Jumaat, 30 Januari 2009

wii


gerhana. gambar ditangkap oleh suadara kucai dengan teknik cermin matanya dibalut dengan cassette menggunakan Cybershot W90, ketika berada di Kluang. ketika ini, dipercayai ramai Heroes akan kehilangan kuasanya!


minggu lepas, aku bercadang nak beli broadband disebabkan internet free kat sini seperti hidup takmo, mati taknak.. amatnya susah nak decide nak beli atau tak. banyak sangat fikir PMI, C&S sampai tak tau nak beli atau tidak. sudahnya, aku just flip a coin. head yes, tail no. and it come out head! so, broadband it is.

aku beli huawei E156. RM299 percuma 2Gb micro sd. search kat lelong dan ebay, yes! memang harga ni lagi murah dari lelong dan ebay. hehee. plus, yang buat aku suke sebab die ade socket untuk external aerial. yeay!


interface untuk huawei e156. best giler


yang menjadi masalah kedua pulak, nak pilih ISP (internet service provider) yang mana pula yang paling sesuai.. ask a google!

+ digi
sux. berpandukan kelajuan EDGE yang seperti kura kura, sudah tentu terasa sangatnya sux even untuk bukak email. tapi yang bagusnye internet connection die adalah stabil. (mindset masyarakat kita: barang oversea mesti lagi bagus).

+ celcom
sux more. disebabkan kucai pakai celcom broadband, aku selalu dengar keluhan kucai. secure http (HTTPS) tak boleh pakai la. selalu connection terputus la. limited bandwith 5Gb/month. haih. https tu penting beb. nak bukak email, nak carik paper paper penting.. arrgghhh!

+ maxis
sucker. (also known as penyedut duit). terlalu banyak hidden cost. tengok sajalah line telefon yang die bekalkan. guna blok 1 minit. damn. mahal gila. telefon 1 saat tapi still kene bayar untuk satu minit. plus, limited bandwith 3Gb/month. kalo pakai lebih, kene bayar. dammit.

+ p1 wimax
loser. tak sampai taman universiti lagi. siap dealer die cakap, "nanti akan sampai jugak ke taman universiti. better awak beli dahulu sekarang sementara ada promotion". kemudian aku bertanya, "masih kene bayar ke walaupon coverage tak sampai lagi?".. die menjawab, "a'ah". damnn.. plus, abeming pernah mengadu kat kucai, kata p1 Wimax kat tempat die disconnect 60 kali sehari. hah!

+ streamyx
'bagus'. tapi kontrak 1 tahun and still wired. lol. susah la kalo balik kampung tak dapat main ym. hehee.. lagi pon macam tak pasti je nak dok sini lagi setahun. pasni nak balik kampung, nak menganggur kat kampung lak :p (kawan aku nak tukar tempat streamyx, makan masa sampai 5 bulan jugak. shit. bayar 5 bulan for nothing).. aku pentingkan portability beb. lagi pon ape aku nak buat dengan e156 aku tu. nak cucuk kat tuuuuttt?

setelah berborak dengan tokey kedai tu, akhirnya aku mengalah, daftar sahaja bersama celcom broadband hari selasa minggu lepas.

akhirnya! goodbye wifi free kat umah aku. it's been a long~~ time. babai~~




۞ (cerita cerita picisan)

semasa mahu mendaftar tu, ramai lah orang yang ada sekali kat kaunter tu. aku kene menyerahkan IC aku untuk die check sama ada aku black list atau tak. kemudian die bagi IC aku tu kepada pekerja die untuk die fotostate. setelah selesai, die serahkan IC aku tu kepada seorang mamat India blakang aku. aku pon pelik. budak tu berkata: "nah IC kamu". hah. itu IC aku la. bukan IC die. aku tau la aku ni gelap, gambar IC aku tu lagi gelap dan nickname aku 'raju'. melampau la lawak ko tu.

۞

setelah 3 hari daftar celcom, masih lagi belum ada connection. shit. pasang adapter wifi aku, dang! ade plak internet free nih. tapi tak sia sia gak aku beli broadband. 3 hari je leh pakai internet free tu. pastu aku pakai la aku punye broadband. hehehe

۞

yeay. mase tu aku pergi beli skali keyboard dan mouse wireless! pasni leh surfing sambil baring baring. hehe

۞

disebabkan bandwith limited kepada 5Gb/month, so aku menjadi makin kedekut. tak leh nak bukak website berat berat. blog orang lain pon aku tak komen sangat. just bukak, baca kejap dan tutup cepat cepat sebelum die abis load. hehe

۞

aku mahu pulang ke kampung esok. doakan aku selamat pergi dan pulang ;) dan doakan supaya leh pakai celcom 3G kat kampung aku (walaupon aku tau memang takde).

۞

taniah kepada mereka mereka yang bertunang bulan ni dan yang berkahwin bulan januari ni..

* title entri ini di ambil dari nintendo wii, yang terkenal disebabkan wiimote die (wireless), walaupon entri ini takde kaitan dengan nintendo wii.

22 ulasan:

  1. mengapa waktu d blOg ni mcm pelik je ek..??

    BalasPadam
  2. hari tu dah tulis dah perkataan "minggu lepas", tapi pastu tak tau nak tulis apa (hanya dua perkataan tu je yang timbul). thanks for telling. sy tukar balik tarik die.

    BalasPadam
  3. owh..ok..paham da..stat menaep pd pkul 7.42pm..
    perghhh~
    sgt la lame..btOl xleh keje sbg kerani..abes lingkup company..

    raju dan kamu begitu sinOnim..muahaha~

    BalasPadam
  4. jgn sedey raju...
    fair and lovely kan ade...


    muahahahaha~ *gelak jahat gile*

    BalasPadam
  5. tak mo la. kalo pakai tu nanti, muka je putih. tangan, badan dengan kaki still gelap lagi..

    gelak la .............

    BalasPadam
  6. hahaha~
    maka nye pakai lah seluruh badan..

    BalasPadam
  7. kalo tidak kerana digi gprs yg mcm kura2 nih, tidak me dapat komen blog kamooo tao.. uhuhu

    BalasPadam
  8. uwah~~ tahniah! akhirnya ada satu. tapi tak tahan bab kedekut tu. ha ha ha. :P

    BalasPadam
  9. en_me..
    hehe. mekaseh. jangan risau. celcom ni pon seperti kura kura yang asyik terjatuh je. dah la lembab. asyik disconnect je lak tu.

    missyizzati..
    mekaseh. mekaseh. itu terpaksa laaa. siap kalo nak tengok youtube, sanggup pergi rumah kawan, tengok guna streamyx :p

    BalasPadam
  10. sungguh prejudis. selamba je bagi ic ko kat orang lain.

    BalasPadam
  11. eyh, tatau plak bleh ade limit celcom bb tu.ai pakai mcm takde limit pun

    p/s: nape de bau sikret resepi nih?ahaha

    BalasPadam
  12. wah. tahniahlah sudah memakai broadband. :)

    BalasPadam
  13. yazid..
    haa. tau tak pe. sedih kan?

    azie..
    ade laa. bezanya dulu die takde tulis kat iklan. sekarang dah ade dah.. eh. mane ade sekret resipi kat sini :p

    atiqah..
    mekaceh. mekaceh atas sokongan anda :p

    BalasPadam
  14. Hello therе! I knoω thіs is ѕomewhat off tоpic but I ωas wonԁеrіng which blog platfοгm aгe you using for this
    ωebsite? I'm getting tired of Wordpress because I've had problеms wіth
    hackerѕ and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

    Look into my web page; how to get bigger boobs naturally

    BalasPadam
  15. I was curious if you evеr consideгed changіng
    the stгucture of your site? Its vеry
    ωеll ωritten; I love what yοuve got to say.

    Βut maybe you could a little more in the ωay of сontent sο peοрle coulԁ connect with it better.
    Youve got an awful lot οf text for
    only having one or twо imageѕ. Maуbe уοu
    cοuld space it out better?

    my weblοg :: 24 hr Emergency Plumber Solihull

    BalasPadam
  16. Dο yоu mind if I quote a few of your ρostѕ as lоng as I provide cгedіt and sources baсk to yοuг webpagе?
    Ϻy website is in the eхаct ѕаme area of іnterest аs
    уourѕ and my userѕ ωoulԁ rеally benefit from
    a lot of the informatiоn you ρroνide herе.
    Please let mе know if this oκay with you.

    Apрreciate it!

    Here is my website 24 hour Emergency Plumbers in Solihull

    BalasPadam
  17. I do nοt know whethеr it's just me or if everybody else encountering issues with your site. It seems like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This might be a problem with my browser because I'ѵе hаԁ this happen before.
    Αpρrecіаte it

    Feel free to visit my weblog: property storage in solihull

    BalasPadam
  18. Toԁaу, І ωent to the beach front with my kidѕ.
    I found а seа shell anԁ gaѵe it to my 4
    year olԁ daughtег anԁ sаid "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put thе
    ѕhell to her ear and sсreamеd. Theгe ωaѕ a hеrmit crab inside and it pinched
    hеr еar. She nеver wants to go bacκ!
    LoL I know this іs еntіrely off toρic but I hаԁ to tеll
    someone!

    Alsο visit my homepage ... cheap natural Yeast infection treatment

    BalasPadam
  19. Hеllo thеrе! Quick quеstion that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone4. I'm trуing tο
    fіnd a templatе oг plugin that mіght be able tо fix this
    issue. Ιf уou haѵe any recommendationѕ, plеasе shаrе.

    Τhanks!

    Mу web sitе: natural breast enlargement story

    BalasPadam
  20. Thiѕ design is іncredible! You most сertainly know how
    to kеep a rеader enteгtained.
    Bеtween your wit and yоuг viԁеos, І waѕ almοѕt
    moѵed tо start mу own blog (wеll, almoѕt.
    ..HаΗа!) Wonԁеrful job. I really еnϳοyed what
    you hаd to saу, and morе than thаt, how уou prеsentеԁ it.
    Too сool!

    Ηeгe іs mу web-site ... how to get bigger boobs naturally

    BalasPadam
  21. Dο you mind іf I quote a cоuple of your aгtiсleѕ aѕ long аs I proviԁe
    сredit and sourсes bacκ to youг blog?
    My blog is in the exасt same area of interest аs yours and my visitors would truly
    benefit from some of the infοrmation you present here.
    Ρleаse let me know if this alright with you.
    Appreciate it!

    My homepage :: Hypothyroidism Treatment

    BalasPadam

terima kaseh :)