Rabu, 4 April 2007

Mari Memasak bersama Fa

Kali ni, aku nak guide korang memasak Sambal Ikan Bilis Separa Lengkap.

First sekali, korang kene kopek ikan bilis selame sejam sebanyak segenggam sahaja. kene buat perlahan lahan and penuh lemah lembut.



Pastu korang goreng ikan bilis tu. goreng bagi separuh je yang garing. yang lagi separuh tak payah garing garing sangat. caranya dengan membuat kesilapan ketika menggoreng (bukak tutup api 8 kali).



Pastu tumbuk bawang merah and putih untuk ditumis. tapi dicadangkan bukan tumbuk guna lesung batu, just potong hiris je bawang bawang tu. hiris tak sama besar. pastu tumis sampai separuh hangus and separuh lagi ok. letak cili boh.



lepas korang rase ('cubit') sambal tu dah hampir garing, korang letak ikan bilis tu. jangan kacau. biar ade efek efek kehangusan.



Walla. siap Sambal Ikan Bilis Separa Lengkap. selamat menjamu selera :)

38 ulasan:

  1. bgus2 ni...tp tang makan tak bagus... makan tak hajak aku

    BalasPadam
  2. gilak ah psycho makan sambal ikan bilis pki sudu n garpu...mcm mkn bistik lak...haha

    BalasPadam
  3. @aku_cakk
    iye, jangan risau. nanti pasni kite makan sesame ek :)

    @abeming
    baru la nampak pro-barat siket. tak main la makan pakai tangan. wahaha

    BalasPadam
  4. bukan kene letak bunge lawang,kulit kayu manis ngan lada sulah ke fa..;p

    BalasPadam
  5. oh. tu terlampau advance sangat. aku punye ni simple and affordable. sume orang boleh buat.

    weh, apsal buat sambal pakai kulit kayu manis??

    BalasPadam
  6. tula ko xtau..meh berguru ngan aku..uuuuu (ade efek nangis gak..;p)

    BalasPadam
  7. En. Yazid terror giler masak nasi lemak.
    masa dia lepak kat umah aku, dia masak nasik lemak. aku lak masak sambal cili kering. pastu siap nak jual buat nama nasi lemak YAMAN (YA - YAzid n MAN - gMAN)... tapi, akhirnyer kitorang gaduh... berebut nak jadi manager... dan angan2 nak bukak restoren nasik lemak YAMAN terkubur begitu saja....
    yazid lak membawa diri ke johor mencari ketenangan...


    citer ko pasal sambal tlh mengimbas kembali zaman2 kesambalan aku..... lalu kisah itu terungkap di sini....

    kim salam kat yazid, monok, kucai, helmi dll....

    BalasPadam
  8. bukan kene letak bunge lawang,kulit kayu manis ngan lada sulah ke fa ==> tak pernah dgr lagi ni... klo kari tu lain la.. mmmm chucky..resepi mane lak ni..

    BalasPadam
  9. orait fa..
    nati kita masak sesame..
    wahahaha..

    BalasPadam
  10. resepi gombak tu...jgn diikut...keracunan lak kang...kulit kayu manis, ko ingat nak masak gulai kenduri kawin ke ni...heheh

    BalasPadam
  11. haahah tu resepi baru tu..sesuai utk fa je..try la..;p..huhu saje nak test knowledge korang terutama aku_cakk..;p

    BalasPadam
  12. wahahhha... chucky nk test aku... silap org tu.. ;p

    BalasPadam
  13. @aiyrie
    yup. aku akan tolong menyambung kegemilangan zaman zaman masakkan korang kat sini. jangan risau. korang leh percayakan masakkan aku :)

    BalasPadam
  14. @atropine
    chucky tu sebenarnye nak masak sambal hybrid dengan kari. takpe. pasni kite masak best best bagi diorang sume terliur abis. wahaha

    BalasPadam
  15. @abeming
    oit. gombak gombak jangan main ae. produk orang gombak sume best best belaka. takde tandingan wei. takde tandingan dengan ceruk ceruk lain. kire gombak ni ceruk terhebat la. wahaha

    BalasPadam
  16. @chucky
    wahaha. aku rase ko yang tersalah tulis. pastu nak cover lak dengan kate nak test kitorang. wahahaha

    BalasPadam
  17. uitt slumber je kutuk gombak..ko datang sini fa..siap ko..;p..mane laa aku salah tulis..aku darjah 2 dah reti goreng ikan bilis tu..huhuh

    **Kucai..backing aku..;p..

    BalasPadam
  18. mane laa aku salah tulis..aku darjah 2 dah reti goreng ikan bilis tu..huhuh
    ==> ayat cover ke ape ni??.. hehehe...aku rse mase darjah 2 tu.. ko nk sentuh sodek pn tak lepas.. da kena jentik ngn mak ko aje..

    BalasPadam
  19. **Kucai..backing aku..;p..

    ==> ;) (senyum penuh makna..)

    BalasPadam
  20. hey xde ek aku_cakk..kecik2 lagi dah wat sume sendri..kene tinggal ngan mak ayah mase darjah 1 lagi..demi mencari sesuap rezeki..tinggal laa ktorg adik beradik kat umah..hehe...;p..

    aku_cakk
    ==> ;) (senyum penuh makna..).??
    .dapat offer wat iklan colgate ke..;p

    BalasPadam
  21. perang saraf dh nih....sume ayat pedas pastu letak :P kt blakang konon bergurau (kejinya)...heheh..produk2 gombak bagus2 tp kulit kayu manis dalam sambal ikan bilis aku ttp xleh terima...:P (taktik keji gak nih)

    BalasPadam
  22. #abeming
    wakakkakaka... aku pn tetap takleh trima.. tp kawan punye psal.. trima aje abeming...

    #chucky
    ok ok... aku trima reason ko.. elek2..jgn emo..

    BalasPadam
  23. @chucky
    weh. aku sebenarnye dibesarkan digombak. gombak setia. sebab tu la aku brani kutuk gombak. banyak woo kenangan aku dengan gombak. kat situ la jari aku putus situ.. uuuuu (efek menangis lagi)

    BalasPadam
  24. @atropine
    ilex. ilex. biar aku backup ko ek cik aku_cakk :) (backup ade makne)

    BalasPadam
  25. @abeming
    weh abeming. produk gombak memang bagus ar. contohnye aku. aku ni antara produk gombak yang paling fine and paling berkualiti. wahaha

    BalasPadam
  26. #chucky
    sedara mara aku pn duk kt gombak..
    dkat masjid as-syakirin...

    BalasPadam
  27. hahahah lawak gile..pecah perut aku bace..aku wat ni-->;p..konon2 aku symla tp xleh laa..mesti gelak..mane ade keji2 ni..aku ni dak baik ni hehe..

    eh ramai lak duk gombak..best kan gombak..;p..oo ko dulu duk gombak setia ke fa..patut mcm xpernah nmpk..;p...nanti wat gathering kat gombak ek..;p..(<--senyum+gelak ikhlas..xde keji2 hehe)...

    BalasPadam
  28. atropine..
    ooo tau masjid tu..dekat la ngan umah kite.datang laa gombak..leh solat same2 kat situ..huhu..;p

    BalasPadam
  29. jari ko putus fa?aku xpernah perasan pon ko kekurangan jari?ko produk gombak ke?hmm patut ar xlaku...

    BalasPadam
  30. @chucky
    ok gak. jom ar kite ramai ramai buat gath kat gombak. aku ok je. buat kat pekan gombak tu. wahahaha

    BalasPadam
  31. @abeming
    aku sembunyikkan kekurangan jari aku ni. sembunyikaan kekurangan dengan menunjukkan keperfectan :)

    aku = laku ar. kenape? tak percaye ae.

    BalasPadam
  32. series ke fa?jari mane yg kurang?

    ish aku caye ko laku...sbb cute ngalahkan pompuan...hahahah

    BalasPadam
  33. alamak... uuuu... aku lambat sampai plak..... adui adui

    BalasPadam
  34. @abeming
    serius. nanti aku upload gambar jari aku ek.

    aiseh abeming. jangan le cakap macam tu. malu le aku. hehehehe (blushing)

    BalasPadam
  35. @فيصل
    aiseh. tu la. bz sangat ko. weh, nanti blanje ar. hehe

    BalasPadam
  36. update blog la wei....ding dong ding dong....

    BalasPadam

terima kaseh :)