Rabu, 3 Oktober 2007

...aah! irony...

Internet

Selasa 25hb September. mase tu dalam pukul 5 pagi, sedang aku mengumpul bahan bahan di internet untuk interview keesokkan paginya setelah pulang bersahur di kafe kolej 9, tetiba aku mendapati pc aku tak dapat nak 'netting' with internet. d*mn. time aku tengah sibok nak carik bahan, time tu la takde. bahan yang dapat sekadar 4 page je. dah le interview keesokkan harinya. dan interview itu sendiri bertempat di Melaka, dan aku kurang minat bermain internet di area sini under several reason.. hah..

Rabu (malam) tu, telefon kucai, membincangkan hal hal rumah. termasuklah internet. die kate internet takde lagi.. yeah. chances untuk aku pulang ke skudai ari khamis semakin kurang.. after several decision, aku decide untuk pulang hujung minggu..

Selasa 2hb Oktober. setelah selesai menyiapkan kerja aku untuk hari ini, aku pulang semula ke rumah (kat taman universiti ni ha), untuk berehat sebentar sebelum kembali ke utm (bazar ramadhan) untuk mencari bahan berbuka puasa. penat. badan aku rasa penat gila akibat penangan ubat dari cik x. duduk sahaja di pc aku, then aku nampak icon Wifi Adapter aku berkelip kelip, menandakan adanya packet yang dihantar dan diterima di antara pc aku dan router (router jiranku yang baik hati). tidak lah mengharap sangat (sebab before ni slalu kene tipu), tapi aku bukak je la internet explorer aku. then.. walla.. igoogle terpampang di skrin monitor.. berlari aku turun ke bawah memberikan berita kepada kucai dan yazid yang berada di bawah. yeay!! we're back online bebeh~~



Gaji

Rabu (26hb). setelah selesai interview aku tu, terus aku pergi ke CIMB di jalan hang tuah. kerana sepatutnya hari ini la dapat duit gaji. dah le bulan lepas tak dapat. dengan semangat yang mengatasi kesabaran, aku semak baki akaun aku.. ade RM54.XX. aah! untuk menyedapkan hati, aku assume je gaji bulan ni maybe masuk esok. tak apalah. aku call kucai.. dia cakap "gaji aku dah masuk dah". mm. tak apalah. aku tepon herman pulak, untuk mendapatkan conformation dia. herman kata "kite memang tak dapat gaji la bulan ni".. aah. sedihnye.. beraya tanpa duit is NOT the best X( tambah lagi satu alasan untuk lewat pulang ke johor...

Selasa 2hb. setelah selesai menyiapkan dan menghantar work aku kepada penyelia aku, then dia berkata "Raja, u jangan risaw. i dah suruh diorang selesaikan duit u before raya nih".. Alhamdulillah. semoga everythings went ok.. aku nak pergi ke perak, lumut, pulau pangkor raya ni kalo dapat duit. kalo dapat duit la.. hehe

Tiket

Tiada apa yang lebih menggembirakan buat mak aku apabila anaknya lepak kat umah. so, mak aku memang setuju je aku balik jb lambat. hehe..

Sabtu 29hb. aku bangun petang, then terus pergi ke mak aku.

aku: mak, esok angah nak kuar awal. nak beli tiket awal. takut jadi macam 2 minggu lepas, tak de tiket kat tampin tuh.
mak: mak dah beli lah. mak dah bagi kat ko tadi.
aku: wah. mane ade. takde pon.
mak: ade la. ko siap mengamuk ngamuk lagi tadi.
aku: takde la. kalo ade, mesti angah dah perasan.
mak: cube ko pergi tengok kat dalam beg duit ko.

hah. dengan ketidak percayaan itu, aku check la balik beg duit aku untuk menyangkal dakwaan ibu aku tu. bukak je beg duit, then nampak ade tiket transnasional. hehe.. tersipu sipu malu aku dengan mak aku pastu. hehe..

Ahad 30hb. kat dalam kete, mase mak and ayah aku nak antar aku g ke stesen bas. seingat aku tiket bas pukul 10.45am dari tampin. then..

ayah: tiket pukul brapa?
aku: pukul 10.45am
mak: mane ade. pukul 11.45am la.
aku: eh. pukul 10.45am la.
mak: cube ko tengok balik tiket tu. degil betul la. aku yang belikan tiket tu taw.

tak puas hati lagi. aku check balik tiket tu, then nampak clearly die tulih 11.45am. hehe.. sekali lagi aku malu kat mak aku..



mak, maafkan angah mak... selamat menunggu hari raya~~

34 ulasan:

  1. aku down gegila.. ym bleh.. web x bleh.. tensen dowh.. btw.. tq tq.. heheh malam ni aku lepaskan segala rindu dendam bisa terubat aku ke internet

    BalasPadam
  2. hahaha..

    eh. tadi fit buat tak jadi ke? wokeh. silakan merobek internet. hihi

    BalasPadam
  3. haha. i didn't say that, but i'm totally agree XD

    BalasPadam
  4. haha...kuchai kena buat list mcm earl...yg paling utama dia kena buat...buang balik "betik.txt"...hehehe

    BalasPadam
  5. a'ah. betul tuh. termasuklah "betik.txt" kat pc aku nih..

    BalasPadam
  6. hahah..pakaila tenet halal.. =D
    hmm..raju,satu mgu pnya blog ko
    rumuskan jd satu post eh.haha..
    len kali cek la bebetol..kan da
    termalu ngn mak ko tuh.sengal.
    lg nak lwn ckp org tua. =D

    BalasPadam
  7. yeay...abg kucai leh ler kite ym.. (gile xleh mengawal emosi diri..).. :D

    BalasPadam
  8. ati..
    ekceli kitorang dah bercadang nak pasang berukband. kucai dah siap nak pergi survey dah. but what can i say.. ade yang free punye, why should let it go XD kami bukannya orang kaya.. hehe..
    aah! tu la. melawan orang tua, tapi aku gak yang termalu akhirnye X(

    cik stoberi..
    hah. nak ber ym dengan kucai kot ye pon, tunggu le wifi kat kolej ok balik XD

    BalasPadam
  9. yelah.abg aju..kite berym berdua aje lah.. (uwek...terpakse ni...XD)

    BalasPadam
  10. gedik siot raju.hahah..
    ym ngn aku pon kejap2 jek. =D

    BalasPadam
  11. alah...abg aju majuk...

    BalasPadam
  12. ati..
    hah. ko tu. ym kejap je pastu terus senyap. what the cite?

    cik stoberi..
    mane ade lah

    yajit..
    hah. macam ko tu tak je. hehe~

    BalasPadam
  13. dik lin..kang dik sahur kat mana? (ni kang ada selipar terbang ke aku ni kang)

    BalasPadam
  14. mak aih. satu tindakan berani dari abang tucai XD

    BalasPadam
  15. pergh.. lawa ko customize igoogle fa. ;)

    BalasPadam
  16. patut aq denagr bunyi bising kat bawah tadi

    BalasPadam
  17. napa kanda kucai?..nak ajak dinda lin makan sekali ker?..bukan kanda kucai x bersahur ker??.. xkan buang tebiat kut??..(maaf..adegan ini hanya dilakonkan sekali sahaja..tiada siaran ulangan mahupon siaran tertunda)..

    BalasPadam
  18. f0x k1d..
    mekaseh. hehe

    diorang ni ade gak nak rasa slipar terbang dari kak ani. kalo slipar je tak pe la. kalo dengan kasut but bata skali yang terbang, tak ke naya :P

    BalasPadam
  19. ape salahnye sekali sekala.. lama dah x bersahur nih.. nanti abg bleh la explain kat kak ani.. jgn risau la.. jgn bagtau kak ani. kang abih kang abg kena pujuk..

    BalasPadam
  20. فيصل
    Thursday, October 04, 2007 1:01:00 AM
    ape salahnye sekali sekala.. lama dah x bersahur nih.. nanti abg bleh la explain kat kak ani.. jgn risau la.. jgn bagtau kak ani. kang abih kang abg kena pujuk..

    cik lin said : siap la abg..saye nak g kedai kak ani sok.. :p

    BalasPadam
  21. die cuti la esok.. olo.. jgn jgn.. kang letih la abg sehari suntuk memujuk..

    BalasPadam
  22. tipu..tipu..epot jugak kat kak ani..urm...(jaat sangat saye ni)..

    BalasPadam
  23. lame aku tak komen blog ko..

    amboi...cai.. ani takes leave.. ko naik toncang ea.. aku nak main baling selipar gak la.. tapi new version.. teropah aku kasik.. nahh!

    fa.. ko memang la..

    BalasPadam
  24. hah. apa lagi? buat la parti baling selipar jepun, terompah serta but kebun..

    tz..
    tak la. mane ade.. haha

    BalasPadam
  25. ekceli nak tulis lagi pasal minggu lepas, pasal bas and sweater. tapi panjang sangat lak. hehe~

    BalasPadam
  26. aku: mak, esok angah nak kuar awal. nak beli tiket awal. takut jadi macam 2 minggu lepas, tak de tiket kat tampin tuh.
    mak: mak dah beli lah. mak dah bagi kat ko tadi.
    aku: wah. mane ade. takde pon.
    mak: ade la. ko siap mengamuk ngamuk lagi tadi.
    aku: takde la. kalo ade, mesti angah dah perasan.
    mak: cube ko pergi tengok kat dalam beg duit ko.


    aku konpius dgn citer ni...
    ko dah amik, siap masukkan dalam wallet, then ko leh lupa?? ganaz.. ganaz... siap ngamuk tu... nasib baik tak jadi batu...

    BalasPadam
  27. Biasanya kalo orang kaco/borak dengan aku time aku tdo, memang aku jadi emo giler. tapi actually aku tak ingat pon aku penah borak mase tu. sume orang aku mmg wat camtu. masa tdo aku = masa rehat aku. haha

    tu lah. seb baik tak jadi batu...

    BalasPadam

terima kaseh :)