Rabu, 30 Januari 2008

Gitar untuk dijual

26 comments
Update: 2011/June/2
Ini cerita lama. Aku dah takde jual lagi dah gitar, penyapu atau penyodok sampah ni. Harap maaf..

.....

Sesiapa yang berminat untuk membeli gitar Squier Bullet second hand, sila hubungi aku. harga RM 500.00. boleh dibincang lagi. masih didalam keadaan baik. sila lihat gambar dibawah.



Percuma dengan apa apa yang ada di dalam gambar. penyapu. penyodok sampah. cd2 cerita. rak buku. err.. boxer (panjang punye ;) penghantaran percuma untuk sekitar Skudai. Tambah RM 2 untuk setiap kilometer diluar Skudai. Condition gitar: Baik. tidak percaya? datang sendiri ke teratak 42 untuk mencuba.

Untuk mendapatkan spek tentang gitar ni, sila lihat di wikipedia ataw di squier guitar.

Ni series ni beb. bukan main main. sape nak, bgtaw aku. korang tolong sebarkan kat kawan2 korang, mane le taw ade yang berminat.

Isnin, 28 Januari 2008

banjir

4 comments
panjang la blog ko nak kene bace...


minggu lepas je, ade gak la dalam beberapa orang sound aku sebab diorang kata blog aku ni banyak tulisan je. letih nak kene membaca..

sori ye.tapi jangan le ingat tulis blog ni macam lukis kartun.. aku kalo ada kepandaian untuk melukis seperti kartun, sudah tentu aku akan membuat sebegitu. tapi sadly to say, aku tak pandai. spm pon cukup cukup makan je.. aku cuma a man with null. from null to zero. and from zero, to zeros (haha).. aku pon minat gak kartun. tapi... emm.. tak apalah. kali ini aku try letak banyak siket picture (thanks to kucai, kerana meminjamkan kameranya)..

full stop~~ (aku tak ingat blog sapa yang suke tulis camni. blog cik rose - kawan sha tu kan yang suke tulis tanda noktah camni? hehe)



rentetan peristiwa: jinx

sudah agak seminggu gak aku tak menyambung cerita pasal kuasa aku jinx tu kan? kali ini, kuasa itu muncul kembali, tanpa perlu diseru. dan ianya datang pada waktu yang amat tidak tepat. ketika aku sedang berguraw guraw senda dengan geweng kat pc aku (geweng datang kaco aku, ketika aku tengah main ym). tangan aku terlanggar secawan air teh yang berada di atas meja aku.

akibatnya...



hard disk aku ditenggelami air. dan lagi best, pendrive aku (yang sedia kala memang rosak), juga sama berenang didalam kolam air teh. ini juga menyebabkan aku terkene renjatan elektrik acap kali aku ingin memngelap air kat blakang meje nih. akhirnya aku campak je kain kat blakang tu, dengan harapan kain itu dapat menyejat air di lantai dengan menyongsang graviti..



kos kerugian akibat banjir kali ini agak menelan belanja sebanyak sekeping roti canai, yang dibayar tunai di Restoran Ayub (kedai mamak kat taman universiti, skudai nih) oleh tangan geweng sendiri.

aku ekceli takde la marah pon. ni sume biase biase je. i'm cool, man. cume kalo aku dah betul betul marah, jangan harap bende tu akan setel dalam masa 2 3 bulan je. badan aku je kecik, tapi hati aku keras. haha

so, moral yang aku dapat dalam weekends ni adalah:
  1. Jangan berguraw guraw senda (bermanja manja) lelaki sesama lelaki. tiada manfaatnya, malah boleh mengakibatkan kemusnahan yang instant!

  2. Aku maseh gagal mengawal kuasa aku nih :(

  3. Aku maseh lagi menulis blog dengan panjang lebar. sorii ye..




...

through the veins of darkness
we've lost and never found
they have dissapear
never will be the same again

coming home, i lost my way,
the only path i roam,
u wont see me again

...
Cromok - Shadowplay


well.. life goes on bebeh :p

Jumaat, 25 Januari 2008

The Class

8 comments


(this picture is taken from http://www.cbs.com/, about TV Shows: The Class)

Semalam aku ada kelas. pukul 9 pagi di D06-411. fyi, sekarang dah minggu ke 4 dan ini adalah kali pertama aku nak masuk kelas tu. sebelum ni tak dapat datang disebabkan beberapa irony yang tak best sungguh untuk diceritakan. aku tak taw kelas tu kat mana, so, i'm just wondering at D06, melihat mana arah student student yang nampak agak berumur bergerak. dan aku agak lucky kerana arus mereka sememangnya menuju ke satu puncak dengan aku. kerana objektif kami adalah sama..

masuk sahaja di kelas, aku agak terkejut. kerana dalam 40 orang student didalam kelas itu, hanya 4 orang sahaja lelaki. tiada pilihan. aku duduk di tempat belakang sekali. agak bebas daripada tumpuan daripada duduk di hadapan kelas. kemudian, lecturer yang menghandle kelas tersebut ternampak aku sambil mengerutkan dahi. nama lecturer tu adalah Dr An.

Dr An: yang blakang sekali tu. saya tak pernah nampak pon awak.
Aku: err.. saya baru masuk hari ini.
Dr An: laa. macam mana tu. awak dah miss banyak kelas dah ni.
Aku: ye Dr. saya sebelum ni tak dapat datang.
Dr An: sapa nama kamu?
Aku: Fairuz
Dr An: ok fairuz. sekarang kita dah jauh dah ni. group pon dah dibahagi bahagikan. now i want u to have a group before the class is end.
Aku: ok dr.
Dr An: sekarang ni kite dah masuk ke topik 'World Population'. macam yang awak nampak ni, kelas kita je pon dah ramai perempuan. kamu dari fakulti mana fairuz?
Aku: dari fakulti sains dr.
Dr An: kamu amik kos apa?
Aku: matematik.
Dr An: kat fakulti kamu tu sapa lagi ramai? perempuan ataw lelaki?


aku terdiam. aku tak penah amik taw pasal ni. disebabkan aku tengok surrounding aku ramai perempuan didalam kelas ni, so aku pon memberikan jawapan yang mereka semua inginkan.

Aku: rasanya ramai perempuan.
Dr An: Ha.. see that! kenapa lelaki kurang? korang sume tak minat blajar ek.. (dia membebel bebel pasal pompuan lagi minat belajar, and aku tak tumpukan pon apa yang dia cakap.. hanya senyum dan mengiyakan sahaja)


Dr An: so fairuz, kenapa kamu amik kelas ni?
Aku: sebenarnye saya pernah amik kelas ini. masa 2006/2007 sem 1. tapi pastu saya salah daftar subjek.
Dr An: ooo.. bulan julai ek. kamu sekarang kamu pasti kamu masuk kelas yang betul?
Aku: ni kelas UHP seksyen 04 kan?
Dr An: eh bukan. ni kelas seksyen 03. baik kamu semak semula..


perbualan ini menyebabkan semua student (yg mostly girl pandang kat aku sambil berbisik bisik sesama mereka.. kutuk kutuk aku le tu). aku pon satu gak. pakai masuk je. and aku pon tak ingat sangat aku seksyen brape. hehe

Dr An: kamu pergi semak dulu. kalo salah lagi sekali macam dulu, kan susah.
Aku: baiklah doktor. saya g check jap ae..


so, aku berlari pergi mencari lab komputer di fakulti sains, yang terletak kira kira 3 batang rokok jauhnya dari kelas tadi. bukak sahaja pc, dan aku terus semak pendaftaran aku.



demmit. betul la seksyen 3. apsal otak aku leh tershift jadi seksyen 4. hah. tak pasal pasal memalukan diri sendiri..

Rabu, 23 Januari 2008

Losyen Mustajab

16 comments
ini adalah kesinambungan dari post ini, iaitu Clash Of Superheroes

pulang sahaja dari meeting tu, aku pon bergegas berjumpa dengan Dr Z, membincangkan task apa yang perlu aku lakukan. dan dia ada bagitaw aku untuk menghantar aku pulang sebelum itu. aku cakap ok je. kemudian, aku bergegas pulak pergi mencari Dr T. aku telefon dia. dan dia cakap dia ada lagi di fakulti dan aku perlu berjumpa dengan dia. aku tak ada pilihan (sebab kami perlu berbincang apa lagi yang aku perlu buat untuk study aku). maka, aku berjumpa dengan wani dan meminta dia pesan kepada Dr Z untuk memberitahu bahawa aku akan pulang dengan Dr T.

Dr T bawak aku minum minum minum di meranti dan menghantar aku pulang. ketika aku ingin mentutup karetanya, tangan aku tersepit di pintu itu, menyebabkan ibu jari aku berdarah. lantas aku memberitahu yazid, yang kebetulan dia ada kat hadapan umah. aku cakap kat dia tangan aku tersepit, dan dia mengesyorkan Losyen Mustajab..



Aku: boleh ke pakai ubat ni?
Yazid: boleh. ko pakai je.
Aku: aku rasa ubat ni untuk mengurut urut je..
Yazid: ko pakai je la. ubat melayu, semua boleh pakai.
Aku: tapi..


aah~ aku pakai je la daripada membiarkan darah meleleh leleh ditangan aku ni..

lepas aku sapu, rasa begitu pedih. otak aku: "persetankannya. kalo sapu ubat, memang rasa sakit".. cubaan aku mengpsiko diri sendiri. tapi aku tengok lagi banyak darah keluar ada la. ibu jari aku lagi kuat berdenyut pon ada la. aku tengok balik diskripsi Losyen Mustajab tu..

MELANCARKAN PEREDARAN DARAH...

dammit. siot yazid tipu aku. patut la lancar semacam je darah aku keluar. seb baik yazid bagi handiplus kat aku..

malamnya aku mendapatkan verifikasi dari kucai. dia kata losyen tu tak seswai untuk luka. hah!

dan kepada sesiapa ingin memesan Losyen Mustajab, sila SMS kat aku, ataw kucai, ataw datang terus ke Teratak 42 untuk mencuba. :)

Selasa, 22 Januari 2008

Clash of Super Heroes

5 comments

(picture is taken from http://www.coolrom.com/)

rentetan peristiwa: isdag
Hari ini bermulalah kerja part time aku di ISDAG (Industrial Survey Research & Data Analysis Group) yang bertempat di C22. nothing much. aku duduk sahaja di sana dari pukul 9 pagi sampai ke 4 petang, cuba untuk install Visual Studio 2003/2005, inifiniti kali. namun, tiada hasil. asyik error sahaja. puas aku cuba pelbagai cara (melainkan format pc tu), still tiada perubahan. agak mengecewakan kerana ini sudah tentu akan mengganggu kerja aku serta schedule yang aku buat sendiri (hehe).. mungkin aku perlu berbincang semula dengan Dr Z (penyelia aku untuk kerja part time ni) mengenai penempatan serta facilities yang diberikan.. hmm..

lupa nak beritahu. tempat baru aku ini dihuni oleh cik wani (pelajar MSc Math), encik khairil (Research Officer) dan puan irhamah (pelajar PhD Math). encik khairil amat jarang sekali berada dibilik tu. tadi pon datang 10 minit je. tak paham aku. maka hatta sedemikian rupa, terpaksalah aku duduk di sana dengan pintu yang terbuka luas. ye lah.. nak mengelakkan dari aduan 'bersekedudukan'. haha..

lagi satu prolog, penyelia research aku (Dr T) maseh tidak mengetahui lagi yang aku ni dah amik kerje part time kat fakulti. lagipon, sejak aku bertapa kat umah dulu, aku tak pernah lagi naik ke ibnu sina.. terlalu jauh untuk aku pergi dan terlalu tinggi untuk ku daki. rasa agak kurang berbaloi untuk sekadar menunjukkan muka sahaja disana. malah aku telah mendapat kelonggaran untuk membuat penulisan di rumah sahaja (bukan penulisan blog ni, tapi penulisan thesis).

ok. selesai prolog (untuk kali ini)

kembali ke cerita isdag. tengah harinya..

Dr Z: Emm.. lagi satu. petang ni, saya nak awak ikut saya untuk ke meeting department.
Aku: Err.. pukul brapa doktor? (meeting department? apsal aku kene ikut?? aku sekadar pencacai sahaja kat fakulti ni)
Dr Z: pukul 4 ni kat bilik meeting kat aras ni jugak.
Aku: Ooo. dan meeting ini berkaitan dengan?
Dr Z: ada satu perkara lagi yang saya perlukan pertolongan kamu. dalam meeting ini akan diceritakan segalanya.
Aku: owh. ok baiklah. siapa lagi yang datang meeting ni Dr?
Dr Z: sekadar budak group saya..
Aku: insyaAllah :)


* ayat ayat dalam kurungan tu adalah kata kata dari hati tapi tak terluah dek lidah.

ekceli, aku risaw gak dengan meeting department nih. kalau lah Dr T turut hadir, tak ke mati aku kat dalam meeting tu. aku cuba tenangkan fikiran. mungkin dia kata 'budak group saya' tu adalah dari budak budak isdag. tapi...

aku bertanya ke cik wani.

Aku: kamu ikut sekali ke meeting petang karang?
Wani: eh tak. tu Dr Z soh awak je ikut..
Aku: (APA??) ooo.. emm.. kamu tahu sapa lagi yang ikut?
Wani: tak tahu lah. mungkin lecturer lain kot..
Aku: (mati aku kali ni. baru sehari kerje)


meeting pukul 4..
meeting tu mula dihadiri oleh Dr Zaitul (ketua research untuk satu group operation research kat Ibnu Sina Institute/iis), kemudian oleh Dr Sutinah (ketua research ISC fakulti sains).. dan aku buat forecasting memang sudah tentu Dr T akan hadir since dia adalah ketua research FMG/FRG kat ibnu sina. dan forecasting aku memang jitu. Dr T bersama sama dengan Dr Khairil dan Dr Ismail Mohamad, juga head dalam math department..

Dr T: eh. Fa!! apa kamu buat kat sini? saya dah lama carik kamu. mana kamu menghilang??
Aku: err.. saya.. saya.. (aku hanya mampu tersenyum.. gagal untuk memikirkan ayat paling seswai dengan situasi ini)
Dr Z: ha. saya kidnap student ko.
Dr T: eh mane boleh. die ni student aku. dia masih bawah group research aku.
Dr Z: tu dulu. sekarang die dah datang kat saya.
Dr T: tak boleh. kene lalu saya dulu!


pergaduhan secara mesra ini buat aku nak lari je. dah le aku punyai reputasi buruk kat jabatan aku ni, sebagai orang yang sentiasa membawa masalah.. nasib baik ada Dr Khairil.

Dr Khairil: T, kamu biarlah sekejap student kamu tu dipinjam kejap.
Dr T: itu saya ok. tapi macam mana kamu boleh ikut si Dr Z ni?
Aku: Student dia tu kawan saya. so.. emm.. camtu lah. hehe
Dr Kharil: itu tak apalah. kamu cerita kemudian. nanti lepas siap ni, kita g makan kat sapiah. Dr Sutinah nak belanja.
Dr Sutinah: eh apahal tetiba aku lak..


kadang kadang nak tergelak aku tengok gelagat lectuerer lecturer meeting. and barulah aku taw meeting lecturer macam mana rupanya. ada kematangan yang diselitkan dengan unsur unsur komedi untuk mengelakkan ketegangan..

habis sahaja meeting tu, aku masih lagi di alam fana. ragu ragu ke mana aku perlu pergi. ke Dr Z ataw ke Dr T... ataw kedua duanya sekali..

(panjang pulak post aku kali ni..)

aku teringat.. dulu pernah ada meeting olah jabatan untuk mempersoalkan kedudukan aku. mempersoalkan kenapa aku boleh diambil untuk membuat research. mm.. aku sentiasa memandang ke belakang. bukan sebagai penghalang. cuma sebagai peringatan di masa hadapan. sekadar memberi peringatan bahawa sekiranya pokok pisang tidak ditebang sebetulnya, tidak mustahil pisang akan berbuah dua kali. sekiranya jalan yang aku ambil tidak kena pada caranya, tidak mustahil meeting yang dahulu itu akan berulang kembali..



Cromok - Reminder for the Remainder ♪♫♫♪♫♫♪♪♫♪ ۞

The end of another chapter
So we are told
Preach for the remainder
No one has the answer
Be it the youngquest for the remainder

The end of a future
State of new life born
Trust the word of fortune teller

Speak of higher tones
Non forgetting souls
Six feet is your place to be

The day we have to sacrifice
A true pure soul
Denying the ultimate reality
Inspiring a major role
Achieving own goal
What have I lost
Nothing more than wasted

Time as we speak rage despite the heat
Face the new infection
Brought up in the odd
Surrounded by liars
Stand up and start to roll

Halt so we are told
Be it the young or old
Ignore they left with no more chances

Tight corners plead helpless
Vague darkness

Be prepared
There will be time to leave your soul
Be aware
There will be time you lose control

Awaken by thunder
Comfort will be undone
Sleeping you’re not supposed to be

Seek for the remains
Respect what was left
Trigger the chilling spinal chord

Beware and be prepared
Believe what you’ve seen
Begin what was supposed to end

Remind and remember
There is no one at all
To help those who drift away


well.. life goes on..

Isnin, 21 Januari 2008

jinx

8 comments
mesti korang bosan kan sbb post aku dah lame tak letak picture. ni ha aku letak picture yang berkaitan dengan cerita kali ini..



ahad minggu lepas..

aku ikut band lorong terbabas untuk sesi latihan di studio tap kat taman universiti, skudai sebelum diorang memasukki uji bakat untuk Rentak Juara 2008 peringkat negeri Johor. mase masuk ke dalam studio tu, aku ternampak satu gitar tengah tergantung. lawa gitar tu. so aku pon angkat la dari pemegang gitar tu. pastu aku bagi azri gitar tu. and then aku pegang tempat pemegang tu. skali boleh lak tercabut tempat pemegang tu. cuak gak. but aku always remember this phase (something like this laa.. tak ingat sape cakap)

Being a man is about dare to take the responsibility..


walaupon aku terfikir mungkin aku kene bayar untuk kerosakkan tu dikala time aku tengah tight on money, tapi cakap je la kat brader tap tu. seb baik gak die cool je. hehe~!

ahad hari ini (tadi laa)..

aku ikut lagi band lorong terbabas untuk jamming minggu ini. and masuk ke dalam studio yang sama. and aku lihat pemegang gitar tu still lagi ada di bawah. hehe.. nanti la aku datang balik ke sana untuk repair :)

ekceli aku terpatahkan pemegang gitar tu 6 jam lepas aku 'terbakarkan' motherboard and power supply aku (ref here) by using the same hand. aku rasa tangan aku ni ada kuasa perosak yang kuat la. sentuh apa apa, leh mendatangkan kerosakkan. jinx.. cool giler kuasa aku. so, sekarang ni aku nak kene tunggu mohinder suresh untuk datang ke malaysia dan carik aku. mungkin aku berpeluang untuk masuk ke kumpulan Heroes dalam Season 3 dengan kuasa jinx. sentuh sylar je, terus dia mati. haha~!

ni aku letak lagu cromok - whisper (dengan lirik skali). seswai dengan post kali ini..



A gift for those who deserve
A gift of a lifetime

Bring us up and you’ll see
We live the pride so high up

Don’t let the vision deceive you
Don’t let your cry be heard
Would you listen to me
Would you stay away from the dark

The rain starts to pour
The dream come and go you know
Hey it’s cosy inside,
It’s a jungle out there
You’ll stay away

Let me out
Feel the fresh breeze running down my face
Let me out to rule my world


well... life goes on :)

Sabtu, 19 Januari 2008

isdag

5 comments
sebelum ni aku asyik bercerita pasal bende yang tak best je kan? kali ni ada cerita menarik siket.. boleh la nak cakap sebagai susulan dari post aku sebelum sebelum ini (Maybank, tapi takde kaitan dengan maybank pon)
adura ixora : raje cmne?
fa : yup
fa : camne ape?
fa : ni wani kan?
adura ixora : nk jadi RA x?
adura ixora : coz dr Z nk RA tok wat programming
adura ixora : a'ah wani
fa : ok boleh gak
fa : nnt sy nak kne buat kat sana ke?
adura ixora : yg tu discuss ngn dr zuhaimy dulu cmne
fa : oo
fa : ok
fa : nnt kalo sy msk utm, sy roger awk ye
adura ixora : sebab tmpt kt sini kt full gak la
adura ixora : tp dr nk full time tau
adura ixora : dr xnk bayar by hours
fa : oo
fa : kalo full time tu, sy nk kene check dengan penyelia sy dulu
fa : nnt sy kene tanya dengan penylia dulu ye
adura ixora : buat jek contract full, tp nnti bahagi2 la mase
adura ixora : senyap2 sudahla
adura ixora : janji keje jalan
fa : tu la
fa : nk kene tau gak tempat yang sy kene dtg tu
fa : emm
fa : ok je ekceli
fa : hehe
adura ixora : ade satu lagi kosong sini
adura ixora : tmpt amal
adura ixora : buat sementara ni suh amal dok bilik fuzzy jek dulu
fa : oo
fa : heh
fa : heh
fa : hehe
fa : thanks
adura ixora : klau nk, dtg sini cepat jumpe dr zuhaimy
adura ixora : dia dh tanye pg td
fa : emm
1/16/2008 4:21:41PM


alhamdulillah. akhirnya dapat gak kerje part time. kat dalam utm lak tu. agak memudahkan untuk aku pasni pergi terus masuk kerje ke IIS pulak. and so, aku dah jumpa dengan dr Z. and kami just buat verbal agreement je and mengatakan aku kene datang ke ISDAG isnin minggu hadapan. yang menjadikan lebih menarik, aku dapat khabar khabar mengatakan dr Z baru dapat geran baru and agak besar. malah, dr Z jugak kata nak bagi 'lumayan'. tak kira lah berapa lumayan. janji aku dapat income agak lebih siket. semoga segala perancangan aku kali ini akan berjalan. insyaAllah..

۞

tadi ketika dalam kereta yazid untuk pergi ke pasar malam, aku terdengar syarahan dari Dr. Fadzilah Kamsah berkata 'jangan menghina orang miskin'....

Jumaat, 18 Januari 2008

psu / tag

5 comments
[psu]
Hari ini dapat beli psu (power supply unit) baru. terima kaseh kepada geweng terbabas kerana telah memberi sumbangan yang besar di atas transaksi pembelian ini. thanks geweng..

[tag]
Peraturan mudah, hanya tambah 5 link lain dan mencetak link-link yang sudah ditag. Ini akan menjadikan pertumbuhan secara eksponen 5, 25, 125 ..... dan sehingga infiniti. Dengan ini akan menambahkan peringkat Technorati, hits blog anda di Nuffnang, Adsense dan Advertlets dan bermacam-macam lagi.
Kerjanya mudah hanya:

The Strategist Notebook
Link Addiction
Ardour of the Heart
When Life Becomes a Book
The Malaysian Life
Yogatta.com
What goes under the sun
Ubuntu For Malaysian
Arsenal Malaysia
Malaysian Computer Technical Blog
TeqEdge
Qubix Blog
Silent Blogger
Senyuman Sedekah
Teranung.blogspot
Aku tetap aku
Taszara.com
Selfobliged [D]ot [C]om
Emphbone’s Blog
Internet Melayu
Kasyah
Christina Aguilera
Adsense MoneyMaking
Little Gray Cells
Bebelan Anak Tukang Jahit
~Menempuh Arus Masa~
From Zero to Zeroes
Not A Cinderella Story
Circle In Spoon
Eyes Only
Diriku Pak Dogol
dareToBeDifferent
+ Tukang Kaba
Aishii - The Otherside

and so.. aku tag President (Eyes Only), Sarmi (Diriku Pak Dogol), t (dareToBeDifferent), abg zaidi (+ Tukang Kaba), sha (Aishii - The Otherside).

Khamis, 17 Januari 2008

Maybank

5 comments
aku berbual dengan t pasal keje maybank tengah hari semalam..

t: ari tu..
t: aku ade dgr...
t: maybank wat part time..
t: kire account..
fa: series?
fa: nnt aku tanya fafa
t: gaji ikut jam..
t: ko tak nak try ke
t: aku borak ngn budak maybank account clerk ari tu..
fa: mesti la nk
fa: ari tu ade gak jumpe part time kedai pc kat tmn u ni
t: budak tu tnye aku...
t: duk sesaje kt umah..bleh wat pert time..
t: ko try tnye mbank kt taman u tu..
fa: boleh buat kat umah ke?
t: mane buleh..
t: ke pakai sistem dorg nk key in..
fa: oo
fa: ok ok
fa: krg aku g tanya
fa: thanks for the inpho
t: ok
t: kebetulan aku tnye..
fa: fafa ckp:
fa: part time jual credit card and len2 je
t: itu jual..
t: 2 hari lepas aku borak ngn budak maybank tu..
t: dia cerita la..
t: bebudak u biase buat part time kire account..
t: account yg dorg kira tu.. biase account kredit card la..
t: brape balance la.. ape la.. n key in dalam system
fa: oo
fa: brape sejam?
t: klo bebudak maybank..OT ari ahad..
fa: maksud ko?
t: dorg dapat 14..
t: klo bebudak part time..
t: 3 jam dalam 45.. lebey kurang la tu..
t: fafa kije maybank ke?
fa: oo
fa: camtu ek
fa: bagus gak tu
fa: keje pon tak la berat sangat pon
fa: kan
fa: a'ah
fa: die jadi eksekutif credit kat maybank
t: kije maybank mesti gaji besar kn
fa: a'ah
fa: baru je die amik hp baru 1.3k
fa: pastu die tak suke hp tu
fa: die nak beli lain
fa: (cerita ini sekadar menunjukkan gajinya besar)
fa: haha
t: yup...


so, berbekalkan lagi informasi tambahan daripada roomate aku yang mengatakan Maybank nak pakai budak untuk ETIQA, terus aku setkan pukul 2 petang ni jugak aku g carik kerja di sekitar Taman Universiti dengan berbekalkan segala salinan sijil dan transkrip serta hati yang membara.

sampai sahaja di Maybank Taman Universiti, aku terus pergi ke kaunter..

Aku: Assalamualaikum bang.
Dia: Wa'alaikumussalam. Ye nak apa?
Aku: Saya ada dengar Maybank ada offer keje pert time untuk kira account.
Dia: Ha? (sambil buat muka blur)
Aku: Ye la. ala.. keje kira kira account kredit orang
Dia: ???? (sambil pandang pandang dan mengangkat bahu kat sorang awek cun yang merupakan kerjemet die)
Aku: Eh. kerje yang macam kira kira account, key-in data..
Dia: Rasanya sini takde la. kalo nak, kamu cuba pergi ke City Square.
Aku: Hek eleh. kalo cakap camni awal awal lagi kan senang (kata aku dalam hati)
Aku: Ok baiklah. terima kaseh bang. callo


Hah. salah aku gak kot. takkan la die nak buat kat cawangan kecik ni. mungkin je la..

so, aku teruskan cari kerje part time kat Taman Universiti. pusing pusing keliling Taman Universiti, dan aku terserempak dengan kedai komputer yang memasang iklan dihadapannya seperti berikut.

"JURUTEKNIK, PARTTIME WANTED"

(maaf, takde kamera untuk aku snap pic iklan tu..)

aku masuk ke dalam and tanya pasal iklan tu..

Aku: Kak, saya nak tanya pasal iklan part time tu.
Dia: Ha. ok..
Aku: Still available lagi ke?
Dia: Kamu hantar je resume dulu kat sini. nanti kalo ada, kami panggil.
Aku: Owh. time kerje macam mana pula?
Dia: Biasanya waktu malam la. takpe. kamu hantar je resume dulu.
Aku: ok. nanti saya hantar ye. mekaseh..


Ekceli aku ada bawak resume. tapi aku teringat lak resume aku tu khas untuk mintak kerje yang dalam Field Matematik. hehehe.. tak pe. nanti esok aku datang lagi pas aku finalize resume aku..

******

Akiviti ni semua aku buat sebab aku dah buat kira kira beberapa hari lepas. sekiranya aku abiskan master dalam sem ni jugak, aku still takde duit simpanan. so, tu yang aku decide aku nak devote my life untuk keje je sekarang ni..

******

and kepada Siti Fairuz dan Yuslinda. aku mintak maaf. dunno what's going on. serentak lak tu. buat aku termangu mangu. apa apahal pon, sorry..

Wings - Jerangkung Dalam Almari

Apa ada dalam kamu
Ada juga di dalam kami
Apa ada dalam kami
Ada juga di dalam kamu
aku adalah aku adalah aku

Apa ada dalam kamus
Ada juga di dalam diri
Apa ada dalam diri
Ada juga di dalam kamus
kami adalah kami adalah kami

Maafkanlah kami
Dalam generasi ini
Tak faham
Tak kenal
Syair perahu
Tunjang pujangga Melayu

Apa ada dalam kamus
Ada juga di dalam diri
Apa ada dalam diri
Ada juga di dalam kamus

Maafkanlah kami
Dalam generasi kami
Menjerit...
Meraung...
Menjadi jiwa nafas dan nadi kami

Maafkanlah kami
Dalam generasi kami
Menjerit...
Meraung...
Meminta lepaskan
Jerangkung dalam almari...

Rabu, 16 Januari 2008

Internet is Up

4 comments
Thanks to panjang. kehadirannye minggu lepas telah berjaya membawa intenet kembali ke umah ini. hehe

tapi..

pc aku terbakar lak minggu lepas. terpaksa la pakai pc geweng kat umah ni. rabu ni (esok) geweng balik. after that.. same je (bagi aku) macam takde internet sbb takde pc..

Ahad, 13 Januari 2008

Nama

8 comments
atas beberapa irony beberapa bulan ni, ada gak member aku bagi tips. dan salah satunya adalah kene tukar nama aku. let see...

[Nama Blog]
perbualan aku dan sha melaui ym tadi...

Aishii Subject: url ko tu aku xhafal la
Aishii Subject: klu nk gi blog ko,kene check status ym ko, takpun tgk fs ko
fa: haha
Aishii Subject: sbbakus lalu xkonfiden part dah ngn no 2 tu
Aishii Subject: tp maybe lepas ni aku hafal kot sbb dah dianalisis
fa: nanti la aku tuka blog nama aku jd lebih komersel
Aishii Subject: part *dash
Aishii Subject: hahaaha.. ko mcm xkan buat je
fa: tu lah
fa: aku ingatkan nak letak sekadarluahan.blogspot.com je
fa: tapi mcm malas lak
fa: haha
fa: lagi pon mcm tak best je url tu
Aishii Subject: haha xcool
fa: bg idea siket
Aishii Subject: ala url skrg pun dah nmpkkan identiti ko pe
fa: maksud ko?
Aishii Subject: stick dgn yg tu pun ok pe
Aishii Subject: maksud?
Aishii Subject: maksudnye?
fa: apa maksud " url skrg pun dah nmpkkan identiti ko pe"
fa: ko macam tau je ape maksud nama blog aku nih
Aishii Subject: tak tau
Aishii Subject: tp ko suke sgt memperjuangkan name fafa ngn null dr dulu
Aishii Subject: aku rase mcm dah jadik identiti ko
Aishii Subject: maksud aku "dr dulu" tu sejak aku kenal ko la
fa: ko kenal aku before aku tulis blog la
fa: haha
Aishii Subject: mmg la
Aishii Subject: sblm ko tulis blog pun ko suke dgn fafa ngn null kan
fa: ye kot
fa: dulu aku suke fafa
fa: sbb die bestfwen aku
fa: aku suke null, sebab ia mendifinasikan diri aku
fa: haha


perbualan ini telah diizinkan oleh sha untuk dipaste kat dalam blog aku :)

[Nama Aku]
sebelum lahir..
nenek aku ada buat kira kira. dia kata nama seswai untuk aku adalah 'Nazri'. tapi mak aku nak letak gak nama aku sebagai 'Fairuz'. sebab mak aku suka nama 'Fairuz'

selepas lahir..
ramai gak yang slalu confuse dengan nama aku. banyak gak sijil aku ditulis 'Fairus' and ramai gak tersalah panggil nama aku. suke suke je ganti nama aku dengan 'Firdaus' (teringat aku, dulu ade org bagi sijil kat aku tulis nama aku 'Firdaus',tapi no ic aku betul lak. hah. aku buang terus sijil tu). kalo setakat sorang dua takpe. tapi ramai lak yang panggil camtu. haha. and dulu mase aku kenal 1st awek aku (ex gf laa), bf dia before tu bernama firdauz. and now, sekarang ex gf aku tu dah bertunang dengan seorang lelaki yang bernama firdauz gak. haha

[---]
ape ape hal pon. aku tetap suka dengan nama aku sekarang. kalo still ada yang confuse ke, ape ke, i don't really care. suke hati la labu.. no offense kepada sapa sapa yang bernama firdauz/firdaus. hehe


Yang Benar,

Fairuz

maal hijrah..

0 comments
bagaimana aku menyambut satu muharam 1429?

tdo lambat and duduk sahaja di rumah. petangnya, kucai balik dari opis sambil mengadu sakit. dia eksiden kat depan simpang space tu. tak pe. seb baik pedal moto ko je yang patah dan tiada patah pada badan ko.

malamnya aku lepak dengan geweng kat Ayub. aku nampak ade satu kete mini yang tetiba ke tepi dan "BANG".. dia terlanggar kete yang parking. aku and geweng serta pelepak pelepak tetap kat Restoran Ayub semua tinjau tinjau apa yang berlaku. 'si pembawa eksiden' tu keluar tengok apa yang rosak kat kete dia and kat kete 'si dilanggar' tu. aku rasa disebabkan tiada orang pergi kat dia, so dia pon start kete die (yang bunyik dah teruk gila) and blah (lari).. ceh. siot je..

esok (2 muharam) tengah hari aku pergi ke fakulti bersama kucai. and aku menyaksikan satu lagi eksiden. hah!

****
kadang kadang aku suke lak tengok blog blog orang yang menceritakan pasal tahun baru. sebab ramai yang meng'summerize' kan the whole year dalam beberapa perenggan sahaja. hehe

well.. life goes on :)

Selasa, 8 Januari 2008

Bank Islam

6 comments
Update 2011/June/02

Disebabkan ramai pulak yang masuk blog ni sbb nak carik Bank Islam Tampoi, Johor, ni ha google maps die (Jangan cari bank islam tampoi kat google maps. Sebab tu lokasi lame):


View Larger Map

Arahan: Dari Jalan Skudai, amik exit kat Angsana tu. Lepas lalu Angsana, ada satu trafik light, sila jalan terus. Kalau ada nampak Bangunan tinggi LHDN kat kanan (selepas bangunan angsana dan selepas trafik light tu), dah betul la tu jalan anda.. Trafik Light kedua, sila ambil simpang PALING kanan. Nanti anda akan nampak ade bangunan besar - besar kat sebelah kiri. Carik sampai dapat kat situ..

.....


back to story lame

hatta yang sedemikian rupa, maka satu lagi perkara yang tersangkut tahun lepas telah berjaya diselesaikan awal tahun ni gak.

...
bulan 12 tahun lepas..

aku ikut hosmet aku (geweng) untuk bukak akaun kat Bank Islam di Bandar Baru Uda, Tampoi, Johor. geweng bukak akaun Bank Islam sebab scholarship dia (JPA) masuk melalui bank ni. aku lak lihat alang alang aku dah ade kat sane, leh aku bukak skali akaun aku kat sini. kami masing masing amik no giliran. aku dapat no 1111 (dan no on-air sekarang 1101). no yang lawa. teringat lak aku peristiwa main daun terup kat umah ijan mase awal tahun ni (2007).

...
awal tahun 2007

aku main daun terup macam biasa dengan hosmet hosmet ijan. aku slalunye kalah teruk kalo main game ni. sebab aku susah sangat nak dapat daun yang cantik. ijan dgn jay em yang membantu aku pon cakap tak leh nak wat apa apa dengan setiap daun yang aku dapat. haha.. so, suddenly, aku dapat soon (sederet) daun cantik. teramat cantik untuk setiap round game untuk satu hari tu. diorang cakap kat aku

X: Patut la daun ko suwey sebelum ni. sekali dapat yang cantik, tak hingat dunia punye.
Y: tu la. luck luck ko yang sebelum ni kene tarik sampai satu mase kot.. pasni hilang la balik luck ko. hehe~
Aku: haha!

...
kembali semula kepada bulan 12 tahun lepas tu (kat Bank Islam)

aku memerhatikan setiap orang yang bukak akaun kat situ. secara purata, masing masing mengambil masa dalam 10 - 15 minit untuk bukak akaun (siap dengan Kad ATM sekali), termasuklah geweng. aku lihat jam sudah pukul 12.45 ptg. so, aku estimate dalam pukul 1.10 aku punye akaun siap. so, tunggu je lah.

pukul 1.30 ptg, aku masih belum dipanggil lagi. aku tengok orang yang datang lagi lambat dari aku, sume dah selesai bukak akaun. geweng pon dah lama selesai urusannya. so, aku berdiri mengadap orang yang in-charge bab kad ATM ni sambil bagi body-language aku mengatakan "lambat lagi ke? mane kad aku?" dan dia balas (dengan body-language jugak) "kejap.. kejap". geweng pon dah tertanya tanya, apsal lambat sangat ni. so, aku pon minta tlg geweng tunggu jap lagi..

jam dah tunjukkan pukul 2.10 ptg. kad aku tak siap lagi. dah le panas kat dalam tu. aircond macam tak berfungsi pon. mungkin akibat bahang cuaca panas diluar telah mempengaruhi atmosfera hati dan perasaan aku untuk terus ke kaunter dan tanya terus kat orang tu..

Aku: Bang, lambat lagi ke? dah sejam lebih dah ni, takkan tak siap lagi?
Dia: Sabar ye dik. Kad kamu ni ada masalah siket. saya pon tak tahu kenapa dengan kad dan akaun kamu ni.
Aku: Aik. takkan la baru buat dah ade problem? so, lame lagi ke saya nak tunggu? saya nak balik melaka ni.
Dia: Bila kamu nak balik melaka?
Aku: Sekarang la.
Dia: Kamu tunggu la kejap ye. kejap je ni.
Aku: Tak apa lah bang. saya nak balik sekarang. nanti saya buat kat cawangan lain, tak pon saya maleh nak buat. (aku bagi ayat keras ada unsur mengugut)
Dia: ..... kamu ambil dulu ni. dia ada tulis no akaun kamu.

Dia bagi kat aku 2 kertas debit dan 1 kertas kredit sambil mengingatkan aku untuk datang kembali kat situ ASAP. ada dua no akaun yang berbeza aku tengok. mane satu aku punye nih??? aah! aku dah lambat ni. dan aku terus blah dari situ tanpa berterima kaseh.

(perenggan ni takde kaitan secara langsung dengan Bank Islam, cuma irony sahaja)
selepas itu, aku terus pergi ke larkin untuk balik ke kampung. beli tiket ke Tampin dengan menaiki bas transnasional. bas yang dijanjikan telah tiba 10 minit lewat. aku naik bas tu, then perasan aircond takde. ade sorang makcik ni soh driver bas tu bukak aircond. Pakcik driver bas tu cakap "Tadi mase saye parking kat sini, aircond dia terus mati. saya rasa dah rosak dah aircond ni. kamu tunggu la kejap ye. saya panggil pomen jap". haha.. so, dengan panas panas tu, aku dok tunggu je kat dalam bas tu sampai 30 minit kemudian, baru la ade aircond dan perjalanan bas diteruskan (dengan lewat 40 minit).

...
(kembali kepada cerita Bank Islam)
seminggu kemudian, dia ada call aku cakap aku punya akaun dah ok. die soh aku datang kat Tampoi, amik kad.

Dia: Encik Fa, kamu punya akaun dah siap. boleh kamu datang sini (Tampoi)
Aku: oo. dah siap ek. minta tolong simpankan dulu boleh tak. saya kat melaka ni.
Dia: Kamu balik lambat lagi ke? kalo boleh amik la cepat.
Aku: Tahun depan la saya balik. nanti saya g sane terus la.
Dia: ..... ok.

...
Semalam (07 Jan 2008)

Aku kembali ke pangkuan Skudai 3 hb lepas. and hari ni baru la aku terasa nak pergi ke Bank Islam. pergi ditemani geweng (sebab dia nak check balance die) dengan menaiki moto kucai. alhamdulillah, selesai gak. dapat dah kad ATM. and ada gak sedikit duit untuk buat makan hari ni. hehe

fikir fikir balik, ada baiknya kad aku tersangkut masa tu. kot tak, mungkin aku sekarang ni tengah kering abis (since mase aku kat kampung pon aku ade krisis duit). sekurang kurangnya ada gak duit sedikit untuk tanggung makan aku mase kat skudai ni. (ekceli tadi aku pergi ke Bank Islam tu pon sebab aku tengok duit aku dah tinggal RM 3 je. hehe)..

well.. life goes on :) thanks kepada sesiapa yang membantu, mahupun membaca luahan ini :p

Ahad, 6 Januari 2008

hehe

8 comments


bagi komen siket kat lagu ni. lagu instrumental je..

... ???

2 comments
aku kene tag dengan president.

[One] Who was your last text from?
"parcel_17 wants to add you bla bla bla" dari ym server

[Two] Where was your default picture taken?
kat studio Hardsound, Taman Universiti, Skudai

[Three] What's your FULL name?
RMF RMY RAR RA

[Four] Your current status?
Single

[Five] What is your current mood?
Sic

[Six] How old are you?
23 yrs 6 mth

[Seven] If you could go back in time and change something, would you?
yes. save the cheerleader, save the world. and also save myself from sin

[Eight] What's your favorite color/s?
RGB color

[Nine] Ever had a near death experience?
entah..

[Ten] Something you do a lot?
sleeping

[Eleven] Who can you tell ANYTHING to?
kucai, fafa

[Twelve] Name someone with the same birthday as you.
unknown..

[Thirteen] If you could have one super power what would it be?
bends the space-time continuum

[Fourteen ] What's the first thing you notice about the opposite sex?
face expression

[Fifteen] Favorite season?
rain

[Sixteen] Do you still watch kiddy movies or tv shows?
yup

[Seventeen] What are you eating or drinking at the moment?
biskut meri dan air milo. kat opis lama (thanks to ana and amal)

[Eighteen] What language do you speak?
broken malaysia, broken english

[Nineteen] Describe your life in one word.
fuzzy

[Twenty] Do you have any tattoos?
nope

[Twenty-one] Who was the last person you hung out with?
nasir dan rakan rakan

[Twenty-two ] What are you thinking about right now?
money, registration, thesis, works, c#, msdn, lapar, ani, fafa

[Twenty-three] What should you be doing?
pergi ke fakulti pengurusan

[Twenty-four] Who was the last person that made you upset?
takkan aku nak tulis kat sini lak. kantol bodoh je. haha

[Twenty-five] What are you listening to?
Rotting Christ - Threnody.mp3

[Twenty-six ] Do you like working in the yard
suka gak. kalo main dengan pasir, lagi best!

[Twenty-seven] Who is with you?
Takde. ari ahad maa. mane ade org datang opis

[Twenty- eight] Do you act different around the person you like?
a'ah

[Twenty- nine] What is your natural hair color?
warne perang kot..

[Thirty] Last time you were really happy?
tengah malam semalam :)

tag:
+ sesiapa yang baca ni la!

Sabtu, 5 Januari 2008

2008

5 comments
2007..

ada yang datang, dan ada juga yang kembali. ada yang memberi, kemudian mengambilnya kembali. ada yang memberi, memberi dan terus memberi. ada yang masih tercari cari. ada yang dah jumpa, tetapi tak reti menghargai. ada yang terlambat, tanpa mampu berbuat apa apa, namun tidak patah untuk berusaha. ada yang berkuasa, tetapi kemalasan lebih menguasai..

tahun 2007 ni, tangan aku kurang memberi. cuma banyak menerima. and ada yang aku terima, dan bersikap lepas tangan sahaja, tak menghargainya. tak gunakannya sebetulnya. maka, tak hairanlah tahun ni aku banyak kehilangan.

tapi, tak lupa jugak aku bertemu dengan mereka yang menarik pendiriannye. sikap yang pada pandangan aku unique. sikap brotherhood yang mengagumkan. sikap tidak peduli apa yang orang kata. err.. sikap ego yang lagi tinggi dari aku pon ada gak. haha

sebenarnya, banyak perkara menarik yang berlaku dalam tahun ini. cuma bagaimana fikiran kita sendiri yang mengatakan dan mentafsir sama ada ianya sedih, gembira, malang dan sebagainya. pandangan positif amat penting, kerana ianya banyak membantu menggerakkan daripada membatu sahaja..

aku mengakhirkan tahun ini dengan bertapa dari dunia tanpa sempadan. and it works very well.. hehe

well.. good bye another chaos ridden years

2008..

hoping to see a better and a fine day, everyday :)
and expecting a good life..

well.. hoping and expecting is waaayy tooo different. but yet, ianya menuju a same goal. and of course, life must goes on :)