Selasa, 3 November 2009

Acute pharyngitis

13 comments
۞ Awal Bulan Ogos

Bagi seorang perokok tegar (seperti rakan rakan aku), tiada apa yang lebih menyakitkan hati andainya terpaksa merokok dengan sakit tekak. ya. ketika itu sedang sibuk dengan virus H1N1.. disebabkan aku pula nak-sangat-isap-rokok-tapi-sakit-tekak, terpaksa la aku pergi ke Klinik Kesihatan UTM. nak amik ubat for 'free'. hehe

Dan disebabkan masa tu juga orang tengah sibuk demam, aku rasa macam aku sorang je yang hepi hepi (tak demam laa) yang datang ke klinik tu. yang paling teruk, aku nampak sorang mamat tu (let say nama dia Q). muka dia sangat pucat dan badannya nampak sangat lemah. kasihan. angka giliran dia lat satu nombor je dengan aku, depan aku.

SATU jam kemudian, angka ku dipanggil. masuk sahaja bilik ape-tah-namanya, aku disambut seorang doktor..

Doktor: Ya. awak sakit apa?
Aku: Sakit tekak..
Doktor: Demam?
Aku: Tak la. sakit tekak je..
Doktor: Ok. Sila nganga mulut..
Aku: Aaaaa..

dia mengeluarkan lampu magik-nya lalu menyuluh ke dalam mulut aku. lalu dia mengeluarkan conclusion dia..

Doktor: Oh! awak ni demam..

Wah! satu statement yang cukup memanaskan hati aku. mane ade aku demam. (hari tu agak emo siket sebab cheque aku tak clear lagi).

Aku: Eh mane ade doktor. saya sakit tekak je.
Doktor: Iye la. awak ni demam.

Kalaulah doktor tu check temperature aku dulu, mungkin aku percaya. kalau dia soh aku menonggeng dan cucuk bontot aku dengan thermometer, baru la aku percaya. kalau dia cucuk something (macam pen ke, pembaris ke) kat bontot aku sekalipon, tapi dia tipu tipu cakap itu adalah thermometer pon aku percaya. heck. aku pon tipikal gak macam orang lain. thermometer tu la yang judge aku demam atau tak..

Doktor: Ada batuk?
Aku: Ada.
Doktor: Ha tu demam la tu...

Aku tak puas hati lagi. selama ni aku batuk, takde la bererti aku demam. nada suara aku dah makin meninggi..

Aku: Tu batuk biasa je. sebab saya perokok..
Doktor: Ye la. tapi ni awak demam ni..
Aku: Mane ade..
Doktor: Badan ada panas panas tak?
Aku: Tu biasa la. panas siket. takde la panas-sehingga-capai-kelas-demam.
Doktor: Tu panas sebab demam la tu...

Huarrghhh.. ni yang marah ni. panas siket je pon. selama ni aku ukur panas pon dengan tangan aku. sudah tentu la subjektif memandangkan suhu badan dan suhu tangan aku ade korelasi.

tapi..

Nasib baik aku teringat. nothing good will come out from an anger. tutup mata, dan tarik nafas dendalam. swallow up my anger. swalloowww.. swalloowww la dammit.. (marah diri sendiri sebab diri sendiri susah nak telan-marah)

Aku senyum je kat doktor tu.. Dia menerangkan ubat ubat yang die nak bagi kat aku. Aku dengar-tak-dengar je la..

Doktor: Tapi awak kene ingat, ubat batuk ni kuat. boleh buat mengantuk.
Aku: Emm.. ye..

Kemudian dia brief lagi skali kat aku. macam tadi, aku dengar tak dengar je. penat. nak balik cepat.. dan sekali lagi dia ingatkan aku pasal ubat batuk tu.

Doktor: Jangan minum ubat tu kalau kamu nak memandu tau..
Aku: iyeee...

Dan mase aku nak beredar dari bilik tu, lagi skali dia ingatkan aku..

Doktor: Ubat batuk tu kuat tau. boleh buat mengantuk..

aaaa. iyee laaa.. terima kasih doktor..

sampai di tempat nak ambil ubat tu, aku nampak brader Q tadi. masih lagi lemah. dia dapat 3 jenis ubat. yang aku agak, satu tu ubat batuk, satu paracetemol dan satu lagi ubat flu. aku ade dengar gak sekarang ni orang perubatan dah tak bagi antibiotik untuk flu sebab antibiotik tu la penyebab virus virus ni mutate. tapi.. biarlah mereka yang pakar figure it out. aku nak amik ubat aku tu je..

Kali ni angka giliran aku pula dipanggil untuk mengambil ubat. terkejut gak aku. apa hal banyak sangat ubat aku kene amik??



err.. secara positifnya, ubat aku tu warna warni. siap ade kaler pink lagi. aku rasa sebab aku 'berdebat' dengan doktor tadi tu la kot, aku dapat 'extra' ubat. hehe

samapi je office, aku tengok tengok balik ubat aku. ape yang doktor ni dok bising bising pasal ubat batuk ni. aku dok tenung je ubat batuk tu..

tak sampai 1 minit lepas tu aku tertidur..

ni la ubat batuk paling kuat pernah aku dapat. baru pandang je ubat batuk tu, terus tertidur. dan ubat tu sememangnya kuat. aku yang dah tidur 10 jam pon, boleh buat aku tertidur lagi 5 jam. (atau sebenarnya aku memang kuat tidur? saje nak salahkan ubat tu)

walaupon aku dok bising bising dengan doktor tu pasal demam, tapi aku tetap makan gak ubat tu. aku tau aku tak demam. takde unsur unsur demam. tapi makan je la.. lagipon die yang ade Medical Degree.. tak puas hati camne pon, ikut je la cakap die..




dan esoknya pula, aku betul betul demam....

Rabu, 21 Oktober 2009

My Raya

12 comments

.:|[Selamat tinggal Syawal]|:.

Sebenarnya malas aku nak tulis pasal hari raya aku. tapi since orang dok asyik tanye je, so i decided to make one. and i know, biasanya org suke baca blog aku ni sebab ada unsur unsur kelakar siket. so if aku tak tulis ape ape, means takde la bende yg klakar laa yang berlaku. am i right?

...

۞ Kerja..

Aku promise untuk siapkan thesis aku tu before Syawal. but hell.. broadband aku kene potong sbb tak bayar sebulan (biasa aku biarkan sampai 2, 3 bulan baru dia potong.. celcom makin kedekut. hampeh. dah la service makin tak bagus.. hampeh hampeh..). so i'm stuck again with my works sampai ke hari ni. hampeh. naik segan lak aku dengan lecturer-lecturer kat sini.. uuuuuu (efek sedih)

۞ Upah..

Masa bulan Ramadhan hari tu, dapat gak la siket duit upah. tak banyak pon. dalam 2k je. itu pon lepas aku komplen sane sini, sampai haru biru gak la RMC tu (lewat 2 bulan. panas hati aku).. dan macam biasa la.. kira, kira dan terus mengira.. hutang sana, hutang sini, barang dapur dan stok rokok untuk sebulan.. damn. akhirnya kat aku tinggal 100 je untuk raya. dan semestinya duit tu kene simpan untuk aku pulang semula ke JB. so, raya tu, aku tak beli ape ape untuk diri aku, dan untuk famili aku.. ahhh.. the shame..

۞ Baju..

disebabkan takde duit nak beli baju raya, aku godek godek dalam almari aku, and yeay. baju raya tahun tahun lepas ada lagi dan masih elok lagi (tapi mak aku marah apasal aku bawak baju yang dah usang usang dan luntur, pada matanya). tapi nasib baik gak ade baju melayu baru untuk tahun ni, dapat mase time akak aku kawin bulan 3 hari tu. and thanks juga to Geweng dan wife dia sebab bagi gak kat aku baju melayu yang aku pakai mase jadi pengapit perkahwinan dia, bulan 3 ari tu. adee gakk laa dua helai baju raya. yeay!

۞ Kasut..

tinggal seminggu lagi nak raya. kasut aku kene curik.. tapi tak pe. lucky to me, aku ade kasut spare yg aku beli 4, 5 tahun lepas. dah buruk. tapi that-kasut tetap kasut juga adanya, and it still serve its purpose as kasut.. walau buruk camne pon pada pandangan orang lain (dan aku), but heck.. like hell i care :p

۞ Selipar..

masa aku balik raya, aku tumpang kerete member aku. sampai je kat Alor Gajah, kami berpisah. tapi.. boleh pulak dah sampai rumah, baru perasan kasut spare aku tu tertinggal dalam kereta dia. so, hari raya ni aku sambut dengan selipar pink aku tu je.. hehe

۞ Sakit..

sebelum aku balik kampung dan tinggal 2, 3 hari sahaja lagi nak raya, aku kene demam panas. elok elok famili aku kat kampung tu sume sehat walafiat, terus terjangkit demam dari aku. so ramai ramai famili aku menghadapi hari raya dengan demam. hehe.. sori sebab sebarkan virus.. erk!

۞ Solat Eid ul Fitr

disebabkan flu dan batuk batuk, aku decide untuk tidak pergi solat raya. cukup lah aku menjadi penyebab demam keluarga aku. tak nak la sampai satu kampung pon kene demam. ha!

۞ Beraya..

dan juga disebabkan aku masih demam, raya tu aku tidur awal je. kalau aku demam, biasanya dalam 1 minggu lebih baru wean off, itu pon ade lagi sebulan untuk kesan kesan sampingan totally clear. pukul 8 malam aku dah terbungkang tidur sampai pagi.. and sadly to say, hari raya ni aku sempat pergi beraya sorang je kawan kat kampung aku, rumah Tengku.. nasib baik gak planning CircleInSpoon (agak) menjadi. dapat gak beraya lagi 3 biji rumah kat jb ni (rumah CircleInSpoon, Baizah dan juga rumah Bebelan Anak Tukang Jahit). raya ni aku beraya 4 biji rumah. lebih 1 biji dari tahun lepas. lol!

۞ Silent..

dan macam Syawal yang lepas - lepas, aku tak pergi mane mane sangat. duduk rumah dan buat kerja sahaja. makin jarang pergi melawat Teratak 61. mungkin sebab terlalu penat. terlalu penat berfikir.. damn! my life sux..

...

well.. that's it. itu je yang aku dapat summerize about my raya. not blaming this Syawal. it occured to me, my Syawal always like this. agak susah aku nak jumpe Syawal aku yg betul betul macam mana orang lain define as 'Raya', bergembira di sana sini, berjumpa rakan rakan dan enjoy sana sini.. even kawan kawan kampung aku sekali pun, sudah fed-up dengan cerita aku-sangkut-sana-sini/barang-itu-ini-kene-curi..

but still, i always and will always believe.. even if there's a slightest (and yet, smallest) possibility to make it better, i'll risk everything i have and i'll trade it away.. in order to feel the 'Raya' just like everybody else..


because this is fa. my story always filled with 'from zero to zeroes' :)

ps:
33. Happy belated birthday buat kawan karib aku, Cik Fafa. semoga panjang umur, murah rezeki, ceria selalu dan akan menjadi golongan datin yang bling-bling gitu :D



-title 'Cik' tu tinggal less then 2 month je lagi :D-

34. ubah background pic. no more hate me XD

Khamis, 10 September 2009

Sahur: Beberapa ketika di Restoran Ayub

18 comments
۞ Pengenalan

Restoran Ayub, dimiliki oleh Encik Ayub[citation needed] merupakan salah satu kedai mamak yang terkenal di Taman Universiti Skudai. cakap sahaja kat mana - mana student UTM, tahulah mereka dimana letaknya. Bagi yang jauh dari sini tetapi sudah biasa dengan From Zero to Zeroes ni, mungkin tahu dimana letaknya. Bagi yang tidak tahu, sila cari di google ok.


۞ Sebelum ini..

Sebelum ini, aku slalu juga join mereka di Teratak 61 bersahur. bangun pagi, masak lauk, dan buat air teh-o. perghh.. sedapnya pekena panas panas diimsak hari. tapi it lasted berberapa hari sahaja. lagipon, kasehan hosmet aku. dah la aku selalu berbuka di rumah lain, bersahur pon di rumah lain juga. hosmet aku buka dan sahur sensorang sahaja di rumah.. so, lately aku bersahur sahaja di Ayub bersama hosmet aku..

Tapi. apa yang menariknya bersahur di Restoran Ayub ini adalah kerana pekerja - pekerjanya yang sering menganggu gugat kesabaran kami..


۞

Biasalah kalau mahu order, tangan aku akan melambai lambai pada pekerjanya sambil memanggil. tapi yang buat sakit hatinya, aku lambai, dia angkat tangan dan terus blah. macam lah aku ni jumpe ko kat tepi jalan dan angkat tangan sebagai simbol 'hai'. aku nak order ni beb. banyak kali lak tu..

Kemudian, datang seorang mahu ambil order..

Pekerja: Minum apa?
Aku: Horlicks suam satu.
Kucai: Kopi-O suam dan air suam dua.

kemudian dia terus blah. aku panggil balik dia, "Weh, ko tak nak amik order makanan ke?". dia berhenti sekejap, mengeluh sedikit, kemudian dengan gaya malasnya, datang balik ke meje kami. pastu cakap "Kertas penuh la". hek eleh.. malas la tu.


(kalau nak kata kertas penuh pon, at least sorok la kertas tu dulu)


hah.


۞

Ini hari yang lain pula.

Pekerja: Mahu makan apa?
Aku: Kasi aku, roti kaya satu.
Pekerja: Okeh.
Aku: Eh jap jap. tukar. aku nak telur separuh masak dua. tak jadi roti tu..

Pause.. Dia menyambung, "Tapi.. sudah tulis", sambil menunjukkan order yang ditulis dengan pensel. hek eleh. ko cakar siket sudah. nak potong order tadi pon malas.. bukannya ko tulis pakai batu kat daun daun. itu lain lah cerita..

hah.


۞

Pekerja: Mahu apa?
Aku: Roti nan apa yang ada?
Pekerja: Nan biasa.. Nan Ayam.. Nan Tandori...
(senyap 5 saat)
Aku: itu je ke?
Pekerja: Ada. ada. ada Nan biasa. ada Nan ayam..

boleh pulak ko ulang balik.

Aku: ye lah. kasi aku Nan biasa satu.
Pekerja: Dua?
Aku: satulah.

bak kata kucai, mungkin bos dia ajar 'kalau orang kata satu, ko kata dua. kalau orang kata dua, ko kata tiga'. slalu sangat camtu nak memain. haha

۞

yang atas ni semua, adalah situasi biasa. baru beberapa hari lepas, aku order makanan pukul 4 pagi, pukul 5.10 pagi baru dapat. haiyya..

tapi apa apahal pon, sinilah tempat kami menguji kesabaran. dan biasanya aku failed. :( sebab in the end, aku akan memarahi pekerja pekerja tersebut ):

ps:
31. hosmet aku adalah Encik Faisal (pemilik Kucai's blog) dan Cekgu Fitri (pemilik kereta wira putih). rumah lain yang dimaksudkan adalah di Teratak 61.
32. nama nama pekerja ayub tersebut dirahsiakan atas sebab sebab peribadi..

Jumaat, 21 Ogos 2009

desire

5 comments
hope..

kalau hoping, biasanya akan diikuti dengan sebarang aktiviti (usaha) untuk menjadikan hope tersebut suatu kenyataan. kalau hoping tetapi tiada aktiviti berikutnya, ianya tiada lain, tetapi hanyalah dreams semata mata.

dream..

kalau bermimpi, selain dari rapid eye movement (REM), tiada aktiviti lain yang berlaku. boleh la kalau nak dikatakan dream is a hope without proper actions.. tetapi dream berlaku di dalam mimpi. sekiranya bukan bermimpi, ianya hanyalah berfantasi..

fantasy..

nak senang cerita, anggap sahaja seperti sexual fantasy. except untuk part sexual itu, lainnya sama sahaja. camtu la adanya.

jadi.. choose ur word beutifully. otherwise, i'll become meaningless.
I always hope to be with you.
I always dream to be with you.
I always fantasize to be with you.

and so, i'm hoping u guys having a great fasting season. Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak dari saya.

the star wisher,
fa.

Khamis, 25 Jun 2009

Just tell me what to do, ill do it

20 comments
Minggu lepas..

minggu lepas merupakan tarikh keramat bagi budak budak batch aku. mane tak nye. masing masing kene anta thesis end of that week (19 Jun 2009). dan macam biasa la. tak student la kalo tak buat kerje last minit. hehe

so, with addiction with coffee, caffine and nicotine, aku strugle nak siapkan thesis aku sepanjang minggu itu. sampaikan badan aku menggigil - gigil, mata menjadi kabur dan mula emosi tak tentu pasal. akibat paksa diri. tak kira. aku nak abes sem ni gak. penat aku orang dok tanya kat aku "bila mahu habis". aku mahu je habis sekarang, tapi banyak lagi lor nak kene tempuh..

dan seperti biasa la. sebelum submit thesis ke fakulti, kene la disemak dulu oleh penyelia. ye tak.. so, aku hantar 'draft' aku ni ke penyelia aku, iaitu Dr T. pada hari Selasa lepas.

Hari Rabu..

Dr T: Fa, sori la saya tak sempat semak thesis kamu ni. esok la ye..
Aku: orite doktor. no problem..


Hari Khames..

Dr T: Fa, saya nak cakap siket pasal thesis kamu nih..
Aku: errr...


ah sudah. dengan nada yang sebegitu 'lunak' dan berdasarkan kepada pengalaman aku tiga tahun dengan dia, aku sudah dapat bayangkan the worst possible situation: tak lepas..

dia kata dia mahu datang ke opis aku. tapi segan lah. sebab aku dapat bayangkan, mesti aku kene marah. so, better aku pergi terus ke tempat die..

sampai sahaja di bilik isterinya (isterinya pon lecturer matematik juga), habes aku kene hembur. aduuhhh.. dia pulangkan 'corrected-version' of my thesis. tengok sahaja muka hadapan thesis aku, aku dah mula start pening dan terasa mahu muntah darah (akibat terkejut, darah banyak keluar)..



ni apahal sampai title aku pon salah nih. betul ke tak aku buat research neh..

ok takpe. turn to page 1. Bab Pengenalan. bab ini merupakan bab yang paling crucial skali di dalam sesebuah thesis (akan menentukan research tersebut menarik atau tidak). ianya mengandungi problem of statement, objective, scope dan importance of research..



ok. just a little wording problem here..

now we turn to page 2. objective and scope..



uh. TH? objective salah.. scope pon salah. biar betul. ni macam memain je research nih..

tak pe la kot. aku fikir leh ubah ubah siket objective dan scope tu siket. banyak balik nak kene fikir ni, tapi tak pe..

pergi pula ke page 3. importance/kepentingan research..



except for few words, dan beberapa kepentingan yang sebenarnya tidak penting pon..

ok tak pe (apekejadahnye tak pe). ade banyak pembetulan. selesai sedikit Bab 1. masuk pula Bab 2. kajian literasi. bab ni aku masukkan bahagian medic siket..


argh... di potong. tidak di perlukan.. penat aku tulis..

masuk pula ke page 5 dan 6..


juga tidak di perlukan. tak pe. tak pe. sabar. baru 3 page kene potong..

turn to page 7....


emm.. mimik muka aku dah mula berubah siket..

page 8..


uhh.. tertutup sebentar mata aku. hopefully this is just another nightmare..

9..


terkenang aku zaman dulu - dulu. di mana aku berlari lari ke library meredah hujan, print sana, fotostate sini dan tdo disamping buku - buku yang tebal - tebal.. cuma tak sangka pula ianya hanyalah sia sia sahaja.. well.. who knows

10..

akhirnya.. no more cutting.. yeay. bergembira aku mahu sahaja aku melompat lompat di situ :D:D

۞

banyak sangat salah. tapi di atas sifat masa yang siri, and, one by one, I'm gonna make up for all my mistakes.

ekceli aku tak tension sangat pon. dia penyelia aku. dia buat apa yang terbaik untuk melaksanakan tugasnya. aku pula hanyalah student, patut aku buat apa yang terbaik. tapi apa apa hal pon aku berterima kaseh kepada Dr T sebab banyak bantu aku buat resarch ni. ko tak, kalau dia tidak semak, sudah tentu aku kene buat major correction atau paling teruk, failed mase viva nanti. so.. no problemo ;p

♫♪♫♪♫♪♫♪♫♫

Sacred Fart Heart.. di ambil dari Webisodes Srubs: Interns



Don't tell me, you trying to sell me
you're taking my song

i get it, as long as i learned it
life's gonna be long

and i'm still learning
so i can turn it around

Just tell me what to do, i'll do it

and i'll be bring it all
what it's take to fight

Dont tell that i wont get through it

it started out all wrong
but ill make it right

۞

ps:
28. this is 2, 3 in 1 story. just chage a little keyword, u'll get another story of mine ;p
29. penatnye..
30. owh btw.. aku tak anta pon thesis aku 19 jun lepas. lantak lah..

Khamis, 18 Jun 2009

Oren (2)

17 comments
ini cerita hari selasa yang lepas..

Malam sebelumnya, tidak seperti biasa, aku pulang dari fakulti pukul 10 malam. biasalah, student.. nak kene anta thesis cepat. tapi sayangnya aku terasa terlampau penat. baru aku tau rasanya macam mana istilah orang berkata 'kerja bagai nak mati'. hampeh betul..

dan tiba sahaja di rumah, kelihatan Si Twoface sedang menanti. mengiau - ngiau. alahai..

۞

owh.. mungkin ada antara kamu semua yang tidak tahu (kalau kamu tidak baca entri sebelum ini). Si Oren minggu lepas telah tercedera, dan melarikan diri sambil berdarah - darah hidung, mulutnya dan matanya. adapun, selepas kejadian itu, Si Twoface pula tetiba menjadi sangat peramah kucingnya. banyak bunyi. rindu adiknya/abangnya kot..


(dari atas ke bawah), Si Putih, Si Twoface dan Si Oren

namun Si Oren tu dah takde. ramai yang berkata dia mungkin sudah meninggal dunia. tak mo. aku bukannya jenis cepat mengalah dalam bab bab ni. atau mungkin cuma tidak dapat menerima hakikat..

۞

kembali kepada cerita sebelum ini.. pulang sahaja dari fakulti dan tiba di Teratak 76, aku mencari - cari Si Twoface. dia datang ke kaki aku. semenjak Si Oren tiada, aku mula terasa sunyi, kecuali suara Si Twoface sahaja.. tak apalah. aku masuk kembali ke Teratak 76..

sekali lagi rasa kesunyian. ciss! aku keluar semula rumah dan berborak sama Si Twoface "hei.. mana adek ko? mana Si Oren? ko tak pergi cari ke.."

Si Twoface hanya mengiau - ngiau sahaja. tak paham. hehe.. tak apalah. aku kembali ke katil, mengenangkan nasib Si Oren (dan mungkin nasibku sebentar tadi ;p)

Malam itu aku tidak dapat tdo. tdo dua jam, kemudian terbangun pula pukul 3 lebih. pelik. kelihatan Panjang juga terbangun, dan Kucai juga terbangun. apa pasal korang tak boleh tdo? lapar kah?

anyhow, diorang mesti ada good reason punya (sebab diorang ni dah bekerja, jarang nampak diorang bangun awal - awal pagi camni). Panjang keluar, mahu mengeteh (minum teh) katanya. Kucai kembali ke kamarnya. dan aku pula, mahu tidur.. tetiba aku terdengar Panjang memanggil aku dari luar rumah. dengan segera, aku pergi ke grill pintu (berkunci lor)..

Oren! menjerit aku setelah terlihat kelibatnya. Alhamdulillah, Si Oren hidup lagi. aku teringat Kucai! aku panggil Kucai.. "Kucai, Oren dah balik". terus terbangun kucai dan bergegas ke grill pintu. "cepat Kucai, bukak pintu grill ni".. aku tak sanggup lihat Si Oren sebegini. dan aku melihat badannya sangat kotor dan berbau agak busuk. sudah tentu (agaknya la) dia lari menyorok di mana - mana..

mana engko pergi?

mungkin kerana Si Oren terlalu letih, dia hanya berjalan perlahan sahaja. kurang stamina. aku dan Kucai cepat - cepat memberikan air minuman kepadanya (letak dalam bekas) dan letak sedikit makanan. habis satu bekas air tu, aku isi lagi skali (di campur dengan air mineral Kucai). haus sangat la tu..

sayangnya aku tak tau apa yang terjadi pada Si Oren dalam masa seminggu ni.. walaupun puas kami mencari, tapi apa kan daya.. tidak berjumpa juga.. tapi bersyukur juga akhirnya dia pulang juga ke sini.

sekarang ni, Si Oren juga menjadi peramah pula, dan Si Twoface mula menjadi pendiam. aku sedar seolah - olah Si Twoface macam tak puas hati ada 'kucing baru' yang disayangi di rumah ini. sebab Si Twoface macam tak kenal dah Si Oren ni. mungkin sebab Si Oren ni seminggu main kat longkang (???) atau mungkin aku perasan je. tapi logik la.. sape yang suke berkongsi kaseh? sangatnya pedih..

۞

aku ceritakan pada ibuku. katanya kalau dah macam tu, mungkin Si Twoface jeles.. ibuku berkata "kucing ko tu jeles tu ngah. haha". ye kot ;p

ps:
22. sudah 3 hari. Si Oren maseh kelihatan biasa sahaja. baguslah. semoga tiada apa apa perkara buruk yang berlaku lagi..
23. kalau mahu, lihat gambar oren mase tu di sini..
24. sebenarnya dahulu aku tak beberapa suka sangat kucing. tapi disebakan ade sorang budak ni suke sangat kucing, aku pon terpengaruh.. aku agak je die suke kucing sebab gambar friendster die banyak gambar kucing dan die suke bercerita pasal kucing die ;p
25. terima kaseh kepada kamu yang memberi moral support sebelum ini :)
26. ha. call this lazy, dejavu or what-so-ever. aku memang asalnya copy paste dari entri sebelum ini. saje saje je..
27. gambar yang ade tiga ekor kucing tu sebenarnya lain dari gambar yang ada panda entri sebelum ini.. tak caya, perati betul - betul metadata/EXIF gambar tu (wikipedia)

Jumaat, 12 Jun 2009

Oren

16 comments
ini cerita hari selasa yang lepas..

Malam sebelumnya, seperti biasa, aku tidur dalam pukul 2 lebih pagi. biasalah, student.. apa kira. tapi sayangnya pukul 4.45 pagi aku terbangun kerana di belakang bilik aku ade kucing bergaduh besar. di hadapan rumah pula terdengar kucing jantan mana tah tengah menggatal mengiau ngiau.. dan beberapa ketika kemudian, ada bunyi anjing menyalak. hampeh betul..

dan di sebabkan dah awal camni aku terbangun, ada baiknya sekiranya aku tunggu sahaja sehingga Subuh dan kemudian terus ke fakulti..

۞

owh.. mungkin ada antara kamu semua yang tidak tahu. semasa kami pindah di Teratak 76, kami juga membawa kucing kucing kami. Si Putih (betina) dan anak - anaknya iaitu Si Oren (jantan) dan Si Twoface (juga jantan). adapun, kedua - dua ekor anak kucing ini sangatlah pendiam kucingnya. tidak banyak bunyi. senang sedikit mahu menjaganya..


(dari atas ke bawah), Si Putih, Si Twoface dan Si Oren


namun Si Putih tu dah takde. pulang ke Teratak 42 rasanya. tak apalah, lagi pun Si Putih memang berasal dari sana. cuma anak - anaknya nampak bergumbira di rumah baru ini..

۞

kembali kepada cerita sebelum ini.. pulang sahaja di fakulti dan tiba di Teratak 76, aku mencari - cari Si Twoface dan Si Oren. pelik. selalunya dioranglah yang menyambut ketibaan aku.. tak apalah. aku masuk kembali ke Teratak 76..

sekali lagi rasa tidak selesa. ciss! aku keluar semula rumah dan memanggil "Orennnn... Twofaceeee...."..

lega sedikit. kelihatan kelibat si oren yang sedang melintas jalan.. tapi.. apa yang merah merah di mulutnya itu ya? aku fikir, mesti Si Oren ni tengah kerjakan tikus sebentar tadi..

Si Oren datang ke aku. aku makin risau. Si Oren yang pendiam itu mengiau ngiau. laparkah Si Oren? apa yang dia mahu?

merah merah di mulut Si Oren itu sememangnya darah. tapi.. darah itu keluarnya dari mulut dan hidung si Oren!! Ya Allah. apa yang dah jadi?? kelam kabut aku masuk semula ke rumah dan mengoyakkan tuala aku. aku mahu membersihkan darah di mulunya, tapi Si Oren cuba melarikan diri.. segera aku menangkapnya balik.

aku teringat! kucai!! aku menalifon kucai, meminta dia cepat balik. kucai kata dia kat Taman Daya lagi, baru on the way nak balik.. ahhh.. lambat sangat. aku menalifon pula Cik Lin.. datang cepat. tolong aku bawak Si Oren pergi klinik.. aku tak sanggup lihat Si Oren sebegini. dan aku melihat air matanya berwarna pink. sudah tentu itu air matanya dan darah yang terkeluar..

mana diorang ni?

mungkin kerana Si Oren tidak tahan, dia melarikan diri dari aku. dan time tu pulak la kucing rumah sebelah tetiba melompat kat Si Oren. bergaduh. celake betul.. dan Si Oren terus melarikan diri..

sayangnya aku tak dapat mencari Si Oren kembali.. walaupun Kucai dan Lin turut membantu mencari, tapi apa kan daya.. tidak berjumpa juga..

۞

aku ceritakan pada ibuku. katanya kalau dah hidung berdarah tu, memang sah la kene racun. aku cakap kat ibu, Si Oren tu dah lari, tak dapat tangkap.. ibuku berkata "kucing kalau dah nazak sangat, die pergi jauh jauh. die tak nak mati depan tuannya".. sedihnyee..

kalaulah aku ni berhati keras dan mengetahui yang dia sedang nazak, mahu sahaja aku pancung kepalanya, supaya dia tidak sengsara.. tapi.. sape beb yang boleh buat camtu..

dan sekarang ni, kasehan aku melihat Si Twoface. dia pon sudah menjadi makin peramah. mengiau sana sini. dan semakin manja.. aihh..

ps:
19. sudah 3 hari. masih lagi tidak ketemui..
20. kalau mahu, lihat gambar oren mase tu di sini..
21. sebenarnya dahulu aku tak beberapa suka sangat kucing. tapi disebakan ade sorang budak ni suke sangat kucing, aku pon terpengaruh..

Selasa, 9 Jun 2009

taniah

19 comments

yg underline tu je aku dapat pergi..

taniah diucapkan kepada mereka yang berkahwin dalam beberapa minggu ini dan minta maaf kepada mana mana yang aku miss.

۞ 30/5

untuk ke kenduri Alang, aku bermula dengan menaiki bas dan turun di hadapan rumah Syikin. kami bersama sama pergi ke Paya Rumput, Alor Gajah Melaka menaiki kereta Syikin. ha. Syikin ni ex-classmate aku dulu dulu. turut serta adalah emak Syikin dan Syima (juga ex-classmate aku... kot). plannya senang sahaja. aku tumpang Syikin, kemudian minta tolong dia drop aku di mana mana bus stop..

sedang aku menaiki kereta bersama Syikin, aku teringat pula pasal pendrive aku.. selongkat selongkar beg aku, dan... ya Allah. tertinggal pendrive kat umah kat kampung! tersenyum senyum aku. aku tanya Syikin, apa plan dia lepas pergi ke kenduri Alang, die kate die nak pergi ke rumah kawan emak die, juga ada kenduri kawin di Bachang, Melaka. nak tak nak, terpaksa la aku bertebal muka ikut mereka sekali dan meminta Syikin untuk anta aku ke kampung aku semula.. ha!

beberapa ketika di dalam kereta Syikin..

Syikin kelihatan tidak tahu sangat jalan mana yang perlu masuk dan yang mana yang tidak. mak Syikin cakap kat aku..

Makcik: Ni ha, soh je la si Fa ni bawak..
Aku: Hehe.. makcik. saye takde lesen kete.
Makcik: Laa. umur dah brape sekarang?
Aku: Sebaya dengan Syikin, 25 tahun..
Makcik: Dah 25 tahun takde lesen kete lagi?


abeh aku kene bebel. hehe.. kemudiannya..

Makcik: Tu masuk kat simpang depan tu ha nanti boleh keluar kat Sungai Putet.
Syikin: Bukan lah mak. tu bukan keluar kat Batu Berendam.
Makcik: Iye lah. mak tau la. tak caya tanya si Fa ni ha.
Aku: Err... makcik. sy lagi la tak tau jalan kat Melaka ni ha.
Makcik: Eh.. kata duduk kat Alor Gajah.
Aku: A'ah dok situ. tapi tang jalan Melaka ni, memang tak tau.. hehe


sekali lagi aku kene bebel. hehe. sorry lorr..

sayangnya aku tak mengambil gambar pon kat kenduri ni. and truthfully speaking, aku sangatnya jarang pergi ke kenduri kawin ex-schoolmate Sekolah Dol Said. korang tak bagitau pon aku..

taniah kepada Alang dan suaminya ;)

۞ 31/05

lepas kenduri alang tu, aku terus balik JB. asalnya nak kemas kemas barang, kerana seingat aku Kucai kata lori pindah nak datang hari Ahad ni. tapi tak jadi pula. aku teringat kenduri kahwin abeming (sarmi). kata kat kucai, "Cai, ada berani tak pergi Benut naik moto?". kucai mengiakan aje. aku semak dengan google maps, hanya 74km sahaja. emm.. boleh la ni.. sedangkan Desaru telah ku redah (tapi tu naik kete dan اني yang bawak.. hehe).

sedang dalam perjalanan, memang terasa sangat jauh. hampeh. ye la. dah la naik moto. lalu highway lak tu. penat sungguh. namun kami sampai juga tiba di destinasi :D



taniah kepada abeming dan isterinya :D

۞ 06/06

aku pergi ke kenduri kawin si dia ditemani Lina. hehe.. lame dah tak jumpe Lina ni. juga ex-schoolmate Sekolah Muar aku. banyak gak la pengalaman die jadi cekgu yang aku dengar. dia mengajar di Miri, Serawak. die ni sampaikan nak pergi ke sekolah tu naik perahu, cell phone telephone die jatuh sungai dan yang paling best, bilangan pelajar kat sekolah tu = 20 orang je. rumah sewa die pulak, adalah rumah panjang. hehee

emm. dan taniah kepada si dia dan suaminya ;p

۞ 07/06

kali ni, aku cuba plan betul betul. aku, kucai dan aweknya bergerak dari Teratak 76 (ya, kami sekarang sudah tidak tinggal lagi di Teratak 42) menaiki kereta Baizah. mengambil Suraya di Airport Senai (yazid.. ko patut rasa bangga ada gak member ko sanggup yang datang naik kapal terbang ni ha). berjumpa dengan Geweng di sekitar Rengit dan menunggu Joe di kenduri kawin itu..

walaupon dah rancang betul betul, tapi agak kelam kabut juga. akibat tak tau Skem sudah ada kereta, aku sudah membayangkan aku perlu pergi naik moto je. akibat aku silentkan cell phone telephone aku, Geweng sesat di sekitar Rengit. akibat Sue tertinggal hadiah untuk Yazid dan Cat, aku nak je soh die naik flight balik, g amik hadiah. hehe.. dan akibat aku gagal memberikan poskod rumah Yazid, Joe lambat tiba. tapi takpe. yang penting semua sampai dan sempat bermesra mesra dengan Yazid. hehe


Ex Teratak 42: Bebelan Anak Tukang Jahit, Betik Busuk, Emphbone, Nur Nilam Kaseh dan Skeleton Coffee


dan bebudak kelas Sc 8. Kucai, Geweng, Yazid (Yazid ni kelas jiran), Suraya dan Baizah.

taniah Yazid dan Cat. semoga berbahagia selama lamanya ;D

۞

ps:

18. ;)

Khamis, 28 Mei 2009

des ar u

19 comments
cerita Ahad lepas..

sebenarnya, dah lama aku dengan اني plan untuk pergi ke Desaru. sudah 2 tahun juga rasanya :D akhirnya tercapai juga pada hari Ahad lepas. tapi... emm. baca dahulu sampai habis entri ini..

pagi ahad lepas, aku bangun pagi dan melihat awan. nicee.. mendung mendung siket. sebagai manusia yang berteknologi (dan manusia yang tak reti baca pergerakkan awan), aku lihat google maps. yeah.. mendung dan mungkin hujan tulisnya. humidity (kelembapan) pula around 68%. cukup nicee.. tak bahang atau sejuk sangat.

disebabkan aku plan untuk pergi ke Desaru tanpa mengetahu jalan mana yang perlu dan jalan mana yang tidak, aku print sahaja dari google maps. malahan juga, aku install Google Maps for Mobile kat cell phone telephone aku nih..




begitu la rupanyanya aku print kat kertas tu. cuma, aku lihat die tulis about 70km untuk ke sana. aku kasihan kat اني sebab nanti die tak dapat nak solat jamak (aku leh le.. rumah aku ke rumah اني dalam 30km). tapi tak pe. kami jalan jalan kat Malaysia saja. nescaya banyak mesjid..

untuk memudahkan pemahaman, aku letak la skali google maps perjalanan aku nih..


View Larger Map


۞ A ke B

dahulu teringat kata kata Yazid [bebelan anak tukang jahit]. katanya kat kota tinggi tu nanti ade traffic light, pastikan masuk simpang ke kanan. ok baiklah.

tapi.. rupanya banyak sangat traffic light kat kota tinggi. ah. mana satu. aku kata kat اني, masuk sahaja ke kanan kat mana mana trafic light :p

kami teruskan perjalanan. kawasan yang agak menyeramkan. hutan dan kelapa sawit sahaja di sekeliling. tak apa. kat kertas ni tulis "Continue on Jalan Jemaluang" and aku rasa betul la sebab jalan yang aku lalu ni memang menuju ke Jemaluang.

tetiba aku terlihat satu objek ni kat tepi tepi jalan. ada banyak jugak..



sapa yang tahu apa benda ni? aku assume, ni tempat tinggal leprikon. hehe

kami teruskan sahaja perjalanan..

terlalu jauh rasanya. dan aku rasa agak ragu ragu. meter perjalanan di kereta اني dah menunjukkan 90km tapi takde petanda lagi pasai Desau. malahan pula, kami berada di Jalan Persekutuan 3 - yang ade tanda . seingat aku, Jalan Persekutuan 3 ni dari Johor Bahru ke Kota Bahru (lihat wikipedia) melalui Pantai Timur. shit. rasa macam salah jalan sahaja.

tiba di B, aku meminta اني untuk berhenti di R&R dan bertanya jalan..

Aku: kak, ni jalan nak ke Desaru ke?
Kak: eh bukan dik. ni dah Mersing dah ni dik..
Aku: APA??? (terkejut beruk)


jauh giler sesat. tersenyum senyum aku kat اني. "kite salah jalan" kataku pada اني. tensen je die. hehe..


۞ B ke C

kali ni, kami main jalan sahaja. peta yang aku print tu ngam ngam je kat Kota Tinggi, tak sampai ke Mersing. tak terfikir boleh sesat sampai Mersing. hehe

kami teruskan saja perjalanan. sehingga jalan aku rasakan makin mengecil. dan tiba di C, aku rasa tak selesa (lagi sekali).. ye la. jalan kecik giler. pastu die tulis jalan ni nak ke Sedili. dan kalo federal road yang aku tau, at least besar la siket macam jalan nak ke Mersing tu. hehe

bertanya pada akak jual makanan kat tepi tu (kat kampung Mawai Baru)..

Aku: kak, jalan ni nak ke Desaru eh..
Kak: a'ah.
Aku: (terdiam seketika) kalo masuk simpang tadi boleh ke?
Kak: jalan terus ni pon boleh jugak.
Aku: kalau saya mahu lalu Bandar Penawar?
Kak: ha, ikut simpang tadi..
Aku: Ok. terima kaseh ya..


۞ C ke D

entah macam mana, aku terfikir pasal Teluk Rumania. aku rasa tempat ni menarik gak. aku rasa laaa... sampai di Bandar Penawar, ada simpang ke kiri untuk ke Desaru. اني bertanya "nak masuk tak simpang ni".. aku kata teruskan sahaja. kita lihat lihat dahulu di Teluk Rumania.



terasa sangat gembira sebab sampai di destinasi. kami pon bejalan pelan pelan je kat sini, mencari jalan untuk ke tepi pantai. masuk di satu lorong, ternampak pokok ru dan laut. yes!! tapi jalan tu jalan mati lak.. siap ade budak budak kecik lagi main main kat situ. budak budak tu bertanya "abang nak pergi mana?". aku senyum je dan menjawab dengan pertanyaan lain "kami nak pergi ke tepi laut. tapi camne eh". diorang sarankan aku letak sahaja kete kat jalan tu, pastu redah hutan dan semak samun. sampai la kat pantai. haha.. pastu mak diorang pula datang. "kalo kamu nak pergi ke pantai, cuba pergi ke tempat burung unta".. aku pon mengiakan aje.



sampai sahaja di ostrich park, aku tanya nyonya yang jaga tu, tanya dia ni leh g ke tepi pantai ke? di jawab, tak leh sebab ada anjing dua ekor yang sangat garang. tetiba je aku dengar bunyi anjing berbunyi. wah. biar betul nyonya ni. die leh set ke anjing tu kasi berbunyi. hehe

nyonya tu kata, pergi kat Batu Layar. aku kata kat اني, tak apa lah. kita jalan jalan lagi..

۞ D ke E

kat sini sebenarnya bukan Batu Layar. aku tak tau apa nama tempat ni. nak pergi, kene masuk ke dalam hutan lalang yang lagi tinggi dari aku.. korang tengok sajalah macam mana kami parking.. dan kalo nak tau, kat blakang tempat aku amik gambar ni, ada cliff. tinggi giler. akibat hakisan laut..



tapi kawasan sini sangatnya cantik..



cuma aku rasa bahaya (berdasarkan sampah sampah yang kelihatan - menunjukkan air naik sampai situ).

aku ajak اني balik.. naik sahaja kete, aku terperasan yang aku lupa tarik hand brake mase berenti tadi. ya Allah. bahayanya..

۞ E ke F

kali ni kami tiba di Batu Layar (walaupon sesat sesat di kampung nelayan di situ).. walaupon agak menarik juga, tapi masih ada banyak sampah.. tapi agak ramai juga yang mandi manda di situ. siap ada budak budak lagi buat BBQ. haha



اني berjalan tanpa pakai kasut. katanya nak merasa pasir pantai. aku melarangnya, sambil berkata takut ada kaca kaca pecah (old story of my famili).. tapi akhirnya bukannya kaca yang melekat kat kaki اني, tapi..



minyak! the hell? camna diorang leh mandi sedangkan kawasan tu berminyak?

aku berkata pada اني, sudah. cukup. pasni kite tak payah singgah singgah lagi. terus sahaja ke Desaru, tempat yang dikenali sesuai untuk bermandi manda..

۞ F ke G

akhirnya! at last! sampai juga kami di Desaru. sangatnya gembira. menyanyi nyanyi lagi kami.. mencari tempat parking (RM 3 untuk sebijik kereta).



dan sedang kami berjalan jalan, اني terlihat awan yang amat pelik sambil memberitahu aku.. lihat atas!



hoh! ape kejadah tu? ada pelangi kat awan. dan camna awan tu leh membulat camtu? yang pelangi tu, dapat agak la sebab biasan cahaya. tapi part awan tu?

ok tak pa. itu kita biarkan sains yang menjawabnya ;p dan aktiviti di pantai.. tipulah kalo duduk kat tepi pantai tapi tak main pasir. 'aku dan اني' membuat apartment untuk orang orang lepricon guna pasir pantai.. haha. macho tak?



dan kami sama sama melihat suasana yang nyaman ini (sambil memakan eskrem roti) sebelum berangkat pulang..



dan tidak lupa juga mengambil gambar meter perjalanan sebelum berangkat pulang (tensen aku orang tak percaya aku dgn اني sesat sampai ke mersing)..



dan dari Desaru ke Ulu Tiram pula,



hampeh. 100km tu untuk sesat!

۞ ke Teratak 42

penat. seriously sangatnya penat. sebab lepas sampai ke Ulu Tiram, turn aku pula untuk pulang sorang ke Teratak 42. takde la jauh mana pon, cuma 30km je. sampai sahaja di Taman Universiti, aku sudah berangan untuk baring di atas tilam empuk aku..

tapi.. tiba sahaja di Teratak 42..



the hell? sapa yang kunci rumah ni? dah la kunci camtu, pastu terus blah! serious shit aku mengamuk sensorang depan rumah tu. hampeh..

۞ ps:

13. cik اني yang drive sepanjang perjalanan yang di google maps itu. aku hanya dok sebelah je. hehe

14. entri kali ini sangatnya panjang ya.. ;p

15. pintu depan Teratak 42 rosak. boleh sahaja di tolak untuk buka menggunakan tangan walaupun pintunya berkunci.. len kali, guna la mangga pagar. jangan pakai kunci sendirik!

16. pintu Teratak 42 sudah dibetulkan beberapa hari lepas.

17. owh jangan tanya camna aku tau Malaysia Federal Route tu. dulu aku presiden Kelab Keselamatan Jalan Raya kat Sekolah Gombak 2 XD

Isnin, 11 Mei 2009

seketika bersama ibuku (2)

15 comments
Pada tahun 2001 yang lepas..

ketika ini, aku berada di Tingkatan 5. belajar di salah sebuah sekolah berasrama di selatan tanah air..


gambar hiasan. classmate aku (5 science 8)


sedang aku nyenyak tidur di dalam kelas, tetiba, Cikgu Baharom menghentak meja aku, untuk mengejutkan aku yang sedang lena dibuai mimpi..

Cikgu: Fa! bangun!
Aku: Ah!


terkejut aku dan lantas terus berdiri. shit! sudah brape lame dah aku tidur. kedengaran budak - budak kelas aku tergelak - gelak, seolah - olah mengejek aku. hampeh!

terus aku pergi ke belakang kelas, mengambil buku rujukan Pendidikan Islam aku yang tersusun rapi di rak belakang.. sekembalinya aku ke meje aku, aku perhatikan Cikgu Baharom. dia hanya memerhatikan gelagat aku. mukanya ada tanda tersenyum senyum. ku lihat di kiri, kelihatan buku rujukan Matematik Tambahan di meja Danial. begitu juga dengan di meja Geweng yang berada di kanan aku..

aarrgghh!! sekarang sudah kelas Matematik Tambahan. sudah dua kelas gamaknya aku tertidur. tiada apa yang boleh aku lakukan. hanya tersenyum sahaja pada Cikgu Baharom.. ngeee~~ :D

Cikgu Baharom berkata pada aku "Tu kat belakang tu, Cikgu Nik nak jumpa kamu". Dengan terkebil kebil aku mencari mana dia. Terus aku ke belakang sekali lagi sambil menggosok gosok mata ku. ye la. baru bangun tidur. konfem - konfem laa ade tahi mata. haha!

Oh ya. Cikgu Nik adalah guru kaunselor sekolah aku. cikgu ni tersangatnya super baik. tetapi, bagi pelajar picisan seperti aku ini, perkataan 'beware!' amatlah sesuai untuk diassociate dengannya, sekiranya dipanggil. kerana dia juga menguruskan pasal hal ehwal displin pelajar!

berjumpa sahaja Cikgu Nik, aku dimarahinya. "Apa kamu ni tidur dalam kelas? malam tadi kamu buat apa kat asrama? ni kenapa serabai je ni??". aku seperti orang yang baru bangun akibat dibaling batu. pening kepala aku nak jawab satu - satu. kemudian Cikgu Nik berkata.. "Fa.. mak kamu ade kat office saya". terkejut beruk aku. kenapa ibuku datang ke sini?

rupanya, kes aku dua tiga minggu lepas masih belum lagi selesai. aku ditangkap kerana keluar sekolah tanpa kebenaran (fly). dan ibuku perlu menjadi penjamin aku. kalau tidak, mungkin aku akan digantung atau diberhentikan! kejam sungguh sekolah aku ini..

sampai di office, ibu aku tersenyum menyambut aku. dengan penuh perasaan serba salah, aku terus bergegas mencium tangan ibuku.. dan setelah Cikgu Nik membaca kes aku dihadapan ibu aku, aku mengaku bersalah disaksikan ibu aku, ibuku bersiap untuk pulang. kejap sahaja rupanya. tidak sampai 30 minit..

aku menemani ibu aku sampai ke hujung bangunan pentadbiran..

Aku: Mak datang sini dengan ayah ke?
Ibu: tak lah. ayah ko kerje kat Batu Pahat. mak datang naik bas je..


sekali lagi tersentak dada aku. dari rumah aku ke sekolah aku, ade gak la dalam 3 ke 5 jam pejalanan. kalau pergi dan balik, dalam 6 ke 10 jam juga (bas di Bakri sangatnya kurang, malah, lembab pula tu).

Aku: meh angah teman mak sampai pintu pagar..
Ibu: eh takpe lah. angah ade kelas kan? cepat g masuk kelas.
Aku: alaa tak pe laa. boleh aje skip.
Ibu: dah dah. jangan ngade ngade. mak nak balik terus dah ni..
Aku: ye la..


setelah bersalam salaman, mencium pipi ibuku, ibuku terus beransur pulang. dan aku pula.. aku hanya memerhatikan sahaja ibuku berjalan di bawah sinaran matahari (masa tu, tengah hari). panas di luar sana! sangatya contra dengan hati ku ini. hujan, ribut dan taufan. terasa sebak. ingin menagis pon ada. terlalu banyaknya aku menyusahkan ibuku.

inilah antara situasi yang paling berat sekali aku rasakan. aku tidak kesah sekiranya aku di belasah, tapi aku tidak larat untuk diseksa begini. pedih. pukullah aku. seksa lah aku. aku lagi suka kesakitan fizikal dari kesan emosi sebegini..

sehingga kini. peristiwa tersebut masih segar di ingatan ku. dari kecil sehingga kini (malam semalam), aku masih lagi menyusahkan ibuku..

۞

wahai ibuku..

terima kasih kerana membesarkan aku. walaupon perangai aku ini sungguh liar, kau tetap tabah mendidik aku. walaupun aku kerap menconteng arang, kau tetap percaya kepada aku. engkau tetap mengharap agar arang yang aku contegkan itu akan menjadi lukisan abstrak yang tidak ternilai harganya kelak..

aku amatlah bertuah.. segala kesilapan aku, tetap ditegur. aku bukannya anak yang dibebaskan dari segala kesalahan. setiap kesalahan aku, pasti ada consequencenya dari mu. kerana itulah aku berterima kaseh. jika tidak, pasti aku sudah lupa daratan.. jika tidak, sudah pasti aku kini merempat di jalanan.. atau jika tidak, sudah tentulah aku hanyut dibawa arus zaman..

akan ku dahulukan setiap doa untukmu. akan ku harapkan agar engkau sentiasa sehat walafiat di kampung. akan ku mencari mu dahulu setiap kali aku pulang ke kampung.. nantikanlah kepulangan anakmu ini. pulang membawa sejuta kemaafan yang terbuku di dada.


yang benar..
anakmu yang #2..


gambar raya



emm.. sekadar luahan..

ps:
11. mak, kalau angah balik kampung nanti, angah nak makan sambal yang mak masak eh. sedapppp~
12. selamat hari ibu kepada semua ibu - ibu di dunia ini..

Jumaat, 8 Mei 2009

seketika di hari jumaat...

14 comments
seketika solat jumaat sebentar tadi..

sedang aku berjalan menuju ke selipar aku, aku perhatikan ade sorang mamat ni dok usha je selipar pink aku. "ha.. nak kutuk selipar pink aku la tu" aku mengutuk dia di dalam hati, walaupon aku berada di dalam mesjid.

tiba - tiba.. *ketang* bunyik pelanggaran kaki dan besi..
rupanya jari kaki aku tersangkut pada bucu besi penutup longkang.

aaaaa... sakitnye.... x(



sehingga entri ini di tulis, jari kaki aku itu masih lagi berdenyut denyut sebagai peringatan. ya. peringatan! peringatan kepada aku dan kamu semua yang memakai selipar pink.. sila jalan berhati hati, pandang ke bawah! jangan pandang mamat lain! XD

۞

seketika ber'ym' bersama geweng

geweng: peciter?
aku: takde citer
aku: lusa aku g kl
geweng: watpe?
aku: ari sabtu ni anep kawin kat semenyih
geweng: sape lg yg terdekat
geweng: ko patut letak takwim kawen bdk2 ni kat blog
geweng: pastu updet selalu
aku: aaaaaa
aku: malassssnnnyyyaaaa
aku: ye laaa


ok. oleh yang demikian, aku meletakkan takwim kat sidebar aku.



asalnya nak buat guna http://www.itypeit.net/.. tapi disebabkan siket je line boleh letak, terpaksa la buat manually.

kalau siapa yang takmo tarikhnya di paparkan, bagitau aku. tq

hah~ kan banyak giler clash!

ps:

9. aku letak mane yg aku dijemput sahaja.. sama ada jemputan dari empunya badan, bapak/mak empunya badan atau wakil yang diketahui sah sahaja.

۞

sebenarnye. 8 minggu lepas aku dah buat tag ni (yang berasal dari aishii). ingatkan nak publish terus, tapi tak best lak kalo takde follow up story. hehe

1. Do you think you are HOT?
Tidak. aku hanyalah insan biasa yang termaktub didalam 95% normal distribution.

2. Upload your fav pic



banyak lagi yang aku suke.. banyak letak kat album frenster je.

3. Why do you like this pic?
terasa lak macam aku ni macho. siap dulu rajin aku buat pic ni as wallpaper aku. admire dengan diri sendirik. biase la, aku ni kan self centered bastard.

4. When was the last time you ate Pizza
baru je lepas makan pizza. orang belanje. hehehee

5. The last song you listen to
Rolling Stones - Under My Thumb

6. People I Tag
(sebenarnya malas nak tag orang, tapi kene letak untuk jawab soalan berikutnye lak)
Teratak 61
Teratak 42
Ani
Intan

7. Who is No. 1?
Fazrol, Jay em dan Mat Zack

8. No. 3 is having relationship with?
guess who? :p

9. Say something about no. 2
mari pindah x(

10. How about no. 4?
what about 4? she's ok. baik dan suke belanje orang (hari tu die blanje topup.. weee~ x). semoga dimurahkan rezekinya.. dan lain kali belanje lagi ehh.. heheee

۞

Now.. here it is.. Rolling Stones - Under my thumb




ps:

10. lirik rolling stones - under my thumb

Under my thumb
The girl who once had me down
Under my thumb
The girl who once pushed me around

Its down to me
The difference in the clothes she wears
Down to me, the change has come,
Shes under my thumb

Aint it the truth baby?

Under my thumb
The squirmin dog whos just had her day
Under my thumb
A girl who has just changed her ways

Its down to me, yes it is
The way she does just what shes told
Down to me, the change has come
Shes under my thumb
Ah, ah, say its alright

Under my thumb
A siamese cat of a girl
Under my thumb
Shes the sweetest, hmmm, pet in the world

Its down to me
The way she talks when shes spoken to
Down to me, the change has come,
Shes under my thumb
Ah, take it easy baby
Yeah

Its down to me, oh yeah
The way she talks when shes spoken to
Down to me, the change has come,
Shes under my thumb
Yeah, it feels alright

Under my thumb
Her eyes are just kept to herself
Under my thumb, well i
I can still look at someone else

Its down to me, oh thats what I said
The way she talks when shes spoken to
Down to me, the change has come,
Shes under my thumb
Say, its alright.

Say its all...
Say its all...

Take it easy baby
Take it easy baby
Feels alright
Take it, take it easy baby

Selasa, 5 Mei 2009

Here goes mutton (2)

14 comments
Tiba sahaja di Serdang, aku disambut dengan pakcik aku. Seketika berborak dengan pakcik aku:

Pakcik: Anak along dah ade kat umah dah.
Aku: Seriously? bila lahir?
Pakcik: Dah 10 hari dah..
Aku: Waaa.. taniah taniah :D

Tiba sahaja di rumah, aku terlihat anak pertama pakcik Zaidi..

waaa.. comeynyee... Zaim namanya. tapi aku ni takut siket nak pegang baby..



maaf pic tak cantik. untuk gambar yang lebih jelas, lawati blog En. Zaidi di sini: + Tukang Kaba

۞


esoknya pula.. pukul 10 pagi..

Farol: woi, jom ikut aku g sarapan
Aku: ha? bukan ke ko tengah kerje?
Farol: tak pe.. aku lapa nih.

bestnye keje kerajaan. dah la si Farol tu jadi imam kat mesjid UPM.. ngee :p

malam tu, Pakcik aku (Mizi), Farol, Naem dan G-Jai bawak aku g Uptown Shah Alam. dari dulu lagi teringin nak pergi ke pasar lewat malam uptown/downtown. dan ni kali ke dua aku g pasar sebegini.. kali pertama aku g downtown JB 2 minggu lepas :p



waaa.. ini rupanya uptown Shah Alam yang digembar gemburkan itu. menarik. tapi tak cukup menarik untuk mengkopakkan duit aku :p hampeh.. lastly, diorang gak yang berbelanja sakan kat situ.. bukannye aku.

۞


dan hari ahadnya, aku pulang ke kampung. minta tolong pakcik aku turunkan aku di Stesen Komuter Serdang. tiba sahaja di sana, aku nampak ramai sangat orang berkumpul sambil melihat bawah tren. malah, aku juga perasan tren tersebut berhenti (anggaran) 20 meter dari tempat yang sepatutnya. OMG! what the hell?

aku tanya brader depan aku..

Aku: bro, ape cite tu?
Bro: tak tau la.
Aku: ade orang jatuh ke?
Bro: ye kot. apa kata kamu amik gambar kat situ..

emm.. maleh aku. baik aku teruskan beratur kat sini. dah la Stesen Komuter Serdang ni slalu ramai giler. tapi ape yang aku rasakan, mungkin brader tu jatuh kot..

setelah beli tiket dan masuk, aku perasan that unlucky guy terbaring. tangannya bergerak perlahan.. sempat gak aku snap sekeping..



aku tanya pakcik KTM situ..

Aku: pakcik, apa sudah jadi?
Dia: Ooohh.. itu saya tak boleh cerita. itu semua kita serahkan kepada pihak polis.

Ceh.. cara dia jawab tu macam aku ni pemberita lak.. so.. the mystery goes on..

۞


Sampai di Seremban, aku naik pula bas Southern untuk ke Tampin. yang bestnye naik bas di area Negeri Sembilan dan Melaka ni, adalah kelebihannya untuk merokok di dalam bas :D tapi aku ni takde la kejam sangat isap rokok-yang-tak-sedap-untuk-dibau. aku isap rokok SKL, perasa strawberi..



kebetulan pula blakang aku ni budak budak perempuan keluar outing. 5 orang rasanya. terdengar diorang berbual di belakang.. disebabkan aku berada didepan diorang, aku tak dapat agak sapa yang bercakap (just let P1 = 1st girl, P2 = 2nd girl)

P1: Wanginya bau..
P2: A'ah la wangi.
P1: Rokok brader tu kot (confirm mase ni tunjuk kat aku)
P2: brader tu mesti isap rokok SKL.

wah.. budak budak perempuan sekolah pon tau pasal rokok.

P1: SKL? Sekolah Kebangsaan Lumut?
P2: SKL! SKL tu rokoklah (sambil meninggikan suara)

hampeh. cakap pelan pelan sudah.. semua penumpang dok pandang aku sekarang nih..

P1: memang ada bau wangi eh
P2: a'ah.. die ade macam macam perisa. ada strawberi, anggur..

bile mase lak SKL ade perisa anggur?? pakai petik je..

P1: rokok lain takde bau macam ni ke
P2: ade gak la. abang aku isap macam macam rokok. camel, dunhill..

dan bile mase lak camel dan dunhill ade perisa camni..

hmm.. budak budak ni... pakai petik je cerita die..

lepas tukar satu lagi bas, aku tiba di rumah. yeay!



ps:
6. kredit gambar uptown kepada shafieza.fotopages.com
7. hari Selasa ni adek aku konvo. taniah buat beliau..
8. aku cuti sampai hari rabu. yeay!! lame giler cuti :D:D

Sabtu, 2 Mei 2009

Here goes mutton

16 comments
Hehe..ini adalah merupakan kali pertama cubaan aku menulis entri blog dengan menggunakan cell phone telephone aku..ya.ya..aku tau.living in this time of age,ini bukanlah lagi suatu perkara yg baru.tp ianya sangat baru bagi aku.selama ini aku hanya mampu melihat org update blog dlm ketapi.kali ini,aku berkesempatan menjadi seperti mereka.cuma aku skrg ni menaiki bas,bukan ketapi ;p

..nnt krg aku edit la balik..nk tdo jap ;p

۞


gambar ni takde kaitan dengan entri ini. cuma aku suka gambar ni (narcissism)


ok.. ni sambungannya. tapi ni tulis kat pc umah sedara aku.. tak tau napa masuk sahaja di kuala lumpur, terus tak boleh main internet lagi melalui cell phone telephone aku. a fluke?? maybe..

...

setelah berjumpa dengan Huda di Sogo, aku bergegas untuk pulang ke puduraya. beg aku ditinggalkan di sana. keluar sahaja dari Sogo, aku melihat kiri dan kanan. owh shit. mana satu jalan nak ke puduraya nih.

pejam mata. bayangkan diri ini seperti burung gagak. ya. ke kiri sudah tentu ke bulatan pahang. maksudnya aku kene ke kanan.

sekali lagi, jumpa unfamiliar road. another shit! guna rule orang yang sesat. jalan berpandukan matahari/bulan.

sayangnya, ketika itu sudah maghrib. tiada matahari juga tiada bulan yang kelihatan. haiyya. tiada cara lain. jalan berpandukan awan (rule sendirik).

lagi sekali sayangnya, otak aku seolah olah defy bahawa awan itu bergerak. hampeh. bertambah sesat aku..

tapi yang bagusnya sebab aku jalan berpandangkan atas, aku tetiba ternampak logo bangunan maybank.. betapa gembiranya aku. ingin sahaja aku melutut tanda bersyukur kerana berpeluang untuk keluar dari sini. brisk~


bangunan maybank. kredit imej jatuh kepada: kuala-lumpur-city-guide.com


۞

owh lagi satu pengunguman. 2 Mei ini adalah Majlis Persandingan antara Mohd Haniff Osman dan Maria. sesiapa yang geng aku, mari lah dijemput hadir di Semenyih (anep soh aku bawak geng geng aku). marilah sama kita memeriahkan lagi Majlis Persandingan ini, terutama mereka yang satu batch dengan aku (MRSM, Forecast dan UTM).. marii :D

ps:

5. title diambil dari cerita Sheep in The Big City S02E12. aku sangat suke kartun kambeng ini :p

Selasa, 31 Mac 2009

Salah selit

14 comments
gusar gusar kah? enjoy video nih XD XD XD



ps: ini bukan translation. cuma ape yang die cakap tu dibahasa malaysiakan XD
ps ps: nanti aku letak lirik die. fun giler. hehe

Selasa, 24 Mac 2009

Ida ♥ Ijat

18 comments
Googolplex-lion taniah diucapkan kepada along (akak sulung aku) kerana telah memasukki stage ke-3 dalam lifenye, dimana beliau telah selamat dinikahkan dengan Ijat (abang ipar aku) pada 28 Februari 2009 berwalikan ayahku, bertempat di kampung kami di Negeri Sembilan. See pics below to get the full story..


nervous tak? (tanya imam kepada ayahku kot.. patutnye die tanye kat abang ipar aku tu ha)


penat aku control ayu.. bukannye cameraman ni nak amik pic aku pon (kata akakku kot)


hantaran untuk lelaki. (aku tiada sumbangan langsung dalam pembikinan hantaran ini)


hantaran untuk perempuan pula. ya.. aku akui kek tersebut memang tersangatnya sedap.. sekret resipi la katekan..


belakang tu adalah pasukan rebana, yang akan perform sebentar lagi. aksi mereka ada dirakamkan dan diletakkan di dalam entri ini.


nampak sangat dua dua nervous and jalan laju laju. penat si pemegang bunga mangga tu nak jalan laju laju (aku le tu.. hehe :p)


gembira XD


amat terharu apabila rakan rakan paling rapat datang sekali, sungguhpun ianya bukan aku yang berkahwin. thanks guys (and girls) - dari kanan, faisal, ani, afzan dan fitri [1].

video dibawah ini merupakan tarian piring yang dipersembahkan oleh pasukan rebana kampung semerbok, rembau. for those yang belum pernah tengok orang Negeri Sembilan bersanding, cuba dengar betul betul. mase ni, diorang tak pakai kompang. pakai rebana dan gong. tarian piring, yang berasal dari Minangkabau ini juga diselitkan dengan unsur unsur silat (sape tah cakap kat aku) [2].



saya, bagi pihak keluarga, mengucapkan googolplex-lion terima kaseh kepada mereka yang sudi hadir ke majlis perkahwinan ini. terima kaseh juga kepada mereka yang berniat untuk datang, tapi tak dapat datang. juga terima kaseh lagi kepada mereka yang sudi membaca entri ini atau entri yang lepas. semoga mesjid yang didirikan oleh along dan abg ijat senantiasa dirahmatiNya. insyaAllah..

۞ (cerita cerita picisan)

ada yang hadir berkata aku dan ayah aku seperti bermuka sedih ketika sesi akad nikah. emm.. aku rasa bukannya sedih kot (tipulah kalo aku kata tak sedih langsung). tapi lebih kepada gembira dan terharu. lepas ni, bertambah segan lah aku kalo nak pinjam duit akak aku. hehehee

۞

baru aku tau apa yang orang define penat apabila salah sorang sibling kawin. sangatnya penat. sebelum hari bersanding tu, hanya dapat tdo 2 jam sahaja. ke hulu, ke hilir. kemudian ke hulu lagi. tapi takde hal. for my big sis juga. i'll do anything to make this event perfect :)

۞

lebih terharu apabila melihat pakcik aku datang (antara sedara aku yang paling rapat). datang dari Serdang menaiki komuter, turun di Seremban dan menaiki bas semata mata untuk datang ke kenduri ini. turun sahaja di pekan Kota, ada orang kampung tegur.. mungkin kerana pakcik aku tu berpakaian kemas, berbeg sandang dan memakai cermin mata ray-ban..

Orang Kampung: Nak poei mana jang?
Pakcik Aku: (terdiam sejenak memikirkan alasan yang cool) Nak balik kampung cik.

۞

setelah selesai kenduri kawin, aku membawa kucai, fitri, pakcik aku, ani dan afzan pergi mandi manda di Kolam Air Panas Gadek, Alor Gajah. rugi la korang tak datang/balik awal. kot tak korang dapat join mandi manda skali. hehe.. dengan mengenakan pakaian 'kerja' aku semula, kami bergerak ke alor gajah (30 minit perjalanan). mungkin disebabkan pakaian aku kotor sangat, sampai penjual tiket bertanya kepada aku 'abang baru balik kerje kontrek eh'.. peramah tidak bertempat, hampeh betul. tau la baju aku kotor tak semenggah. suke betul assume bukan bukan.

۞

for these several years, aku encounter pelbagai adat kenduri kawin. terasa sangatnya unik walaupon di bawah satu nama Malaysia. lepas ni, aku bercadang untuk merge semua tu dalam kenduri kawin aku pulak.. ada Tari Piring ketika bersanding (Negeri Sembilan), ada Zapin ketika makan beradap (Johor), malamnya pula ada Joget Lambak (Melaka) dan tidak lupa juga, lewat tengah malam ada Parti Buih dan Sabun (Kuala Lumpur).. yeay!


۞

ps:
1. Blog kucai: Betik busuk (entri berkaitan: di sini). Blog fitri: Zen Territory

2. Sumber: wikipedia