nak buang je patung tu. hehe (tapi sayangnye sampai sekarang masih lagi tak sampai sampai patung tu...). tadi mase aku pergi jumpe sha kat kolej perdana untuk jamuan hari raya kat sana, die ade bagi aku beruang. die kate die amik beruang tu kat jusco. tiada code bar, tiada tanda hak milik. tiada tanda barang baru (kerana tagnya yang telah pudar) dan definitely bukan dari zoo (duh). nampak seperti barangan lama. barangan yang ditinggalkan. disebabkan beruang ni cute, maka die amik satu dan bagi aku satu (ade tige beruang ekceli, tapi beruang ketiga tu terlalu besar. hehe). so, thanks to cik sha for this beruang. tetiba aku rasa amat gembira walawpon it's kinda paradox.


...suddenly, rahsia amy search ada di tangan aku...



semasa pergi menemani Geweng Terbabas pergi ke umahnye di plentong tengah, kami singgah sebentar di kedai ayahnya. kedai yang aku fikirkan amat macho sekali. kerana kedai tersebut didirikan sepenuhnya oleh ayah Geweng Terbabas sendiri. memang kagum aku dengan orang yang pandai bertukang nih. dan apabila kami berada kedainya, ternampak kopi ali guar, kopi yang diiklankan oleh Amy Search sendiri. haha. dis nite, aku menyalahi undang undang aku sendiri. kerana sepatutnya malam ini (seperti malam malam sebelumnya), aku akan menikmati air melo sebelum tdo. tetapi kali ini aku terasa nak rasa lak kopi ni. hehe.. 20kkal/kcal untuk hidangan malam ini :)


... suddenly, i fell very bad dis nite (takde kene mengene langsung dengan cerita mahupun pix2 di atas). minta maaf... (sekadar luahan)



Lenaku dibuai
Bayangan seribu bintang
Kasih tertumpah dibingkai awan
Demi kemilau sang mentari
Yang tak bisa mengerti

Biar ku titipkan
Keperihan pelayaran
Hingga terdaya ku melafazkan
Salju sebening kasihku
Kepada mu oh kekasih

Ingin ku buktikan
Keyakinan dalam diri
Ku punya jiwa nan suci
Untuk ku miliki Sepenuhnya nirwanaku

Oh... pedihnya terpanah arjunamu
Terbelenggu aku di dalam menunggu
Bergelora rintihan asmaramu
Di pelantar rindu yang menghempas

Namun kerana tulusmu
Masih mampu aku berdiri
Demi naluri yang sama
Kita masih di sini

Demi naluri aku masih di sini

XPDC: Aku masih di sini

Jumaat, 26 Oktober 2007

Hepi birthday~

2 comments
Selamat menyambut ulangtahun kelahiran kepada cik X yang ke-22. semoga beliaw menjadi lebih tabah dan matang dalam mengharungi suka duka kehidupan serta tekun dan sabar dalam menunaikan ibadah.



serta...



what a coincidence for this 100th post :)

Khamis, 25 Oktober 2007

...aah! sekadar luahan...

3 comments
apabila aku membaca blog sha, teringat lak aku zaman dulu dulu. aku suke giler berfalsafah. pantang sahaja nampak pemandangan yang indah. mula lah aku berfikir jauh dan cuba kaitkan dengan apa yang aku lihat..



kadang kala, rumput/lalang juga boleh mengubah persepsi kehidupan kita :) walaupun ia berada dibawah, namun janganlah menghina ia.. kerana suatu hari nanti, (biasanya) jasad kita akan ditanam lagi bawah darinya.. tidaklah sehingga kita perlu menyanjung tinggi ia. tetapi cukuplah dengan menghormatinya, sebagai mana kita menghormati makhluk Allah yang lain :)

serta taniah kepada mereka yang telah melalui perit getir presentation untuk projek sarjana muda, terutama kepada cik x. beliaw berkata "pasni aku akan kembali mengganas. haha (gelak jahat)" \:D/

sempena posting aku yang ke 99 ni, aku ingin mengajak korang sume untuk check sama ada korang dah daftar dengan SPR ataw tak kat sini. sape sape yang rase dah cukup umur, jangan lupa daftar sekiranya korang tak daftar lagi. dan kepada sesiapa yang dah daftar, semaklah tempat korang mengundi nanti (lokaliti???).. aku punye:

MEDAN  KETERANGAN
Jantina : LELAKI
Lokaliti : 135 / 07 / 09 / 001 - AYER PANAS
Parlimen : 135 - ALOR GAJAH
Negeri : MELAKA
Status Rekod: DATA INI UNTUK SEMAKAN DAFTAR PEMILIH
Sebarang pertanyaan : info@spr.gov.my


(c) Hakcipta Terpelihara SPR 2007

*edited*
ps: saja testing camera adek aku..

ps ps: lepas presentation nih, kene berusaha lak untuk finalize penulisan tesis :)

ps ps ps: really waiting untuk penghapusan sistem two party

ps ps ps ps: memang kagum dengan ilmuan islam dahulu kala. ramai diantara mereka yang berjaya menguasai lebih dari satu bidang. bile la aku nak sampai ke tahap multi-displin..

Ahad, 21 Oktober 2007

...aah! raya...

10 comments
…aah! the silence was deafening,
it resemble the turning point of a struggle.

And the dream goes on...


Kekecewaan sebelum raya..

patutnye cek aku dah clear pada hari rabu petang (10/10). tapi sehingga hari jumaat tu, tak clear clear gak. aku pon tertanya tanya gak, what the criter. setelah menghabiskan kredit hp aku sebanyak RM20, akhirnya aku dapat satu jawapan. lihat sahajalah pic dibawah ini.



korang bayangkan lah esok nak raya, pastu aku kene pergi ke cawangan bank yang aku bukak akaun tu (kat Jalan Hang Tuah, Bandar Melaka) untuk selesaikan. lepas tu kene menghadap mereka yang bekerja kelam kabut dikaunter (disebabkan oleh ramai staff yang dah cuti), kene buat tak layan oleh akak 'kaunselor' yang jaga pasal pinjaman selama 10++ minit sebab die tengah layan call sugadedi die pakai telepon opis - dah nampak aku duduk kat depan die, die boleh lak buat bodoh je and sambung borak borak jiwang dengan someone called dato' (**** ** u 2). and then, bertambah kecewa mase aku kene isik balik form tu (untuk kali kedua), sebab die tulis cek aku as "rejected"/brendorsement. hah..

tapi aku sepatutnye bersyukur. sebab aku bukak akaun kat melake dan kebetulan aku dah ade kat melake (kalo aku bukak akaun kat utm skudai ni, naya aku nak kene berulang alik). serta aku patut bersyukur sebab at least aku dapat gak duit untuk survive (walopon lambat giler :)

Kegembiraan ketika raya..



Buat BBQ malam raya. ade daging, ayam, kambing, udang dengan potato ape tah (ade layer cheese kat atas potato tu).



Raya pertama. thanks to yazid, ati, alan and adik adik ati serta dak sett kerana menjadi rakan rakan terawal melawat aku. lepak dengan yazid, ati dan adik adik ati dari pukul 8 lebih sehingga pukul 12 dan lepak dengan alan dari pukul 9 sampai pukul 3 pagi serta lepak dengan dak sett dari pukul 12 sehingga 3 pagi. hehe



Raya kedua. gigi, heri dan dak sett datang beraya kat umah. roger dak meir, kitorang sound awal awal: "weh, kitorang nak datang beraya ni. sediakan makan berat berat". namun, akibat terlewat sangat (datang beraya pukul 10 malam), maka terpaksalah makan kat tangga rumah sahaja. hehe



Raya ketiga. beraya di rumah sedara sambil membawa propoganda "Ganjil" dari Serdang. yang duduk kat sebelah aku tu adalah abang zaidi, sebelah die adalah siti hajar (adik die merangkap makcik aku) dan adik aku.

Yang lain, takde gambar best. except aku blajar teknik pergambaran super macro/close up. hehe

owh.. good luck kepada cik x yang akan membentangkan thesis beliau pada 24 Oktober ini. semoga dipermudahkan urusannya dan berjaya dengan bergaya dan cemerlang. nah, 4 leaf clover untuk cik x :):)

Selasa, 9 Oktober 2007

...aah! Jesicca

17 comments


Maaf, entri post aku kali ni ade banyak unsur kejiwangan.. sekadar luahan sahaja..

08 Oktober

Hari ni merupakan hari terakhir aku bersama dengan Jesicca. kerana malam ini, aku terpaksa memulangkan beliaw kepada yang lebih berhak, kepada orang yang dapat menjaga beliaw dengan lebih baik daripada aku, kepada yang haq. tapi apa boleh buat. aku berpegang kepada janji. aku tidak lupa...

Janji yang aku ucapkan adalah untuk ditepati. bukan untuk menyedapkan hati..

Sebenarnye aku ade tulis sedikit pasal Jesicca kat blog aku. cuma maybe korang tidak perasan. ye lah. blog aku ni penuh dengan unsur unsur steganography. penuh dengan unsur tersirat. mase aku first time sampai ke Bukit Indah, bersama Jesicca lah. aku membawa diri ke Gelang Patah, sebenarnye bersama Jesicca jugak.

Hari ni, aku spend mase aku puas puas dengan Jesicca. kami mandi hujan bersama sama sampai kami berdua abis basah kuyup dan lenjan. dengan basah basah ini jugaklah kami pergi ke Ibnu Sina. Sampai sahaja di Ibnu Sina, Herman (RO aku) menyuruh aku call RMC bertanyakan pasal upah kerja kami. agak segan jugak nak call, tapi disebabkan aku agak kekurangan wang, aku pon (dengan tebalnye muke aku) call RMC. die kate cek kami dah kuar and suruh kami pergi ke Fakulti untuk mengambil cek tersebut..

Pada asalnya, aku nak je ajak Jesicca sekali datang bersama aku. tapi melihatkan beliau kesejukkan dan still lagi basah, so, aku pergi berdua sahaja dengan Herman. Alhamdulillah, akhirnya kitorang dapat cek. aku punye siket je. dapat RM1400. tak taw la bile dapat clear cek ni. banyak utang aku nak kene bayar. ingatkan nak gunekan untuk Jesicca, tapi aku kene terima hakikat, Jesicca akan pulang malam ini.. memang tak sempat.



Malamnya.. aku pergi dengan hati yang berdebar debar membawa Jesicca. sampai sahaja di tempat pertemuan, aku memberi salam dan disambut dengan seorang lelaki. kemudian keluar seorang perempuan yang merupakan isteri tercintanya. perbualan kami banyak berfokus kepada Jesicca. bertanya khabar Jesicca dan melihat lihat Jesicca. Jesicca hanya diam seribu bahasa. aku tak nampak ekspressi sedih darinya. mungkin kerana dia juga telah menerima hakikat bahawa beginilah ending kami bersama.. aku pandang Jesicca dan beritahu mereka berdua (suami isteri tersebut)..

Aku: Kalo ade ape ape pasal die ni, tolonglah bagitaw saya.
Mereka: Eh, macam die punye lak. hehehe
Aku: hehe!~

Satu lagi statement yang agak pedih. iye. ekceli guraw guraw je.. tapi.... tah la. aku pulang dan tidak sanggup lagi menoleh belakang. tak apalah. setiap pertemuan akan wujudnya perpisahan. tiada apa yang kekal selain Dia Yang Maha Berkuasa.. selamat tinggal Jesicca..

Sebelum itu, diorang sempat lagi menghulurkan duit raya kepada aku. aku cuba menolak, tapi aku ter-menerimanya. banyak gak duit raya kedua aku nih. dua rat.. (aku dah gunakan siket untuk mengubati hatiku yang lara)..



09 Oktober
Hari ni, aku bangun dengan letih lesu. terlampau banyak berfikir agaknya. aku decide untuk pergi kerja dengan hanya naik bas dan jalan kaki. disebabkan itu, aku bercadang untuk pergi sambil mendengar MP3 aku. pergi ke kedai dan membeli bateri AAA bernilai RM5.90.. tapi sayangnye, rupenye MP3 player aku rosak. ceh. rugi je beli bateri...

Naik bas ke UTM, sampai di Pondok Pengawal, aku turun berjalan kaki terus menuju ke Ibnu Sina, melalui Fakulti Alam Bina, mendaki bukit Fakulti Sains Komputer (FSKSM), mendaki lagi di Fakulti Kejuruteraan Kimia (FKKKSA), dan akhirnya mendaki bukit Ibnu Sina. kalo korang dok kat UTM, mesti korang taw betapa letihnye 30 minit berjalan kaki dengan laluan tersebut. lepas sahaja aku berbual dengan penyelia aku, aku turun semula dari Ibnu Sina, dan menuruni bukit FKKKSA, turun lagi FKSM, mendaki pula Fakulti Pengurusan dan sampai di Fakulti Sains. tapi sayangnye aku terlepas bas ke Taman Universiti. telefon Geweng untuk bertanya sama ada dia datang utm ataw tak, pastu die kate die dah ade kat utm, kat FKKKSA. terpaksalah berpatah balik ke FKKKSA. sampai di FSKSM, terjumpe kucai, dengan tujuan yang sama = iaitu nak g ke Geweng. hehe. sampai sahaja di FKKKSA, sedara aku lak tepon soh aku datang kat Kolej Tun Dr Ismail (KTDI) sebab die dah nak balik dengan famili die. kene lah aku patah balik ke KTDI dan balik semula ke FKKKSA. kaki dah bergetar getar dah ni. seb baik la aku pose. kot tak aku rase mau 8 batang rokok aku dah bakar. tapi kire best gak jumpe sedara aku tu. dapat lagi duit raya se rat. hehe



tak taw lah. kucai kate aku ni bergerak atas kuasa minda. mungkin gak. mungkin kerana ingin melupakan Jesicca. singgah sebentar di bazar Ramadhan UTM, kami membalun pelbagai lauk pauk. giler tamak. sambal ayam + kari ayam + sup soo un + pucuk ubi masak lemak + ikan sekor + daging masak kicap + ikan bilis + telur satu slice + nasik 3 bungkus = RM4.00. giler murah..



itulah. orang kata, kalo tengah depress makan banyak.. tak apalah. tetiba rasa seronok pulak dengar lagu indie ni - lagu Hiba by Hujan (thanks tox for this song:)..

Yeh yeh...oh hiba

Memang waktu ini kaulah temanku
Memang hidup apa-apa ajal yang kau temu
Memang tuhan sayang kamu
Ku tatap gambar wajahmu

Harus ku teruskan hidup
Walaupun perit tanpa mu
Akan ku peluk erat memori kau dan aku

Harus ku teruskan hidup
Walaupun perit tanpa mu
Ku doakan agar engkau sentiasa bahagia disana


ari ni cik x jugak turut terasa sedih atas kepergian Jesicca. siap beli heels kaler merah, tribute untuk Jesicca lagi.. katanya...

saye bli merah sbb tingat kat jesica




yeah.. aku harapkan agar Jesicca dijaga baik. selamat tinggal jesicca. thanks for everythings......


Ni picture Jesicca kalo korang nak tengok. kat sini..



سلامت هاري راي عيد الفطري
معاف ظاهير دان باطين