Isnin, 31 Oktober 2011

It's tiem for my baby..

5 comments
(sorry for my grammar nazi)


It's been more than one year I own this laptop. To be fair, I haven't made any major upgrade for this laptop. Heck. Not even a minor upgrade.

So, by the power bestowed upon me (and by that, i mean, by using my previous balance of my salary), I decided to upgrade my laptops' RAM, from 2GB to 8GB (tamak giler).. Hee


/enter the computer shop.

Me: Boss, u ada tak RAM laptop DDR3 4GB, 1066MHz, SODIMM PC-8500?
Boss: (mencarik - carik)
Boss: Takde la. Yang ada, 1333MHz je.
Me: Aiya. Tak ngam la camtu.
Boss: Ish. U pasang je la kat laptop u. Garenti boleh punya. I slalu buat maa.
Me: Ye ye je.
Boss: Betul ma. U kalau tak percaya, u bawak u punya laptop datang sini..

And I'm thinking.. Maybe I should bet on his experience. So, i decided to buy 2 stick of SODIMM RAM DDR3 4GB, 1333MHz..



After I'm back, I do a little google search..


err.. more?


crap..




and by ignoring all the advise by the netizen (internet citizen), i'm going hail marry pass. because i desperately really need it!!







AND NOW,,, WE'LL WAIT FOR THE CONSEQUENCES!!

and by 'we', i meant 'me'. and by 'wait', i meant 'use without worrying much -ch -ch'..




۞ Q and A tiem?


Jadi, beberapa budak berkata, "Tambah RAM bukannya boleh buat komputer laju"..

You naive.. Of course la tidak.. That, IF AND ONLY IF kau gunakan hanya a little portion of your total RAM..

Ok. Bagi yang tak paham apa kepentingan untuk upgrade RAM dan efek kelajuannya kepada komputer korang, sila lihat gambar di bawah..


Bayangkan kedua - dua botol di atas adalah RAM. Yang kecil adalah 2GB dan yang besar adalah 8GB.

Jadi, untuk setiap perisian yang dilunchkan, ianya akan diumpukkan ke RAM. Mostly disebabkan performance.


۞ Lebih besar botol tu, lebih banyak air boleh dimasukkan.. Ye tak?

Sama juga dengan RAM. Lebih banyak RAM, lagi banyak program multitask yang korang boleh buat. (Maksud multitask tu, adalah pelbagai aplikasi yang dijalankan dalam satu masa, contoh korang bukak Microsoft Word, bukak game solitaire dan browse internet : classic example pekerja yang sedang mengular).

Tapi setakat ni korang tak pernah dapat messege "Virtual Memory Low" kan? Jadi kenapa nak upgrade RAM?

Now, that's the beauty of modern Operating System a.k.a OS (Microsoft Windows, Mac OS X, Linux dan sebagainya!). OS akan buat something something supaya bagaimana pon, korang boleh lunch jugak banyak - banyak aplikasi... Selagi OS tu tak bengang dengan korang laa..

Oh Oh Oh... ini pon ada kaitan dengan hardware korang gak,, cume lagi panjang kalau nak citer pasal tu.. huhu


۞ So, tak perlu lah nak upgrade processor/CPU ek?

CPU adalah tempat yang nak buat arithmatic instruction. Dalam contoh botol ni, CPU adalah kelajuan kita berfikir untuk letak dan ambil air tu kat dalam botol (ok tak semestinya botol je). Ataupon orang kata, lambat pickup ke tak..

Kalau korang guna perisian seperti MATLAB, atau korang rajin nak mengedit/mengconvert video, processor speed adalah sangat penting sebab perkara ini banyak melibatkan calculation dan sebagainya. Nak tau software korang banyak gune CPU atau tidak, senang je. Kalau korang guna laptop, perhatikan time bile je kipas laptop tu mengaum.

Kipas Laptop ← sejukkan processor ← banyak instruction dijalankan pada processor

Lagi sejuk processor, lagi laju calculation. Lagi laju kipas, lagi banyak tenaga diperlukan.. (duhhh)

۞ Ape kaitan pulak dengan mulut botol tu?

Walaupon kite tambah RAM besar, tapi itu tidak bererti kelajuan data tersebut bertambah, iaitu selaju informasi antara RAM dengan lain - lain hardware/chip berinteraksi. Ingat tak kalau orang cakap pasal Memory Speed/Bus dan FSB? Ade kaitan la tu..


۞ Jadi, adakah aku perlu upgrade RAM?

Tepuk dada tanya nafsu.. Aku lak, disebabkan aku Windows programmer yang menggunakan Apple MacBook, jadi kadang2 aku perlukan gune Virtual Machine untuk working side by side antara dua Operating System nih.. I really fall in love with multi touch gesture in MacBook.. Senang giler nak buat kerja.



Oh. Lagi satu.. Memory usage aku:


You see that? See? Kat bawah sekali tu (gambar di atas), aku kene gunakan 6.46GB!! Bayangkan sebelum ni aku hanya ada 2GB je..

2GB!! OS aku pon dah naik bengang dengan aku,, asyik kasi warning memory low je.. aish!!


Ni plak kalau tak pakai virtual machine (penggunaan biasa hari - hari, except kali ni tak bukak Microsoft Word 2011)




....


Hopefully, everything will be working better than expected.. :)


۞ ۞ ۞ Sesi tahukah kamu?

Korang kene pastikan yang Operating System korang tu beroperasi dengan 64 bit untuk menggunakan RAM 4GB atau lebih, sepenuhnya. Kebanyakkan OS (semua?) yang beroperasi pada 32 bit, hanya limit 3.5Gb atau 4Gb sahaja. Jadi, kalau korang gune RAM 8Gb kat Windows 32-bit, die hanya guna sikett je macam contoh kat bawah nih..


Oh jangan tanya aku kenapa 2.72GB dari 8GB. Aku ta' tau @_@ Aku tau die pakai siket untuk graphic,, tapi tak pasti camne setting dia (maksud aku, kenapa die amik 1.28GB dari 4GB tu..)..

Err.. Tahukah anda kenapa? Bagitau la saya T_T

Quick search at google, here (added 1st Nov 2011):


Aku ingatkan 256MB je ~_~

۞ ۞ ۞ Sesi tahukah kamu? (2)

Tahukah kamu, dengan menambah RAM, sebenarnya korang boleh tambah smoothness multitasking?

Senang citer, korang mesti tau kenapa orang benci Microsoft Vista bukan? Korang tau tak,, diorang yang benci Microsoft Vista tu sebab diorang tak sabar nak gunakan teknolgi baru (mase zaman Vista tu) kat komputer yang hanya met minimum requirement untuk Vista??

Itu la die,, nak pakai teknologi baru tapi tak nak upgrade hardware. Dan pengeluar laptop/komputer lak, bagi ngam - ngam minumum requirement untuk operate Vista.. Mane taknye orang sume benci vista..

Well,, for me.. I ♥ Vista..

Isnin, 26 September 2011

7 comments




Aku rasa dah lebih 5 tahun aku mengidam kamera Sony. Seriously. Gambar - gambar yang aku amik biasanya dari kamera cellphone telephone atau kamera pinjam...





And finally.. tada~!





Aku nak compact digital camera, cap Sony dan ada GPS (nak buat geotagging)..





GPS!!1





Gambar antena satelit tuh









Command: Get-Info > Locate









atau dalam Windows Live Photo Gallery




> MFW
(>mfw = my face when...)


Alhamdulillah :D

Khamis, 22 September 2011

Restoran Ayub

4 comments
14 September..

Pagi lepas subuh.. Perbualan antara aku dan aan..

Aan: Sarapan kat Ayub?
Aku: Dlm pkl 8.30 sy sampai Ayub eh.
Aan: Worait! Haha ^^

Pukul 8.00 paginya pula.. Perbualan antara aku dan Geweng..

Geweng: Aku on the way nak pergi office kau ni.
Aku: Alaa aku nak g sarapan dulu kat Ayub. Datang la Ayub dulu..
Geweng: Ha ye lah ye lah..

۞ ... 30 minutes later









. . . . .






۞

Oh kalau korang tertanya - tanya, apsal aku asyik sebok - sebok nak citer pasal restoran ayub, korang kene tau,,, Yang aku, budak - budak Teratak 42 dengan mereka yang rapat dengan kami selalu lepak kat Restoran Ayub.. Sampaikan, ade pembaca blog kami yang datang dari Kuala Lumpur pon menganggap Restoran Ayub ni sebagai salah satu destinasi yang menarik kat Johor.. haha


Lagi satu,, kadang2 diorang invade kitorang punye outside life.. Ni msg dari Geweng..



You see? You see?

Jumaat, 16 September 2011

tl;dr

4 comments
Kalau dah nama pak karut tu, memang ade je bende nak cerita. Pastu cerita tak nak kalah pulak, takde ending. Cerita panjang - panjang sampai tak tau camne nak stop.. Last - last, aku rase dah makin malas pulak nak menaip panjang - panjang ni. Kang ade gak orang tulis camni kat komen aku:

tl;dr!!1

too long, didn't read (internet slang kot).

Haish.. Tapi kalau aku nak taip pendek - pendek, baik aku update kat status YM aku. Tak pon update twitter. Tak pon letak kat facebook. Eh ada orang main lagi ke google buzz? (Dan oh,,, masih belum ramai lagi kawan kat Google+ aku. Atau maybe sebab aku tak invite orang lain.. Macam mane skali pon, macam bosan je kat situ). Tumblr? Takde keje aku nak re-tumblr/re-tweet orang lain punye. Cukup lah dengan blog aku ni yang banyak gambar dari mane - mane tah.. ahah


Original Content Is a Myth
(Gambar graph yang ni pon, aku amik dari website orang lain)

Dan sebab tu la, sejak dari dua bulan lepas, aku mule la nak cuba try buat cerita dan diselang - selikan dengan banyak gambar.. Ele macam buku cerita budak - budak. Tulisannya siket, gambarnya pula,, fuh banyak giler. Interaktif la katakan..

Tapi agak susah rupanya. Bayangkan je la nak kene carik gambar sesuai. Tiap kali berjalan, aku snap sana sini gune camera phone aku. Pastu nak susun, nak edit, size kasi `ngam - ngam suy` dengan blog aku ni, kasi fit je.


Lame tu wehhh..


Eh kejap kejap.. Ape korang kate??
tl;dr kau kata???
Aku baru tulis siket ni, tapi dah panjang sangatt bagi korangg?


...


۞ ok tak pe; sambung gune komik pulak...
















. . . . .











Aku dah ilustrasikan blog aku dengan gambar pon tak paham gakk??




۞ P/S:
[61] Hehehe. Jangan marah ae Circleinspoon. Gurau - gurau je. Maaf zahir batin. :P
[62] Ramai je yang cakap diorang tak paham apekebendeyangakutulis. Tapi diorang tu sume cakap secara verbal, ni je yang boleh buat screenshot. hehe

Selasa, 13 September 2011

Jerebu

0 comments
Ingatkan takde efek sangat kat JB..


Self promote. Twitter sendirik.. hehe


Semalam..


Hari ni..

Yeay..

Tapi dari DOE lak..


Peh tak accurate rupenye calendar aku tuh..

Jumaat, 26 Ogos 2011

In Response To: Google+

2 comments
I mean here



Finally.. I'm here :D




"In Fa's circles (8)"
"Have Fa in circles (8)"

Balanced bar i guess..



Whoops..



Walaupon ramai rakan - rakan aku yang gune google services kat internet ni, rasanya masih tak popular lagi Google+.. Alasan yang biase sangat di dengar: "Facebook pon tak terjaga.. Ini kan pula nak join baru punye facebook.."

Oh jangan di tanya ape beza Google Buzz dan dulu punye Google Profile.. Mane aku tau..

FYI:


Hmm.. Native app khas untuk dua mainstream mobile OS je.. Nasib laa sape yang pakai Windows Mobile dengan Blackberry.. uhhh

۞ Notes:
[56] Sumber gambar pertama di dalam entri ini: Spongebob que card
[57] Sumber gambar kedua: My Google+ Profile
[58] Sumber gambar ketiga: Youtube untuk salah satu video dari failblog.org: Got Fail?
[59] Sumber gambar keempat: verydemotivational.memebase.com
[60] Sumber gambar terakhir dalam entri ini: Google+ for mobile

Khamis, 4 Ogos 2011

4th Ramadhan

7 comments
Eh. Tinggal lagi beberapa minit nak habis 4th Ramadhan.


Happy birthday ke-28 untuk diri saya sendiri :)

Jumaat, 22 Julai 2011

Google+ (Read: Google Plus. bukan Google Add, ok)

1 comments
Banyak kali gak kawan2 (2 orang kawan) aku cube invite aku ke Google Plus, tapi tak dapat-dapat gak. Sekali rupanya:



Aku belum nak register lagi dah kene suspend? Seriously??

Its 'Bank Islam Tampoi' all over again. Akaun bank pon belum selesai bukak, tetiba ada masalah dengan kad ATM aku (kad ATM yang mase tu aku tak penah pegang dan tengok lagi).. (reminiscing older post: Bank Islam Tampoi dated back at 2008.. :)



Hebat sangat kot profile aku sampai nak kene review oleh Google :p

Google community standard: here

Apekah gambar aku tu dikira "Nudity and sexually explicit material"??

Jumaat, 1 Julai 2011

3stories

3 comments
۞ In reply to: in the world of tasteless

Ok. After few days, aku dah start boleh merasa balik. Sangatttt gembira :D yeay.. Cuma lidah aku terasa macam pedih - pedih je adanya. Heck, kene air liur pon terasa pedih.. Kalau dah lidah dan air liur, seperti isi dan kuku, korang banyangkan kesengsaraan disebalik kegembiraan itu. So masa kat office, aku dok asyik buat camni je (sebab pedih).

Disclaimer? See note [54].. Wekkk


The best part is, lidah aku jadi sangat sensetif (Orang kate, tastebud aku tu tumbuh baru.. Wait what???). Logik la kot kalau dah ada tastebud baru, semua rasa di amplifiedkan.

Memang terasa ahh kalau masakan tu kurang manis ke, kurang masin ke.. So lately ni, aku rajin dok mengkritik masakan orang. Dengan KFC skali pon aku kutuk. Tau tak, sebenarnya KFC tu tawar? Haaa


۞ In reply to: Charger laptop...

Charger/Adapter/Or-whatchamacallit laptop aku rosak 3 jam lepas birthday aku !!! (4 Jun).. Setelah googling, aku dapati rupanya kalau tak charge bateri lebih daripada sebulan, ada kemungkinan bateri PRAM aku akan rosak!! demmit. Gaji aku dah le habis seminggu lepas gaji masuk (orang putih panggil, impulsive buyer, atau dalam bahasa Malaysia, bengong).

Tengok warranty pulak, warranty mati 8 Jun. Giler ah. Kalau charger aku ni rosak pada 9 Jun, memang aku tepuk tangan menandakan bagus giler QC die dapat keluarkan barang camtu. Pastu aku nak tepuk dahi QC tu.. < QC = Quality Control, orang yang kontrol kualiti >

So.. after 3 painfull weeks, akhirnya the next gaji masuk (24hb Jun) dan terus aku pergi beli charger baru (nak tunggu warranty tu cam lame sangat je).. Lebih baik keluarkan RM300 sekarang dari RM600++ untuk tukar bateri di kemudian hari.

Sangattt takut kalau bateri aku rosak. Kalau ada leaking kene ke motherboard ke, tak kan ke parah. Kalau bateri PRAM (laptop) aku rosak, lagi la parah... Uh..

Original ni bhai..


3 hari berikutnya (26 Jun)..

Email saya. Gune email yahoo je, takde email @utm.my..


Dammit.. Padan muke tak reti bersabar.


۞ In reply to: Buat kad nama..

Bos: Fa, awak kene buat kad nama. Senang nanti awak nak bagi no contact awak..
Aku: Ok baiklah.

Kemudian aku bagitau kat Panjang LTB.. Die kate:

Panjang: Eh kite mane boleh buat kad nama. Tu kalau dah keje tetap boleh la buat..
Aku: Emm.. Ok baiklah..

Tapi sebab Panjang LTB tu bukan bos aku (pehal?), aku tetap gak buat..

Sehari je rupanya buat kad nama nih. Aku datang petang, lewat beberapa jam dari masa yang dijanjikan untuk mengutip kad tersebut..

Dia = Pekerja kedai tersebut.
Dia: Bang, kad abang siap separuh je la.
Aku: Ha?
Dia: Lagi separuh abang amik esok eh..
Aku: Ok baiklah.

Aku rase biase je kot kalau name kad siap separuh dulu.. Amik separuh lagi di lain hari.



Aku nak cepat. Tak kesah la ada separuh ke tak. Sebabnya..
... pasni kalau aku ade ternampak gadis comel, tak perlu aku tercari cari kertas, pen dan pembaris.. Aku hanya boleh terus pergi ke dia dan cakap "Hai gadis.. Boleh berkenalan?? This is my card.. Call me.." (aku dengan gaya tergedik gedik)..

Hihihi


۞ Notes:
[54] - Imej gambar tersebut di ambil dari www.barewalls.com.
[55] - Imej lain - lain gambar adalah kepunyaan saya. Korang nak amik, amiklah. Tapi nak wat pe?