Khamis, 27 November 2008

seketika di ym

12 comments
(entri kali ini agak kejiwa jiwaan siket)

Log perbualan ym ini telah diubah (tetapi aku masih cuba mengekalkan gaya penulisan dan keaslian cerita), sekadar untuk disuaikan pada tatapan umum.

aku: ف
kawan aku: ح

ح: pastu 25-29..aku g penang plak da. merayap g umah awek. Hhuhuuh. g kenduri akak die kawen
ف: awek ko bukan ke orang kelantan?
ح: da clash
ف: HAH!!
ح: duit dlm poket jela yg kering kontang
ف: tak tau dah clash tetiba siap dah pasang baru. ni yang nak kene sebarkan nih. Hehehehehe. nak buat gosip liar. haha
ح: mane ade tetiba. da pasang baru dulu..baru clash. huhu
ف: hahahahahaahaaa.
ح: time tu aku senyap jela. adela dlm seminggu jgk x msg2..x chat pun ngan die
ف: pastu die panas hati tak sbb x contek?
ح: pastu die adela bg msg..aku x balas. last2 die ym aku. tanye nape. asyik diam je
ف: ko jawab tak?
ح: da ade pompuan lain ek? die tanye aku pun jwb la..ye. huhu. x percaya plak die
ف: hahahaha. siot jek
ح: pastu baru la nk ckp..die sayang kat akula..itula..inila
ف: abis tu?
ح: time aku tanye..asyik xmo jwb je
ف: lor. kejam giler ko. hehe
ح: siap ade sekali..time aku dtg raye skudia aritu la… si rahman call aku… time tu aku tgh kuar ngan die. aku ckp r pd rahman.. aku tgh kuar ngan awek aku nie. da letak call tu. die tanye. "bile mase plak kite ngaku jd awek nie?" itu la penyebabnye. aku cari lain jela.... org xnk kat aku
ف: oooo. bagus bagus
ح: pastu da ckp..yg aku da ade pompuan lain tu. siap nangis2. x makan… muntah2. siap pitam. pastu masuk wad.. injet air
ف: mak aih
ح: tu member die la cite..sampai camtu skali
ف: macam carekarama la pulak
ح: heheheh. nk bersama ngan aku balik
ف: aku nak letak kat blog aku eh
ح: huhuhu...
ف: lor. pastu ko tak nak ke
ح: itula.. x kot
ف: tak pe. tak pe
ح: da declare da ngan awek aku nie… dan da diterima
ف: dapat baru, tinggalkan yang lama
ح: huhu
ف: bagus2. pastu terus tunang dan kawin
ح: patah tumbuh hilang berganti ye?
ف: ok! Betul. tepat sekali
ح: xla..3thn lg
ح: huhu. siap merancang da tu
ف: ko merpati putih.
ح: xle nk lame2 sgt
ف: patah sayapnya . di udara
ح: aku semut merah la. huhu
ف: (ekceli aku tengah dengar lagu OAG, kene lak dengan liriknye)
ف: 3tahun. cukup la tu. budak tu sebaya kita eh
ح: yg pennag nie.. mude
ح: 2 tahun
ف: haaaaaaaaaaaa. gilaa aaahhh. petik pucuk muda
ح: huhuhu. mane ade
ف: camne ko leh kenal?
ح: chatting la..
ف: hahaaa
ح: jumpe ngan die..bulan 8 dulu
ف: ek eleh. baru kenal gak la ni ek
ح: aku kenal time aku start masuk mimos nie dulu la. minggu2 awal.. mane ade dpt kije. berchatting je la kat meebo… tu yg terberkenalan tu. huhu
ف: hehehee


cerita ini lebih kurang macam cerita kat sini dulu. haa. memang kedua dua cerita ni takde kaitan, tapi aku suke lak tengok jalan ceritanya. sebab cerita cerita camni biasa aku tengok kat dalam Carekarama TV3 je. jarang lak aku jumpe dalam real life (terutama part tak nak makan sampai masuk hospital tu)...

tapi yang aku paling tak percaya sekali yang kawan aku tu, si ح. biasanya ku tengok die ni sebagai seorang yang rilex je. jenis tak de makan perasaan punye.

apa pon, tak kesah la lelaki atau perempuan. kalau tengah bercinta tu, tentulah ia berkaitan dengan perhubungan yang mendalam antara kedua dua pihak. dan apabila wujud perhubungan yang mendalam tu, tentulah perlukan 'assurance', tidak kesah la lelaki atau wanita. kedua dua penting. kalau tidak, tentu akan terasa makin tawar, tawar dan terus menawar.

lihat perbualan di atas. sape la yang tak kecewa kalo awek sendiri depan depan tak nak mengaku. mungkin ada faktor ego dan mungkin ada juga faktor faktor lain yang kita terlepas pandang (mungkin dia berseloroh atau berjenaka sahaja). apa apahal pon, hargailah perhubungan yang ada. it's really hard to create a relationship, and it's even harder to keep it. sekali sudah tawar, amatnya susah untuk kembali kepada sebelumnya.



the more you know someone, the more you should love 'em.

Selasa, 25 November 2008

about:robots

2 comments
sekiranya engkorang menggunakan Mozilla Firefox 3, cuba taip about:robots kat address bar.



haaa. kat title bar tu: 'klaatu barada nikto' adalah based kepada cerita dulu dulu iaitu cerita The Day the Earth Stood Still. cerita sains fiksyen lama (kaler hitam putih je, tahun 1951). sangatnya oldschool. dan kalo korang kene serang dengan robot atau killbot, sebut je klaatu barada nikto, nanti robot tu berenti menyerang :p



dan ayat dia yang terakhir (kat about:robots tu) iaitu Robots have shiny metal posteriors which should not be bitten. ni pulak refer kepada Bender Bending Rodríguez, watak di dalam animation Futurama yang suke sangat sebut "Bite my shiny metal ass". hehe

ekceli aku suke sangat dengan watak Bender ni. nak nak pulak, Bender ni telah divote dan dapat title Robot kedua paling jahat sekali (refer kat sini).

Ada satu episod Futurama yang bertajuk "The Day the Earth Stood Stupid". dan juga ada satu part kat dalam The Simpson dalam episod treehouse of horror yang bertajuk "The Day the Earth Looked Stupid". hah!

tapi apa apahal pon, aku suke sangat tengok bender dalam "The Beast with a Billion Backs".

bender: If robots can't go to heaven, heaven can come to us!


Sabtu, 22 November 2008

demam

5 comments

terfikir lak aku. kan best kalo kat berita ada bagitau sekarang ni musim demam atau musim tak demam ke. hehe

۞



terasa sangatnya penat kalo tengah demam.. tapi

+ best ketika demam:
nafsu makan melampau tinggi giler. asyik lapar je.

- x best ketika demam:
nak makan hapenye. sakit tekak,

+ best ketika demam:
tak leh isap rokok banyak banyak. sakit tekak. save budget minggu ni.

- x best ketika demam:
nak isap rokok tapi sakit tekak!

+ best ketika demam:
dapat manje manje dengan semua orang disekeliling

- x best ketika demam:
sampaikan orang dah naik menyampah sebab manje sangat. haha

+ best ketika demam:
tak payah nak fikir sangat pasal kerja

- x best ketika demam:
pastu nanti kerja tertangguh melambak lambak

+ best ketika demam:
asyik tdo je

- x best ketika demam:
bangun tdo je sakit kepala

+ best ketika demam:
boleh biarkan bilik bersepah

- x best ketika demam:
sakit hati kalo nak carik barang kat dalam bilik

+ best ketika demam:
dok depan pc je

+ x best ketika demam:
apa nak buat depan pc? dah la tak dapat internet

...


apa yang boleh dilakukan adalah dengan mencuba menjadi seorang yang optimistik. ni tak. asyik mengomel ngomel je. fikir demam ni ada baiknya. selalu sakit perut => helps cleaning my colon. selalu berpeluh => buang toksik. selalu sakit kepala => berhenti seketika dari fikir benda yang berat berat..


....

:)

Ahad, 16 November 2008

brisk

9 comments

Sesungguhnye, tersangatlah sakitnye hati aku dengan friendster. time aku dah nak pulangkan berukband ni, time tu la error. hah

۞


(rumahku.. seram tak?)


aku ni jenis yang tak suke sangat keluar rumah. kalau keluar pon, aku suka pergi jalan jalan sensorang menikmati keindahan alam. sampaikan ketika cuti lama dahulu, mak aku sound.

mak: angah, ko pergi la keluar rumah. g jumpe member2 ko.
aku: ye la.
mak: ko jangan dok rumah je. kalahkan anak dara lah ko ni. dok memerap je kat umah.
aku: baiklah..

aku ni jenis orang yang tak biasa berinteraksi dengan manusia lain. terlalu banyak sangat yang perlu dijaga. terlalu banyak sangat pemberat yang perlu diletakkan didalam persamaan untuk berinteraksi. dan apabila perbualan terkeluar daripada six-sigma, perasaan discomfort, perasaan sedih, marah dan sebagainya akan timbul. mungkin sebab itulah aku lebih gemar untuk berinteraksi dengan komputer, atau alat alat elektronik. dan kalo nak berborak dengan orang pon, aku suka menggunakan teknologi sebagai medium perantaraaan.

۞



sehinggalah sekarang. disebabkan study aku hanya tinggal penulisan thesis (dan tunggu viva) sahaja, aku diberikan kelonggaran untuk tukar jenis pengajian aku menjadi part time dan buat kerja kat rumah sahaja. dan aku ambil part time programmer untuk beberapa budak UTM. terasa agak selesa sebab segala kerja boleh dilakukan kat PC aku ni ha, tanpa menyalahi hukum habit aku yang tak suke keluar rumah. hehe

yang lagi menarik adalah kerana aku boleh buat kerja di depan pc, minum air depan pc dan buat kerja sambil isap rokok depan pc. emm yeah.. blisss!

namun.. kadang kadang, kat bilik ni pon ada setitik dua tiga perkara (bagi aku) yang buat sakit hati juga. camni..

aku berkongsi tandas dengan bilik sebelah. biasalah, kadang kadang dia terkunci tandas tu, menyebabkan aku kene gune tandas kat bawah sehinggalah salah sorang daripada diorang datang tolong bukakan pintu.. mula mula tu ok la. tapi makin lama makin kerap lak. orang selalu berkata, feeling pagi akan sentiasa dibawa sehingga ke petang. kalo dah pagi pagi sakit hati, aku bangun and nak terus mandi tak dapat, nak turun tandas bawah lak kene beratur, tak ke sakit hati.

aku juga dah keluarkan barang barang aku dari tandas. kalo terkunci, tak perlulah aku merempat meminta minta dari orang lain. adakah kamu tidak sedar lagi?

tapi tak pe. sabar.. tiap kali terkunci, aku sms. sms marah marah la..

semalam. yeah. the last straw. aku terbangun kerana aku sakit perut. tapi tandas aku lak terkunci. bengang!! bergegas ke tandas master bedroom, panjang lak tengah pakai. terus aku bergegas ke tandas bawah. dammit. kene beratur lak. nak kene tunggu dua orang lak tu. dammit. berguling guling aku kat bilik nak tahan perut aku.

sampai ke hari ini terkunci. wah. ini sudah lebih.. tau la korang jenis tak dok kat umah.

tiap kali aku sakit hati, si اني yang menjadi mangsa dengar aku pot pet pot pet. hehe.. akhirnya dia bagi cadangan yang sangat menarik bagi aku. vengeance. sweet sweet ol' vengeance. buat balik perkara yang sama kat dia. mungkin ada betulnya. selagi dia tak terasa, selagi tu la dia akan sentiasa mengulanginya..

۞

minggu depan, اني akan pulang ke Melaka. cuti sekolah. dan minggu depan banyak lak benda aku nak kene uruskan. after this, i'm becoming more moody then ever.

mark my words: time aku ada hal sangat penting aku nak uruskan tetiba lak tak leh pakai tandas tu, akan aku terajang dan kopakkan pintu bilik ko. i don't care the sequence and consequence dammit.

baiklah. hari ini akan ku lakukannya. don't care ko nak g kerje ke, ape ke. aku kunci, then aku (sanggup) g merempat tdo kat tempat lain. hahaha. padan muke!

ini bukan sekadar luahan!

+++

tambah siket..
lepas jumpe اني (dua jam selepas entri ini dipublish), aku rasa tenang siket. اني cakap aku ni pembersih. kalo nak mandi ke ape, suke kat tempat sendiri/private, tak suke tempat lain. tak terfikir lak aku perkataan 'pembersih' tu. hehe.. lagi pon aku ni kene banyak belajar bersabar. orang melake la katakan. panas baran. hehehehee

dan dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan selamat bercuti sekolah kepada mereka yang masih bersekolah, selamat mengambil peperiksaan SPM kepada mereka yang berkenaan dan selamat maju jaya kepada Malaysia!

Sabtu, 15 November 2008

spit in the sky

7 comments
baru dalam 4 ke 6 bulan aku pakai moto ni. sekali bukak nak check air bateri motor, hambek ko. di bawah had yang di benarkan. dammit.



(macam bell-curve kan?)

tapi tak leh nak kata apa gak. sebab dalam masa yang sama ni, aku dah jalan dekat 10,000km. haha. mane taknye. rajin g dating ;p eh.. jalan jauh leh efek kat bateri ke? tak tau den..

۞

Spit in the sky 1:

dulu aku banyak sangat duit syiling. ketika aku ade duit, semua duit syiling akan disimpan kat dalam bekas, dan takkan bawak keluar. time aku takde/kekurangan duit, time tu la aku jalan jalan bawak banyak gilor duit syiling. ka-ching ka-ching, bunyik aku berjalan. hehe



so, aku asingkan kepada tiga bekas. bekas pertama yang warne itam tu, sume duit syiling lame/rare item. percaya atau tak, kadang kadang ada orang yang sanggup jual/beli memahal duit lama (kalo tak percaya, cuba carik kat ebay). believe it or not, aku ada duit syiling ni:

+ 10sen first series and first minting (1967) and other year first series (1968 - 1988)
+ 20sen first series and first minting (1967) and other year first series (1968 - 1988)
+ 50sen first series and first minting (1971) and other year first series (1973 - 19 84)

bekas kedua pulak, bekas yang aku pakai lepas aku minum air mineral. aku koyakkan siket, dan sumbat syiling2 aku kat dalam tu. so, kalo aku nak keluarkan atau guna syiling tu, aku kene koyakkan abis penutup tu. sangatnye sayang nak koyakkan... penat aku penuhkan dulu..

bekas ketiga lak.. well. just assume it as 'fast port'. kalo nak keluar beli rokok, aku grab je terus dari bekas ni. kalo aku balik dari luar, ade syiling kat poket, aku campak je kat dalam ni..

yang aku merepek pasal syiling aku ni ekceli sebab aku sekarang terasa perlu menggunakan semua syiling tersebut untuk memenuhi nafsu buas aku terhadap teknologi. dammit. dulu punye la berazam tak mo pakai syiling ni.. arrrggghhhhh!!!

sebagai seorang lelaki, sudah tentulah ego aku tinggi. when people talk about their old coin, aku pon ade gak sifat bangga-diri nak cakap aku ada duit malaysia yang agak rare! dammit again..

۞

Spit in the sky 2:

semenjak aku rapat dengan panjang, aku selalu sangat dengar cerita pasal FOREX. tapi bukan panjang yang join, brader brader (kawan kawan panjang.. kalo ikut istilah friendster, 2nd degree friend la :p) yang slalu lepak sekali. sebab diorang full time FOREX (bagi diorang, macam makan nasik je main FOREX ni). mula mula aku sangatnye berminat. sebab ianya sangat berkaitan dengan thesis aku dulu.



after several research, faq dgn orang orang yang terlibat, tak terlibat dan yang tak reti apa apa pasal forex tapi masuk je, aku mengambil keputusan untuk tidak mencampuri hal ehwal forex ni. bukan senang woo.. forex dan bidang Siri Masa/Statistik ni tak dapat dipisahkan, walhal speciality aku adalah dalam bidang Statistik dan Siri Masa. dan aku rasa lepas thesis aku tu, gatal sangat tangan aku nak applykan forecasting kat mana mana situasi. termasuklah buat programming (tapi aku teringat penyelia thesis aku tu cakap, statistician sangatnya kedekut. sebab dari teknik statistik la yang buat dia boleh makan nasik hari hari).

macam orang makan nasik gak. kalo tak kena tekniknya, tidak kenyang. dan jangan lupa ada gak orang yang tak makan nasik kat dunia ni.

selepas lebih setahun tak lepak dengan brader brader tu, aku tak dengar sangat dah pasal forex. urge aku pon dah kurang. cuma baru baru ni rakan baik aku masuk forex dan dia ajak aku masuk sekali. dammit.

sekali lagi aku di dalam dilema. plus, di khabarkan leh baut programming sekali. iklannya seperti menarik benang di dalam tepung.. sedikit sedikit menarik minat aku tanpa mengkocahkan nafsu aku terhadap teknologi.

tetiba aku rasa macam nak masuk lak. nak test adakah aku masih layak claim aku punya speciality adalah dalam bidang Siri Masa. adakah skill aku sudah tumpul, seperti memakan nasik putih tanpa lauk.. dang!

cuma... sekarang ni kat teratak 42 tengah sangap internet. takde internet free. aku menaip entri ini pon atas talian berukband si dia dan perasaan belas kasehan si dia yang kasehan melihat muka seposen aku sebab terputus dengan dunia maya. hehe.. mekaceh :p

apa apahal pon, aku amat berterima kaseh kat rakan baik aku tu sebab selalu tawarkan kat aku apa apa opportunity yang dia jumpa atas kerja kerasnya.

۞

mungkin hari ahad aku akan post lagi satu entri sebelum aku pulangkan berukband ini kepada si dia... emmm//////

sekadar luahan je :p