Ahad, 28 Disember 2008

11 comments
selamat menyambut tahun baru 1430. semoga tahun ini menjanjikan penambahan amalan yang mulia, berlipat lipat kali ganda (dan kurangkan amalan yang menambahkan dosa, seperti ....)..

۞

this is my 288th post..

Just like the other end of the year. Get out from the door, paused, look at my back for a little while and sigh. What a disappointed year. No achievements and no improvements. Just wasting my time here ;( soooo saddd..

Finished my study?
- Nope.

Get a job?
- Naahh..

Get a lot of money?
- only in my dreams

Car? (Got license and own a car)
- hahaa.. nope

Buy a house?
- not a chance

Going through a happy year?
- hell yeah

Having a strong relationship?
- hell no

shit!

Ever wonder why I nicknamed myself as fa on the net? One, it is from my own name, Fairuz. And secondly, it is taken from French words, Fait Accompli.

fait accompli
lit. accomplished fact; something that has already happened and is thus unlikely to be reversed.


ref here: wikipedia

haih!

Khamis, 25 Disember 2008

kosong

15 comments

(pokok krismas di teratak 42!)


peristiwa tengah malam tadi..

"Ya Allah.. lapanye aku". desis hatiku. aku lihat keliling, tiada sebarang makanan yang boleh di kunyah.. ahh.. tunggu je la kucai dengan fit balik dari majlis makan makan. katanya ada majlis makan makan seafood/steamboat yang ditaja oleh kawan kepada awek kucai.. geram dengan diri sendiri. sudah tahu suka seafood, lagi mahu menolak. tapi segan lah. diorang pergi dengan awek masing masing.. keras lah aku nanti..

sudah pukul dua belas setengah dah ni. lama pula rasanya diorang keluar. aku bersiap siap dan terus turun ke bawah. nekad. kalau diorang belum balik lagi, aku terus pergi makan sensorang. sedihnye makan sensorang mase krismas :p

tik tik tik.. masih berkunci lagi pintu bilik diorang. ah. keluar sahajalah. bukannya aku ni perempuan. tiada siapa pun yang mahu merogol aku. hehee

buka sahaja pintu rumah, aku dikejutkan dengan dua makhluk yang tengah dok menyangkung kat depan pintu..

"hoh, ape korang buat ni? bila korang balik?" tanya aku. "jom g teman aku makan. aku dah lapar giler dah ni", sambil mengignorekan kucai yang cuba memberi jawapan..



sekali rupanya diorang tengah bagi bebola ikan dengan paru kepada anak anak si Putih. "arghh.. kucai! fit! aku dah le lapar. boleh pulak korang bagi makanan lazat tu kat kucing".. sedihnye.. diorang hanya tergelak kecil sambil meneruskan aktiviti tersebut..

kecewa aku. antara aku dan anak anak si Putih, aku sudah tahu di mana tahap aku. lantas aku terus pergi membawa diri sensorang di malam yang gelap...

ketika entri ini di tulis (selepas 20 jam dari peristiwa di atas), masih tiada lagi orang di rumah ini. tinggal aku sorang je lagi dari petang tadi. ah.. tensionnye. boringnye.. lapanye.. mahu saja aku pergi makan di Ulu Tiram. sejam saja perjalanannya. boleh usha awek di sana :p

emm.. it is doable. ah.. nak g Ulu Tiram lah camni:D


(anak anak si Putih dan 'katil' barunya)


۞

All Eyes on MTV Germany - Slipknot Paul Gray



ps: teringat pula entri 'Kosong' oleh Pak Dogol :p

Selasa, 23 Disember 2008

puteri gunung ledang

38 comments
ps: entri kali ini ada banyak gambar. minta maaf kepada sesiapa yang load lambat..

seperti yang telah aku coretkan pada entri yang lepas, hujung minggu lepas telah pon aku penuhi dengan camping kat Gunung Ledang. ni kali kedua pergi ke sana (pertama masa camping pengakap dulu :p). yang pergi adalah aku, fazrol, jay em, mat z (orang kelantan singapore), cupak, onn, nata, fazdi dan nain. 2 kereta dari skudai, satu lagi dari shah alam..

awal awal lagi aku dah kene sound dengan budak budak teratak 61..

"weh, nak beli bawang putih tak??", tanya fazrol kepada jay em. "nak letak kat setiap khemah eh", sampuk aku pula. "ha. mulut jangan celupar nanti kalo dah naik gunung" sound fazrol dan jay em kat aku. "uupss". ni lagi satu aku risau. mulut aku ni dah le memang celupar abes. camne la nanti kat atas gunung. hehe


ketika nak pergi. aku pergi naik pakai beg sekolah dengan slipar pink kesanyangan aku.. nak tercabut slipar tu. hehe


ini tempat tujuan kami. kolam puteri. mase ni sume semangat nak naik (sebelum pancit di tengah jalan). tanya ranger brapa lama nak sampai kolam puteri ni. "emm.. 40 minit je", balas ranger tersebut. hah.. lame dan tinggi tu.


pesan ranger tersebut kepada kami "kalo dah sampai tempat berpagar tu, itu je lah limit kamu boleh berada. pastu jangan naik lagi sebab tu sudah masuk kawasan Taman Negara".. emm. baiklah!


ni kolam puteri, tempat tujuan kami. agak seram gak. hanya menggunakan dua kayu untuk memisahkan antara kolam dengan air terjun tu. tinggi woo air terjun tu. tingginya lebih 5 tingkat pada anggaran aku.. risau gak kalo aku collapse pastu terhanyut kat sana. hehe


sampai sampai sahaja, masing masing terus memasang khemah. dan kemudian terus memasak. lapa woo.. jangan tak tau, semua yang pergi ni pandai memasak. bujang bujang terlajak la katakan. hehe


rak tempat letak barang. tak stabil langsung.. sape la yang buat tu. hehe.. petang tu kami makan nasik, sardin, rendang dan telur dadar. sedap woo..


habis je makan, ape lagi. berendam la kat kolam puteri :p


malam tu buat bbq dalam gelap gulita.. best. makan sate, daging panggang, kepak ayam, dan kambing.. sayangnye aku tak makan kambeng.. (mase diorang bakar sate ni, aku tengah tdo. sungguh kurang sopan aku ini).


makan malam.. (selepas aku baru bangun tdo)..


keesokkannya (ahad)..


masing masing semangat nak pergi mandi seawal 7 pagi. selepas sarapan sate, kambeng, ayam dan daging, masing masing terus pergi ke kolam puteri. ye la. awal awal macam ni tengah takde orang. sedap gilor mandi. tak kesah nak buat ape pon, takde orang lain yang boleh misjudge. hehe

+ beberapa notable jump!


jump mat z. jump! (mat z antara orang yang paling banyak jump)


aku pon nak gak..


mamat kelantan singapore ni lagi..


jay em jadi superman..


aku dgn onn free jump..


fazdi berjalan di atas air. hehe


jay em tirok. hehe


semua jump. nain terlambat siket. hehe


aku, fazdi dan mat z.. jump!!!


jay em dan fazdi


mat z (yang lain dah tenggelam)


fazdi flying :p


ni bebudak teratak 61. mat z, jay em dan fazrol.


"emm.. bestnye diorang berendek kat dalam air", kata cupak.. cupak jeles la tu..


haa.. best tak bang dok sini? licin tu beb :p


muka muka semangat nak mandi. sila pilih :D

mahu pulang..


tak bestnye kene balik. time ni la mulut masing masing mule celupar. hah. mentang mentang la nak balik. cube kalo tdo satu malam lagi. konfem senyap je. hehehe


singgah makan tengah hari di melaka. siap sesat sesat lagi. dari 'tangkap' ke jasin. pastu dari jasin ke ayer keroh.

+ beberapa notable peristiwa (mostly from my perspective)..

- mat rempit

tengah mengemas ngemas, tetiba dengar bunyik broom broom.. sapa ya. rupa rupanya ada mat rempit kat gunung ledang tu. ceh. sampai kat atas gunung pon korang ade ek. betul la apa yang orang kata. mat rempit berada di mana mana sahaja. kat atas gunung pon ada. hah!

- siapa punya ni ya?

sedang aku sebok buat rak tu, tetiba datang fazrol kat aku. "raju, meh sini ko ikut aku", kata fazrol. aku pon mengikut je la die. lalu fazrol menunjukkan kat aku tapak kaki yang besar. terkejut gak aku. kata fazrol kepada aku "aku rasa ni tapak kaki gajah ni, nak bagitau diorang tak?". aku paused sekejap. "tah. bagitau je la kot" kataku.. emm.. risau gak. dalam hati aku berharap jangan la tetiba ada banyak burung terbang. alamat kurang baik tu.. tapi alhamdulillah tiada apa apa yang berlaku..

- tengah tengah malam..
semua sudah tdo. tinggal aku dan fazrol sahaja yang berborak lagi di luar khemah. masing masing duduk di atas pasir. "sejuk giler la bontot aku", kata fazrol, lantas berdiri di hadapan aku. aku yang memegang lampu handset aku hanya mengiakan aje. aku teringat gak bebudak ni pesan, jangan suluh dan pandang kat atas waktu malam.. tapi disebabkan tindakan reflex aku, tiap kali fazrol bercakap, aku akan menyuluh mukanya dan pandang atas. dan ternampak something benda putih kat atas. "shit", kataku dalam hati. terus aku berborak memandang kaki fazrol. seram giler.. pastu leh lak fazrol cakap "weh raju, ko dengar tak bunyik ape tu?", tanya fazrol.. arrghhh.. celake tul. terus aku ajak fazrol masuk khemah.. tdo. hehe

- kesejukkan atas gunung..
yang selalu aku dengar orang kata sejuk giler kat atas gunung. tapi mungkin malam tu aku termakan daging kambeng, terus panas badan aku. tdo pon berlenggeng je. bukak baju. dan kalo boleh aku nak bukak skali seluar aku.. ngehehehe..

- mamat kelantanese singporean
di RnR Machap..

dengan yakin je cakap "I kat Manchap ni".. emm.. ape la yang die tengah fikir tu. melancap? hehehehe.. kemudian di atas Gunung Ledang pula.. "I dah sampai dah kat Tangkap". emm.. Tangkak dan Tangkap. seb baik tak jauh sangat bunyinye. hehe.. banyak gak la istilah kelantanese singapore yang aku belajar dari dia. "tengkodok" adalah cengkodok. hehehe

- ikan

kat sini pon ada ikan tau. fazrol dapat anak ikan, disaksikan oleh nain yang ade kat sebelah. dan korang yang melihat gambar ini juga turut menjadi saksi.

+++

alhamdulillah, tiada apa apa perkara yang tidak diingini berlaku. semuanya selamat pergi dan pulang. yang sakit sakit pon disebabkan masing masing kurang eksesai. cram sane sini. hehe

best!!~ pasni nak g mane pula ye.. emm :D

Sabtu, 20 Disember 2008

7. fair enough

6 comments
hari ini..



hari ini agak bz siket. mencari barang barang untuk g camping. ikut hosmet fazrol (jay em dan nata). hehe.. ni first time aku ikut budak budak ni g camping. so, aku just dok diam, dan banyak bertanya. tak de pengalaman beb..

kemudian pergi ke persada johor, ade pc fair..



aaaa... bestnye perang broadband. tapi sayang. harge takde la jatuh sangat pon mase perang ni :p yang bestnye kat persada ni, kalo lalu ikut laluannye, nanti mula mula masuk kat area jual barang barang pc, laptop dan kamera. pastu lalu kat hall yang penuh dengan booth jual speaker (perang speaker lak kat sini.. memekak je. sume nak bukak speaker besar besar. hah).. pastu lak sampai kat kawasan berukband :p



dibeza bezakan mengikut kaler. hijau = meksis, biru = celcom, ungu (atau hitam.. tak ingat lak) = p-satu wimax, dan oren = stremek. waaa... bestnye wimax. laju giler. aku rase pasni nak angkut wimax. tapi yang sedihnye, coverage die tak sampai lagi kat skudai. "hujung bulan 1" kata salesman tu dengan yakin je. hah. sakit gak nak bayar sebulan for nothing. tu pon aku macam yakin tak yakin je sampai bulan 1 nanti kat skudai :p

kemudian ke opening jusco bukit indah..



tak perlu lagi kot aku nak pos gambar jusco bukit indah. dulu dah pos dah (time takde orang.. kat sini). puas hati sebab besar giler. tapi tak puas gak sebab takde wayang (walaupon aku baru 5 kali tengok wayang dalam 24 tahun ni). hari ini hari pembukaannye. memang besar giler. lalu kat sutera mall dengan jusco taman universiti hah.. kosong je. tak ramai langsung manusia di sini.. ramai ramai g meraikan jusco bukit indah kot :p

insyaAllah, esok pagi pagi aku dengan budak ni akan gerak ke Gunung Ledang. nak g camping. kalo tak leh camping kat sane, plan kedua lak, pergi ke Pengkalan Balak. boleh jumpe اني :p

doakan supaya kami selamat pergi, bergembira dan pulang ya :)

۞

tag dari yazid lagi..

7 Ciri Perempuan Idaman;
1. sedap mata aku memandang. bak kata pepatah, dari mata, jatuh ke hati :p
2. Percaya, memahami dan terima seadanya siapa aku ini.. ini sahaja sudah memadai..

7 Wanita / Lelaki Yang Pernah Di Minat
hehehe.. takkan la nak paste kat sini. buat naya ja..

7 Perasaan Sekiranya Keluar Dengan Orang Yang Saya Minati;
1. gembira. nanti aku asyik tersenyum je.. hehe
2. berdebar debar. :D
3. segan dan termalu malu sendirian. hehe
4. risau dengan penampilan diri sendiri. pakaian yang aku pakai ni sesuai tak, rambut aku ni kusut ke, cara jalan aku kekok ke, tangan kanan ke aku isap rokok atau tangan kiri? hah..

7 Tempat Istimewa Yang Ingin Dilawati Bersama Orang Yang Tersayang;
1. tepi pantai. mana mana pantai yang indah, yang masih belum dicemari lagi.. (ade ke??)
2. gunung gunung yang tinggi untuk melihat dunia dari sudut yang berbeza..
3. mana mana shopping complex. suka melihat telatah manusia disekeliling..
4. antartika. kerana hanya akan tinggal kami berdua sahaja di sana (tapi mungkin ada saintis sekali kat sane kot.. sebok je diorang nih)
5. bulan. melihat pantulan cahaya matahari dari bumi bersama sama. sedangkan indah aku melihat bulan dari bumi ini, sudah pastilah lagi indah sekiranya melihatnya dari bulan itu sendiri.... kot
6. bermuda triangle. menyelami misteri bersama sama. mana tau boleh jumpa kapal perang dunia kedua ke..
7. tempat yang romatik. dari restoran yang ditempah khas untuk kami berdua sahaja (bukan kedai mamak, macam restoran kat atas menara kl tu ke) sehinggalah berjalan jalan ke Italy.

7 Barangan / Sesuatu Istimewa Yang Mungkin Dihadiahkan Buat Orang Yang Tersayang;
emm.. ianya hanya akan menjadi istimewa sekiranya si dia sahaja yang mengetahui dan menerimanya. kalo ada orang lain yang dapat gak dari aku, takdelah istimewa sangat pon.

7 Lagu Yang Akan Anda Nyanyikan Untuk Orang Tersayang;
1. Amelina - Semakin Rindu Semakin Asyik
2. 4U2C - Darling I love you
3. Juliet The Orange - Eyelash
4. J. Mizan - Hari Ini Dan Semalam
5. Deddy Dores & Mayang Sari - Jangan Pisahkan
6. Intoxicated - Possibility
7. Teacher's Pet - Warisan Wanita Terakhir

7 Mereka Yang Di Tag
mana mana 7 blogger yang rajin melaksanakan tag ini..

..

bagi aku, percaya, memahami dan menerima seadanya tu sangat penting ketika masa mula mula ingin menjalinkan hubungan intim (dan mengimprove atau at least mengekalkan hubungan). memang lah takde semua perkara yang boleh kita terima masa awal awal, tapi tu yang pentingnya percaya dan memahami. aku tak suke sangat orang yang suke aku ubah itu ini semata mata untuk mencintainya (terutama ketika awal awal bercinta). take times la dammit. kalo betul betul dia trust kat aku and terima aku as whole, barulah aku boleh cuba untuk berubah. walaupon kami ada limited time sahaja untuk bercinta..

percaya atau tidak, diatas sebab tu lah baru aku rasa worth untuk berubah. fair enough. dia kata dia nak tengok aku besarkan badan, hah.. amik ko. sampai 10 kilogram berat aku bertambah. (dulu berat aku sebelum puasa 38kg je). tapi ekceli still nampak kurus lagi.. tinggi aku 165cm. nak kene tambah lagi 10 kg kot. hehehe

Rabu, 17 Disember 2008

taniah to both Fairuz

9 comments
13 haribulan Disember 2008..



taniah diucapkan kepada siti fairuz dan faidzal di atas perkahwinan mereka. semoga berbahagia hingga ke syurga kelak.



juga taniah diucapkan kepada mohd fairuz dan shida zhulia kerana berjaya membawa cinta mereka dari Tingkatan 5 dahulu (2001) sehingga ke atas pelamin. boleh menjadi inspirasi kepada budak budak sekolah sekarang untuk bercinta lama lama :p juga diharapkan agar mereka berbahagia selama lamanya :)

۞

sebenarnya, agak lama juga aku bersama sama ahli teratak 42 melakukan aktiviti bersama. dan hari ini, setelah seminggu plan bersama Yazid, Geweng (hah Geweng, plan je lebih, bukannye pergi pon.. haha), Kucai, Skem dan Arep, akhirnya hari yang dinantikan telah tiba. mendapat dua jemputan kahwin. satu di Muar (Siti Fairuz dan Faidzal) dan satu lagi di Rengit (Mohd Fairuz dan Shida Zhulia). sebenarnya ada banyak lagi jemputan, cuma kad yang sampai ditangan aku hanyalah dua ni sahaja. rule of thumb, kalo dapat jemputan (kad kahwin), mesti cuba sedaya upaya untuk pergi selagi tiada aral yang melintang.

aku, kucai, skem dan ila menuju ke destinasi dengan menaiki kereta yazid. dan diikuti pula dengan arep (dan aweknye), john dan buaye.



setibanya kami di hentian Machap untuk menuggu kereta john, kucai berkata pada aku "jom isap rokok kat atas tangki". aku iye kan aje. agak lama juga tak naik tangki. dahulu (ketika Tingkatan 5), aku dan kucai gemar menaiki tangki air di sekolah. masing masing ada tujuan sendiri. bagi aku, aku sukakan cabaran. dari menaiki tangki besi yang berkarat (disekolah dulu la, kat R & R Machap ni tangga batu. tak thrill sungguh), sehinggalah menghadapi angin lintang di kawasan tangki (kat sini kene hati hati siket, takut melayang je ke bawah. hehe).. (lagi cerita daripada kucai di blog barunya di sini).

setelah sampai di puncak tangki, baru aku 'terasa' kembali perasaan dahulu ketika di atas tangki sekolah. aku gemar berada di tempat tinggi (selagi tempat itu berpagar). aku suka memerhatikan telatah mereka yang berada di bawah. kerana (setakat yang aku perasan), tiada seorang pon yang tahu kami berada di sana (kecuali yazid setelah kami bagitau dia)..

lumrah alam. setiap yang berlaku boleh dimetaforkan dan diaplikasikan kepada kehidupan seharian. seronok berada di puncak. sejuk kerana angin yang kuat. melihat manusia manusia yang lain di bawah dengan angkuh (kerana mereka berada dibawah). mungkin inilah perasaannya apabila seseorang itu berdarjat tinggi. mewah, khayal dan mudah terleka didalam 'kelembutan' buaian angin.

adakah ini resmi padi? adakah ini caranya padi menunduk setelah berisi? atau apakah ini hanya padi yang sekadar menunggu untuk ditampi?

Selasa, 2 Disember 2008

Bukit Indah (Jusco/AEON)

14 comments
Lately, aku kurang sangat berjalan. Penanda minyak motor aku pon dari dua minggu lepas, masih lagi di atas tanda separuh tanki (setelah diisi penuh dua minggu lepas). Maka, aku mengambil 'peluang keemasan' ini untuk memberikan sebab untuk berjalan ke tempat tempat yang aku gemari, tempat yang dapat membantu aku melapangkan fikiran, dan juga tempat yang aku enjoy sensorang (walaupon enjoy aku cumalah berjalan kaki sahaja). dan salah satu tempatnya adalah Bukit Indah.



Dulu aku ade gak cerita pasal bukit indah gak kat sini. Cuma kali ini, lebih menumpu kepada Jusco baru yang dibina berhampiran dengan Center of Bukit Indah. Dari piramid besi (penanda Bukit Indah), dapat diperhatikan bangunan Jusco tersergam indah.



bangunan yang agak besar, aku anggarkan keluasannya sekurang kurangnya yang hampir sama seperti Jusco Tebrau. maaf, gambar tak lawa sangat. pakai kamera handphone aku je.. dah tu, amik gambar time tengah dawn. lagi la tak lawa jadinya.



di sebelah pintu masuk jusco tebrau, kelihatan kedai KFC dan pekerja pekerjanya sedang bertungkus lumus untuk membuat 'arrangement'. setakat ni, aku cuma dapat confirmkan dengan mata aku, memang ada KFC di Jusco Bukit Indah. kedai lain? tidak ku ketahui..



Ini pulak main entrance. lawa. terutama ketika waktu tengah senja senja, cahaya dari lampu lampu di dalam jusco yang memberikan impak timbul kepada simbol jusco di hadapan. dan ya, ada tiga tingkat!

cuma.. tak tau lah bila perasmian jusco ni. hopefully cepat, dan aku rasa mungkin dalam bulan ini atau at least pon bulan depan. ye la. management mana yang suke tangguh tangguh opening. hehe


...

kan best kalo kat umah aku ade kerusi macam kat video bawah ni. tak perlu jalan jalan jalan jejauh. tapi, sekiranya ada, tak dapat la aku nak kurangkan minyak moto dan tak dapat la aku nak pos entri yang macam ni lagi :p

Khamis, 27 November 2008

seketika di ym

12 comments
(entri kali ini agak kejiwa jiwaan siket)

Log perbualan ym ini telah diubah (tetapi aku masih cuba mengekalkan gaya penulisan dan keaslian cerita), sekadar untuk disuaikan pada tatapan umum.

aku: ف
kawan aku: ح

ح: pastu 25-29..aku g penang plak da. merayap g umah awek. Hhuhuuh. g kenduri akak die kawen
ف: awek ko bukan ke orang kelantan?
ح: da clash
ف: HAH!!
ح: duit dlm poket jela yg kering kontang
ف: tak tau dah clash tetiba siap dah pasang baru. ni yang nak kene sebarkan nih. Hehehehehe. nak buat gosip liar. haha
ح: mane ade tetiba. da pasang baru dulu..baru clash. huhu
ف: hahahahahaahaaa.
ح: time tu aku senyap jela. adela dlm seminggu jgk x msg2..x chat pun ngan die
ف: pastu die panas hati tak sbb x contek?
ح: pastu die adela bg msg..aku x balas. last2 die ym aku. tanye nape. asyik diam je
ف: ko jawab tak?
ح: da ade pompuan lain ek? die tanye aku pun jwb la..ye. huhu. x percaya plak die
ف: hahahaha. siot jek
ح: pastu baru la nk ckp..die sayang kat akula..itula..inila
ف: abis tu?
ح: time aku tanye..asyik xmo jwb je
ف: lor. kejam giler ko. hehe
ح: siap ade sekali..time aku dtg raye skudia aritu la… si rahman call aku… time tu aku tgh kuar ngan die. aku ckp r pd rahman.. aku tgh kuar ngan awek aku nie. da letak call tu. die tanye. "bile mase plak kite ngaku jd awek nie?" itu la penyebabnye. aku cari lain jela.... org xnk kat aku
ف: oooo. bagus bagus
ح: pastu da ckp..yg aku da ade pompuan lain tu. siap nangis2. x makan… muntah2. siap pitam. pastu masuk wad.. injet air
ف: mak aih
ح: tu member die la cite..sampai camtu skali
ف: macam carekarama la pulak
ح: heheheh. nk bersama ngan aku balik
ف: aku nak letak kat blog aku eh
ح: huhuhu...
ف: lor. pastu ko tak nak ke
ح: itula.. x kot
ف: tak pe. tak pe
ح: da declare da ngan awek aku nie… dan da diterima
ف: dapat baru, tinggalkan yang lama
ح: huhu
ف: bagus2. pastu terus tunang dan kawin
ح: patah tumbuh hilang berganti ye?
ف: ok! Betul. tepat sekali
ح: xla..3thn lg
ح: huhu. siap merancang da tu
ف: ko merpati putih.
ح: xle nk lame2 sgt
ف: patah sayapnya . di udara
ح: aku semut merah la. huhu
ف: (ekceli aku tengah dengar lagu OAG, kene lak dengan liriknye)
ف: 3tahun. cukup la tu. budak tu sebaya kita eh
ح: yg pennag nie.. mude
ح: 2 tahun
ف: haaaaaaaaaaaa. gilaa aaahhh. petik pucuk muda
ح: huhuhu. mane ade
ف: camne ko leh kenal?
ح: chatting la..
ف: hahaaa
ح: jumpe ngan die..bulan 8 dulu
ف: ek eleh. baru kenal gak la ni ek
ح: aku kenal time aku start masuk mimos nie dulu la. minggu2 awal.. mane ade dpt kije. berchatting je la kat meebo… tu yg terberkenalan tu. huhu
ف: hehehee


cerita ini lebih kurang macam cerita kat sini dulu. haa. memang kedua dua cerita ni takde kaitan, tapi aku suke lak tengok jalan ceritanya. sebab cerita cerita camni biasa aku tengok kat dalam Carekarama TV3 je. jarang lak aku jumpe dalam real life (terutama part tak nak makan sampai masuk hospital tu)...

tapi yang aku paling tak percaya sekali yang kawan aku tu, si ح. biasanya ku tengok die ni sebagai seorang yang rilex je. jenis tak de makan perasaan punye.

apa pon, tak kesah la lelaki atau perempuan. kalau tengah bercinta tu, tentulah ia berkaitan dengan perhubungan yang mendalam antara kedua dua pihak. dan apabila wujud perhubungan yang mendalam tu, tentulah perlukan 'assurance', tidak kesah la lelaki atau wanita. kedua dua penting. kalau tidak, tentu akan terasa makin tawar, tawar dan terus menawar.

lihat perbualan di atas. sape la yang tak kecewa kalo awek sendiri depan depan tak nak mengaku. mungkin ada faktor ego dan mungkin ada juga faktor faktor lain yang kita terlepas pandang (mungkin dia berseloroh atau berjenaka sahaja). apa apahal pon, hargailah perhubungan yang ada. it's really hard to create a relationship, and it's even harder to keep it. sekali sudah tawar, amatnya susah untuk kembali kepada sebelumnya.



the more you know someone, the more you should love 'em.

Selasa, 25 November 2008

about:robots

2 comments
sekiranya engkorang menggunakan Mozilla Firefox 3, cuba taip about:robots kat address bar.



haaa. kat title bar tu: 'klaatu barada nikto' adalah based kepada cerita dulu dulu iaitu cerita The Day the Earth Stood Still. cerita sains fiksyen lama (kaler hitam putih je, tahun 1951). sangatnya oldschool. dan kalo korang kene serang dengan robot atau killbot, sebut je klaatu barada nikto, nanti robot tu berenti menyerang :p



dan ayat dia yang terakhir (kat about:robots tu) iaitu Robots have shiny metal posteriors which should not be bitten. ni pulak refer kepada Bender Bending Rodríguez, watak di dalam animation Futurama yang suke sangat sebut "Bite my shiny metal ass". hehe

ekceli aku suke sangat dengan watak Bender ni. nak nak pulak, Bender ni telah divote dan dapat title Robot kedua paling jahat sekali (refer kat sini).

Ada satu episod Futurama yang bertajuk "The Day the Earth Stood Stupid". dan juga ada satu part kat dalam The Simpson dalam episod treehouse of horror yang bertajuk "The Day the Earth Looked Stupid". hah!

tapi apa apahal pon, aku suke sangat tengok bender dalam "The Beast with a Billion Backs".

bender: If robots can't go to heaven, heaven can come to us!


Sabtu, 22 November 2008

demam

5 comments

terfikir lak aku. kan best kalo kat berita ada bagitau sekarang ni musim demam atau musim tak demam ke. hehe

۞



terasa sangatnya penat kalo tengah demam.. tapi

+ best ketika demam:
nafsu makan melampau tinggi giler. asyik lapar je.

- x best ketika demam:
nak makan hapenye. sakit tekak,

+ best ketika demam:
tak leh isap rokok banyak banyak. sakit tekak. save budget minggu ni.

- x best ketika demam:
nak isap rokok tapi sakit tekak!

+ best ketika demam:
dapat manje manje dengan semua orang disekeliling

- x best ketika demam:
sampaikan orang dah naik menyampah sebab manje sangat. haha

+ best ketika demam:
tak payah nak fikir sangat pasal kerja

- x best ketika demam:
pastu nanti kerja tertangguh melambak lambak

+ best ketika demam:
asyik tdo je

- x best ketika demam:
bangun tdo je sakit kepala

+ best ketika demam:
boleh biarkan bilik bersepah

- x best ketika demam:
sakit hati kalo nak carik barang kat dalam bilik

+ best ketika demam:
dok depan pc je

+ x best ketika demam:
apa nak buat depan pc? dah la tak dapat internet

...


apa yang boleh dilakukan adalah dengan mencuba menjadi seorang yang optimistik. ni tak. asyik mengomel ngomel je. fikir demam ni ada baiknya. selalu sakit perut => helps cleaning my colon. selalu berpeluh => buang toksik. selalu sakit kepala => berhenti seketika dari fikir benda yang berat berat..


....

:)

Ahad, 16 November 2008

brisk

9 comments

Sesungguhnye, tersangatlah sakitnye hati aku dengan friendster. time aku dah nak pulangkan berukband ni, time tu la error. hah

۞


(rumahku.. seram tak?)


aku ni jenis yang tak suke sangat keluar rumah. kalau keluar pon, aku suka pergi jalan jalan sensorang menikmati keindahan alam. sampaikan ketika cuti lama dahulu, mak aku sound.

mak: angah, ko pergi la keluar rumah. g jumpe member2 ko.
aku: ye la.
mak: ko jangan dok rumah je. kalahkan anak dara lah ko ni. dok memerap je kat umah.
aku: baiklah..

aku ni jenis orang yang tak biasa berinteraksi dengan manusia lain. terlalu banyak sangat yang perlu dijaga. terlalu banyak sangat pemberat yang perlu diletakkan didalam persamaan untuk berinteraksi. dan apabila perbualan terkeluar daripada six-sigma, perasaan discomfort, perasaan sedih, marah dan sebagainya akan timbul. mungkin sebab itulah aku lebih gemar untuk berinteraksi dengan komputer, atau alat alat elektronik. dan kalo nak berborak dengan orang pon, aku suka menggunakan teknologi sebagai medium perantaraaan.

۞



sehinggalah sekarang. disebabkan study aku hanya tinggal penulisan thesis (dan tunggu viva) sahaja, aku diberikan kelonggaran untuk tukar jenis pengajian aku menjadi part time dan buat kerja kat rumah sahaja. dan aku ambil part time programmer untuk beberapa budak UTM. terasa agak selesa sebab segala kerja boleh dilakukan kat PC aku ni ha, tanpa menyalahi hukum habit aku yang tak suke keluar rumah. hehe

yang lagi menarik adalah kerana aku boleh buat kerja di depan pc, minum air depan pc dan buat kerja sambil isap rokok depan pc. emm yeah.. blisss!

namun.. kadang kadang, kat bilik ni pon ada setitik dua tiga perkara (bagi aku) yang buat sakit hati juga. camni..

aku berkongsi tandas dengan bilik sebelah. biasalah, kadang kadang dia terkunci tandas tu, menyebabkan aku kene gune tandas kat bawah sehinggalah salah sorang daripada diorang datang tolong bukakan pintu.. mula mula tu ok la. tapi makin lama makin kerap lak. orang selalu berkata, feeling pagi akan sentiasa dibawa sehingga ke petang. kalo dah pagi pagi sakit hati, aku bangun and nak terus mandi tak dapat, nak turun tandas bawah lak kene beratur, tak ke sakit hati.

aku juga dah keluarkan barang barang aku dari tandas. kalo terkunci, tak perlulah aku merempat meminta minta dari orang lain. adakah kamu tidak sedar lagi?

tapi tak pe. sabar.. tiap kali terkunci, aku sms. sms marah marah la..

semalam. yeah. the last straw. aku terbangun kerana aku sakit perut. tapi tandas aku lak terkunci. bengang!! bergegas ke tandas master bedroom, panjang lak tengah pakai. terus aku bergegas ke tandas bawah. dammit. kene beratur lak. nak kene tunggu dua orang lak tu. dammit. berguling guling aku kat bilik nak tahan perut aku.

sampai ke hari ini terkunci. wah. ini sudah lebih.. tau la korang jenis tak dok kat umah.

tiap kali aku sakit hati, si اني yang menjadi mangsa dengar aku pot pet pot pet. hehe.. akhirnya dia bagi cadangan yang sangat menarik bagi aku. vengeance. sweet sweet ol' vengeance. buat balik perkara yang sama kat dia. mungkin ada betulnya. selagi dia tak terasa, selagi tu la dia akan sentiasa mengulanginya..

۞

minggu depan, اني akan pulang ke Melaka. cuti sekolah. dan minggu depan banyak lak benda aku nak kene uruskan. after this, i'm becoming more moody then ever.

mark my words: time aku ada hal sangat penting aku nak uruskan tetiba lak tak leh pakai tandas tu, akan aku terajang dan kopakkan pintu bilik ko. i don't care the sequence and consequence dammit.

baiklah. hari ini akan ku lakukannya. don't care ko nak g kerje ke, ape ke. aku kunci, then aku (sanggup) g merempat tdo kat tempat lain. hahaha. padan muke!

ini bukan sekadar luahan!

+++

tambah siket..
lepas jumpe اني (dua jam selepas entri ini dipublish), aku rasa tenang siket. اني cakap aku ni pembersih. kalo nak mandi ke ape, suke kat tempat sendiri/private, tak suke tempat lain. tak terfikir lak aku perkataan 'pembersih' tu. hehe.. lagi pon aku ni kene banyak belajar bersabar. orang melake la katakan. panas baran. hehehehee

dan dikesempatan ini, aku ingin mengucapkan selamat bercuti sekolah kepada mereka yang masih bersekolah, selamat mengambil peperiksaan SPM kepada mereka yang berkenaan dan selamat maju jaya kepada Malaysia!